MAT:


 
       
 

I ”Tips från coachen” har jag varit inne på det här så viktiga ämnet. Här får ni lite mer fylliga tips.

Grundtanken för en vandring där vi måste bära på all mat (utöver allt annat) är:

  1. Frukosten är det mål som skall ge energi för dagen. Gärna gröt, bröd och något sött
  2. En måltid skall vara huvudmålet på dagen. Det är nu ni ger kroppen ordentligt med energi. Det är individuellt om ni vill äta den till lunch eller middag. Det vanligaste är att man äter en ”enklare lunch för att på kvällen tanka i ordentligt med energi. Vet ni med er att kroppen behöver ordentligt med energipåfyllningar, är då två ordentliga måltider.
  3.  En bra utgångspunkt är att utgå från att lunchen skall bestå av snabba kolhydrater och middagen långa för att fylla på depåerna inför nästa dag.
  4. Fikapausar är aldrig fel, och att då stoppa i sig ett kex eller något annat sött för att höja blodsockret är både gott och bra. Vill ni dra på den extra vikten av energidryck, så häll lite i en vattenflaska
  5. Givetvis lite godis att gå och knapra på. Allt för att höja blodsockret så inte orken tryter.
  6. Dagen avslutas med att dricka något varmt. Kaffe och te, som är urindrivande, är kanske ingen höjdare.
  7. Kroppen behöver även salt Ni kommer att svettas mycket. Skall ni ta med någon krydda så ta med salt.
 
       
 

De här är vad ni skall ta med er:

    • 9 st frukostar
    • 9 st lunch
    • 9 st middagar
    • Pulver för varm dryck. Räkna med att det utöver varm dryck till maten, kommer att gå åt ytterligare tre påsar/dag.
    • Minst 9 Fruktsopppor
    • Kex
    • Bröd
    • Pålägg
    • Godis för att höja blodsockret
 
     
 
TORRFODER:
 
 

Basen för er matplanering rekommenderar jag skall utgöras av färdigt ”torrfoder” Det finns ett antal olika fabrikat när det gäller torrfoder, och det man skall tänka på är att välja ett märke som har ett högt kalorivärde. Desto fler kalorier, ju mer energi får ni ut av maten, och ni håller er mätta längre samt orkar mer.
Smaken är ju individuell. Men jag rekommenderar REAL TURMAT. Detta är samma mat som ”Grönpåsen”.   Den innehåller mest energi, är snäll mot magen och enligt min mening godast. Tyvärr är det även det dyraste av alla märkena.. Den jag absolut inte rekommenderar är Blå Bands Expedition meal den sk” guldpåsen”.  Den innehåller stora mängder socker och kolhydrater, många blir kass i magen av den, och smaken……. Vill ni trots allt ha denna, kan jag sponsra med att antal påsar.
Den så viktiga vikten spelar givetvis in, och som exempel kan jag nämna att REALs torskgryta väger 106g och viltgrytan 140g.

 
     
 
 
     
 
När det gäller frukostpåsarna upplever jag dem som lite onödiga. Portionerna är rejält tilltagna, vilket även innebär att de väger en del. En påse med lite havregryn är en helt fullgod frukost som inte väger så mycket. Men givetvis måste frukosten då kompletteras med något annat än gröt.
 
 
Givetvis finns det alternativ till torrfodret. Ris, makaroner, nudlar, varma koppen eller varför inte torka mat själva. Variera med kryddor! Det viktigaste är som sagt att måltiden innehåller många kalorier. Tänk även på att ni behöver få i er något precis innan ni kryper ner i sovsäcken.
 
     
 

Om ni vill pröva att torka egen mat till någon måltid så rekommenderar jag starkt att ni testar hemma först. Det brukar bli jättegott, men har givetvis sina baksidor. Det tar tid att laga middagen, maten skall ligga i blöt i minst 30 min. Dessutom går det åt fler grytor odyl. Och så den stora nackdelen, grytorna måste diskas, jämfört med torrfoderpåsen som man bara viker ihop och slänger i soppåsen innan den läggs i ryggsäcken.

 
 
Vill ni testa så rekommenderar jag följande bok:
Torka mat av Erik Tornblad. Den finns på naturkompaniet och kostar 249 kronor.
 
 
 
     
     
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN för SAREK 2012: