Planering av sommarvandringen i SAREK 2012

 
     
 

Senaste inlägg 2012-03-27

 
     
 

eller ”så här var det tänkt att det skulle bli…”
Facit på hur det verkligen blev redovisas i reseskildringen när vi kommit hem.

 
     
 

Under den här fliken kommer jag efterhand att redovisa hur planeringen inför vandringen framskrider, samt mina tankar och funderingar inför turen.

Redan nu i oktober 2011, har jag ändrat i mina ursprungliga planer. Det första som ändrats är vilken sträcka vi skall gå, och det andra är NÄR vi skall vandra. Ursprungstanken var att vi i mitten av juli skulle starta vid Suorva och gå ner mot Rapadalen, för att sen gå upp mot Saltoluokta. Men för att slippa för mycket vatten och för strida jåkkar (det där med att vada är, om jag inte missminner mig, inte gruppens stora favorit!) skjuter vi upp vandringen två veckor. När det gäller sträckan blir det istället en klassisk SAREK tur genom den relativt lättgångna Ruohtesvágge in till Sareks hjärta Skárjá, för att sen gå över till den mest högalpina av Sareks huvuddalar, Basstavággi. Vi kommer därefter fram till Sitojaure och efter en båtfärd till Sitojaurestugan vandrar vi Kungsleden norrut mot Saltoluokta. Turen är markerad med en tjock röd linje på kartan här under.
 
     
 

 
     
 

Resefakta:

 
 

START:

Den preliminära avresedagen är 30juli med tåg från Halmstad. Resplanen därefter är tåg till Gällivare, buss till Ritsem och sen båt till Änonjalme. Om tidtabellerna är hyfsat lika årets så kommer vi att vara framme i Änonjalme ca 1300. Och sen är det bara att börja gå……. Vi kommer att passera Akkastugan och sen svänga in på en bekant led   -Padjelantaleden.

 
     
 

Längd:

Sträckan vi skall vandra är ca 9 mil, så det blir inte någon av våra längre turer. Men med den extra vikten i ryggsäckarna är det nog en lagom sträcka.

 
     
 

Antal dagar:

Jag beräknar att vi skall klara av detta på 10 dagars vandring, varav en är inplanerad som reserv/vilodag. Detta innebär att vi bör vara i Saltoluokta den 9 augusti, och startar hemresan den 10 aug.

 
       
       
 

En färdledares tankar.

   
 
Mina tankar just nu när jag är i planeringens första fas är följande:
 
     
 
 • Hur många blir vi?
 • Hur många tält behövs. Vilka har bra tält?
 • Skall vi fega och ta den längre vägen via Kisuris för att slippa det största vadet? Det mesta lutar åt det hållet!
 • Hur långt kommer vi dag 1? Är det realistiskt att sätta målet till Kisurisstugan, ett avstånd på 16 km, när vi inte kommer igång före 1330? Eller gör den extra packningen att tempot dras ner ordentligt så vi bara kommer en liten bit på Padjelantaleden.  Hur långt BÖR vi komma denna dag?
 • Hur långa etapper är realistiskt att tro att gruppen orkar gå?
 • Hur lång tid kommer det att ta att sätta upp tälten, dvs hur länge på kvällen kan vi vandra?   
 • Var skall jag planera in tältplatserna?
 
 

UPPDATERINNG 2012-03-27

 
 
 
 

Nu är vi framme i slutet av mars, vandringsplaneringen har kommit en bra bit framåt. Sen sist har jag tänkt om på antalet vandringsdagar, och lagt till ytterligare en dag.
Frågorna jag hade i oktober har även de fått sina svar, som är:

 • Glädjande nog kommer vi att bli ganska många, 6 – 8 st. Sista anmälningsdagen är inte förrän i slutet av april, och först då vet jag säkert
 • Vi kommer att använda tre st tält, och tältansvariga blir, Åse, Linnéa och jag
 • Vi kommer att ”fega” och gå via Kisuris
 • Tanken att hinna fram till Kisurisstugan första dagen är helt nedlagd. Jag måste ha drabbats av den stora optimismen när jag ens tänkte den tanken. Första etappen blir ca 8 km
 • Jag bedömer att lagom långa dagsetapper är en sträcka på 10 – 12 km. Bortsett från en etapp som blir på 16 km. Dagsetapper och tilltänkta tältplatser finns under fliken ”Dagsetpper”
 • Hur lång tid det kommer att ta att slå upp tälten är en fråga jag inte kommer att få svar på förrän vi är där. Men tältansvariga har fått order om at träna hemma så de behärskar sina tält till 100%

Ytterligare en fråga, men en jätteviktig sådan, är hur gruppen kommer att klara vaden. Sen vår tur på Nordkalottleden 2004 kommer jag ihåg att det där med vad inte var kul…..
Och den här gången har vi ett antal mer eller mindre häftiga vad. Så säkerhetslinan jag, till ingen nytta, gått och burit på genom alla vandringar sedan dess, kommer med all säkerhet att komma till användning nu. Det är bara att hoppas att det inte blir en vattenrik sommar i Sarek, utan att jåkkarna faktiskt är vadbara.
Har även förstått genom debatter på utsidan att båtturen över Sitojaure kan ställa till med lite problem. Skall givetvis försöka boka in en hämtning vid Rimi, men vädret måste vara bra för båtfärden.
Nästa fas i planeringen är

 • Deltagarna skall se över sina utrustningar, och därefter skall vi träffas på Naturkompaniet en kväll för att göra de kompletteringar som behövs.
 • Jag skall samla alla en dag där jag går igenom vandringen i sin helhet med dagsetapper mm. Det kommer då även att bli en genomgång i hur man vadar
 • Vi skall genomföra en träningsvandring med övernattning
 
     
 

Uppdateringar kommer när fler pusselbitar fallit på plats