Planering av sommarvandringen 2013
KATTERJÅKK – RITSEM

 
     
     
 

eller ”så här var det tänkt att det skulle bli…”
Hur det verkligen blev får ni läsa om i dagboken när vi kommit hem

 
     
 

Under den här fliken hittar ni lite allmänna uppgifter om vandringen samt lite om mina tankar inför turen.
Den första punkten att sätta ner fötterna på var HUR vi skall gå i sommar. Sträckan bestämde jag redan i somras, men frågan var om vi skulle gå söderut eller norrut. Min första tanke var att vi skulle starta i Ritsem och gå i mål i Riksgränsen. Men efter att ha finläst kartan och tagit del av andras upplevelser så blev det tvärtom. Mycket beroende på terrängen mellan Gautelishytta och Cathnavaggehytta. Här ska det vara väldigt stenigt och en stor höjdskillnad. Med tanke på att det kan vara blöta stenar så väljer jag att gå uppför backen istället för nerför.Även om det är jobbigare så känns det säkrare än att ha en tung ryggsäck på ryggen som skjuter på framåt/nedåt. I min första planering av vandringen tänkte jag mig att vi skulle utgå från Riksgränsen, men här har jag tänkt om, och startplatsen blir nu stationen innan – Katterjåkk.

Turen är markerad med en tjock röd linje på kartan här under:
 
     
 

 
     
 

Resefakta:

 
 
Uppresa:

Vi åker från Halmstad den 17 juli, och där vet jag i skrivandes stund inte med vilket färdmedel. Resplanen är i övrigt tåg från Göteborg, via Stockholm, till Katterjåkk, där vi startar. Om tidtabellen är hyfsat lik förra årets, så är vi framme runt klockan 1300, och sen är det bara att börja gå. I år har vi ingen båttid att passa, så det är bara SJ som kan ställa till problem….
 
     
 

Längd:

Årets vandring är ca 11 mil. Det är med andra ord ungefär lika långt som turen i Sarek. Det kommer inte att vara lika lättvandrat, utan mer stenigt, och ryggsäckarna kommer även i år är hyfsat tunga. Men tack vare våra nyavunna tältrutiner bedömer jag det som en bra tur fört oss.

 
     
 

Karta:

Här finns två alternativ

  • Calazo. Kebnekaisefjällen
  • Lantmäteriets BD6. Abisko, Kebnekaise, Narvik
 
     
 

Antal dagar:

Jag beräknar att vi skall vara ute i nio dagar, och sen avsluta turen med ett dygn på Saltoluokta.

 
       
       
 

Hemresa:

Vi åker från Saltoluokta den 27 juli, och i år hoppas jag vi slipper problem med en överfull buss från Kebnats. Om allt går som det ska så är vi hemma i Halmstad igen på eftermiddagen den 28 juli.