MAT:

 
       
 
Fuska inte med maten!!!! Även om ni inte tycker att maten är god så MÅSTE ni äta, och det ordentligt. Det märks direkt på er uthållighet och förmåga att hålla tempot när ni fuskar och tex är två som delar på en lunchpåse. Variera i så fall med olika märken, men ÄT !!!!!
 
       
 
 
       
 

Grundtanken för en vandring där vi måste bära på all mat (utöver allt annat) är:

  1. Frukosten är det mål som skall ge energi för dagen. Gärna gröt, bröd och något sött
  2. En måltid skall vara huvudmålet på dagen. Det är nu ni ger kroppen ordentligt med energi. Det är individuellt om ni vill äta den till lunch eller middag. Det vanligaste är att man äter en ”enklare lunch för att på kvällen tanka i ordentligt med energi. Vet ni med er att kroppen behöver ordentligt med energipåfyllningar, är då två ordentliga måltider.
  3.  En bra utgångspunkt är att utgå från att lunchen skall bestå av snabba kolhydrater och middagen långa för att fylla på depåerna inför nästa dag.
  4. Fikapausar är aldrig fel, och att då stoppa i sig ett kex eller något annat sött för att höja blodsockret är både gott och bra. Vill ni dra på den extra vikten av energidryck, så häll lite i en vattenflaska
  5. Givetvis lite godis att gå och knapra på. Allt för att höja blodsockret så inte orken tryter.
  6. Dagen avslutas med att dricka något varmt. Kaffe och te, som är urindrivande, är kanske ingen höjdare.
  7. Kroppen behöver även salt Ni kommer att svettas mycket. Skall ni ta med någon krydda så ta med salt.
 
       
 

Även om vi i år inte genomför någon krävande tälttur är det JÄTTEVIKTIGT att ni äter, och att ni äter rätt. De färdiga torrfoderpåsarna är bra, då vet man att kaloriintaget blir rätt. Återigen rekommenderar jag Reals Turmat, dvs försvarets grönpåse Dry Teck. Det är det märket på marknaden med minst socker och med ett bra kalori- och näringsinnehåll.
Ett bra tecken på detta är att det är just Dry Tecken som man använder på guidade långturer på Svalbard. ” Gästerna skall orka med en hel dag/natt på skotern”
Mest socker innehåller Blå bands rätter, som jag envist varnar för.

Tänk på att frukostarna ger startenergin för dagen. De mer krävande dagarna kan det vara bra att starta dagen med en riktig måltid (lunchpåse)
 
     
     

  
En mättande middag i isbjörnarnas rike.

     
 
 
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN för 2014: