Planering och förberedelser SAREK 2015

 
     
 

 
     
     
     
     
 

PLANERING:

 
 

Under hösten 2014 satte jag igång med planeringen och drog upp planerna i stort inför sommarens vandring och lagom till första advent hade jag den första träffen med vandringsgänget. Vi samlades i ljuvlig glöggdoft och tittade på bildspelet från vandringen förra året, samt att de nu för första gången fick lite mer detaljer om SAREK. Så nu var det bara att gå hem och fundera på om man ville hänga med på 2015 års äventyr.
När anmälningstiden gått ut visade det sig till min glädje att vi blir fem stycken som ger oss i kast med Nationalparken.
I år såg det inte ut att behöva bli några problem med resorna upp till Lappland. Tåg till Gällivare och sen buss till Ritsem med helikopter sista biten upp till Staloluokta.  Nemas problemas, eller……

Min tanke har hela tiden varit att vi kommer till Gällivare straxt innan kl10.00 den 3 aug, och åker vidare nästen direkt mot Ritsem. Detta för att kunna landa i Staloluokta hyfsat tidigt så vi kan avverka åtminstone 5 km första kvällen. Men det var helt omöjligt att boka någon resa som passade de tiderna. Efter diverse telefonsamtal till SJ och Länstrafiken i Norrbotten kom förklaringen .Den 2 aug är sista dagen för säsongen med möjlighet att komma till Ritsem med buss redan vid 14-tiden. Bussen går nu kl 1200 och stannar i Stora Sjöfallet, VANSINNE!!! I min värld är augusti högsäsong för alla vandrare som vill använda sig av den sträckan till och från fjällen. Vad göra? Nöja oss med att komma till Ritsem kl 1800 och i bästa fall flyga upp till Stalo samma kväll? Vända på vandringen och börja i Salto? Men då skulle vi tappa vår fina avslutningskväll.
Nu slutade det hela med att jag bokat in en helikopter från Stora Sjöfallet direkt upp till Stalo. Ett dyrare alternativ, men nu kan vi se fram emot en lång och fin flygtur över fjällvärlden.

 
     
     
 

ETAPPLANERINGEN:

 
 
Grundtanken för mina etappplaneringar är att alla skall må bra och ha trevligt, dvs de får inte bli för slitsamma. Jag hoppas vi skall kunna genomföra etapperna med en hastighet som gör att vi ”har råd” med både förmiddags- och eftermiddagsfika. Dessutom är vilopauser för stretching och chans till att lägga upp benen högt oerhört viktiga. Det kommer vi att ha igen i slutet!
 

Att vila fötterna är som sagt viktigt, i alla fall om man bara har två st. Det bara att använda sig av naturen eller annat som man har med sig.
     
 

Mina funderingar inför turen gick i ungefär samma spår som inför 2012,och kan summeras i följande punkter:

  • Hur långt kan vi komma dag1 (resdagen)
  • Vilket vandringstempo kan vara realistiskt att räkna med?
  • Hur långa etapper? Räknat både i kilometer och tid
  • Tältplatser?
  • Vi är en person för mycket, eller för lite, för att få till en bra tältfördelning. Vem skall ha ett eget tält, och vilket tält?
  • Reservvägar ut ur Sarek om någon jåkk stoppar oss?

Men allt eftersom vi nu närmar oss sommaren har planeringen fortskridit och flera av frågorna fått sitt svar.

  1. Jag hoppas att vi ska kunna avverka 6-7 km första dagen.
  2. Här får verkligheten ge svaret, men jag räknar med att alla tränar så tempot kommer att vara lite högre än föregående år. Förhoppningsvis ligger vi på ett snitt av 2km/timme raster inkluderat.
  3. För att vandringen skall bli en njutning för alla vill jag inte ha för långa vandringsdagar, utan vi skall få tid till återhämtning vid lägerplatserna. Ca 13 km kan vara lagom.
  4. Här hoppas jag att jag genom att studera kartan har hittat bra platser.
  5. Tältet har löst sig. Anna har köpt nytt tält så nu har hon enkelrum.
  6. Det finns två kritiska vad. Först över Goupherjåhkå och sen över Tjågnårisjågåsj. Alternativet för stopp vid Goupherjåhkå är att vända tillbaks till Stalo och alternativet för Tjågnårisjågåsj är att gå Ruothesvagge mot Akkastugan.
Kvar att lösa är den stora frågan hur det är med vaden: Det är ju som sagt inte så populärt att vada, och det går inte att undvika i SAREK….Jag vill gärna vara så förberedd det går på hur vaden ser ut så jag mentalt kan ligga steget före gruooen. Kommer att jobba vidare på frågan och försöka ta reda på så mycket jag kan om vattenövergångarna. Får väl bli ett litet hjälprop till mina färdledarkollegor i STFs färdledarklubb.
 
     
 
 
 

FÖRBEREDELSER:

 
 

16 maj:
NU gick startskottet för träningen inför vandringen. Idag stod det ”träningsvandring 18 km på Prins Bertils stig” på dagsschemat. Nu gällde det att packa ryggsäcken med lagom mycket vikt. Eftersom jag räknar att slutvikten vid avfärd ligger på 25 kg så tyckte jag 18 kg var en lagom startvikt. Sagt o gjort, in till stan för att köpa 16 kg mjöl som skall fungera som ballast. Till ryggsäckens vikt på dryga 2,5 kg så borde det vara lagom……

Efter några sena avhopp var vi tre st som samlades vid Möllegår en mulen o grå lördagsmorgon. Ryggsäck på (oj vad tungt!), och sen gav vi oss av.
 
  
 
 

Sträckan är perfekt som start för vandringsträningen eftersom den är hyfsat lång men inte särskilt kuperad. Där finns en o annan pulshöjare, och tyvärr lite asfalt, men annars är det en underbar naturvandring.
Tyvärr blev det så att ju närmre målet vid Halmstad slott vi kom, ju mer började det regna. Det positiva var att nu fick vi en bra koll på hur impregneringen stod sig på kläderna. Men oj vad jobbigt det var. Började nästan få lite panik över konditionen. Om det var så här jobbigt att bära på drygt 18 kg hur blir det då sen?

Trötta och blöta kom vi fram, och när jag kom hem åkte vågen fram. 24.5 kg!!!!! Inte konstigt att det var jobbigt….. Bara att konstatera att huvudet inte är med, hade inte en tanke på extrakläder, mat, vatten, kaffetermos mm som också skulle ner i ryggan. Plus allt annat som ligger kvar sen förra året. KLANT!
 
     
 

21 maj:
Var bara tvungen att snöra på mig kängorna igen och gå ut och testa konditionen. Nu vägdes ryggsäcken INNAN jag gick, och resultatet 20.3 kg var betydligt skönare. Atlas och jag fick en fin runda nere i Haverdals naturreservat på dryga sex kilometer. Nu kommer det att bli minst tre rundor/vecka där vikten succesivt kommer att höjas.

 
     
 
 
     
     
 

20 Juli:

Efter en månads vandringsträning måste jag säga att min målsättning i stort har hållit. Bortsett från vår vecka på Svalbard har det blivit minst tre 7-kilometrsturer/vecka, och sedan 28 juni har ryggsäcksvikten legat på 28 kilo. Räknar med att få en aha-upplevelse med att ryggan känns lätt när den är färdigpackad. Strävar efter att inte gå över 25 kilo.
 
 
 
     
 
Även matplaneringen har nu blivit färdig, och de sista luncherna har hämtats på posten. Efter att ha jämfört gram och näringsinnehåll tror jag att jag fått ut det optimala av luncherna. Reals soppor väger 30 gram mindre än ett vanligt nudelpaket och är betydligt mer näringsrika, för att inte tala om godare.
 
 
 
     
 
Har nu även tecknat nytt abonnemang på SPOT-sändaren, som numera är en trogen följeslagare på mina vandringar. Vill ni att era anhöriga skall kunna följa vår vandring så finns den möjligheten. Meddela mig snarast i så fall!