FÖRBEREDELSER:

 
     
 

 
     
  Aktuell karta är Lantmäteriet BD1  
     
     
 

Med tanke på det året jag har bakom mig, så bestämde jag mig på ett tidigt stadium att göra planeringen inför sommarens vandring så enkel som möjligt. Grundtanken var att vi skulle vandra en tur uppe vid Treriksröset under ca 1 vecka, och det skulle vara med tält. Men jag insåg ganska snart att en tälttur kräver mer ingående planering och rek framför datorn, så varför inte utnyttja de fina norska stugorna som finns i området.  Resultatet blev en stugtur, med en extra natt i Pältsa för att ge Pältsan och en toppbestigning en chans, samt en extra dag i Kilpisjärvi för lite sightseeing i området.
Punkten som tagit mest kraft i anspråk att lösa ut var hur vi ska ta oss till och från Kilpisjärvi. Det finns några alternativ att välja mellan:

  • Flyg till Tromsö och sen buss.
  • Flyg till Rovaniemi, och sen en längre busstur.
  • Tåg till Kiruna och sen buss till Kilpisjärvi
  • Tåg till Kiruna och sen hyrbil

Eftersom de tre första punkterna krävde mer ingående planering och efterforskning var valet lätt. Jag har hyrt en minibuss i Kiruna, och sen kan vi ägna resorna till och från Kilpisjärvi åt att få se lite av naturen på vägen dit.
Så i dagsläget är det mesta faktiskt klart. 

  • Bil bokad
  • Vandringsrutten fastspikad
  • Boende i Kilpisjärvi bokat o klart
  • Hemsidan inför vandringen ligger ute. Kompletteringar kommer att dyka upp, så besök sidan ibland!

Kvar att fixa är bara tågbiljetterna (vilket i och för sig brukar framkalla diverse hysteriska sammanbrott) och att införskaffa nya kartor. Och inte att förglömma, att i god tid se över utrustningen!
En annan väldigt viktig punkt inför en fjällvandring som innehåller en del långa etapper, är de egna fysiska förberedelserna. Ju bättre förberedd varje deltagare är, ju lättare blir vandringen, såväl för varje individ som gruppen.
Jag tänker inte presentera något träningsprogram, eftersom ni alla varit med innan och vet vad som gäller och hur man skall förbereda sig. Är ni osäkra så hittar ni träningstips på sidorna från tidigare års vandringar. De enda tips jag tänker skicka med er den här gången är:

  • Gå ut och gå, och då skall ni gå ut o rasta er själva, inte hunden. Gå i minst 30 min och håll ett hyfsat tempo. Absolut inte under 3 km/h.
  • Finns det snö, så ut och åk skidor. Finns ingen bättre allmänträning.
  • Lägg in lite styrketräning för benen och ryggen. Går att enkelt utföra hemma.
  • Börja NU!!!!  Vänj kroppen succesivt vid att jobba, så blir den inte chockad och skadorna uteblir. OBS Gå på mjukt underlag.

Jag kommer även att lägga in några gemensamma vandringsträningstillfällen, och då kommer etapperna att vara längre. Första tillfället blir i mars.

Några av oss har ett litet delmål på vägen fram mot att vara väl förberedda, och det är Stafettvasan. Även i år kommer vi att ställa upp med ett lag – FJÄLLGÄNGET, och här kommer Anna, Lisbeth, Linnéa, Kristina och Eva att köra. Detta innebär att lagmedlemmarna har fått börja vandringsträningen med skidträning. Det har blivit ett par mil för oss alla utom Linnéa, vår ”halvnorrlänning” från Ö-vik, på Skidarenan i Halmstad.
 
     

Lisbeth Anna o Eva efter väl genomfört träningspass på den vita slingan på den annars så gröna golfbanan.
     
     
     
 

7 mars:

 
     
 
Nu har vi kommit hem efter en resp två sköna veckor i Dalarna. Den första veckan när jag var ensam uppe blev en helt underbar skidvecka. Några minusgrader, strålande sol och vindstilla. De här kanondagarna tillsammans med åkandet på Skidarenan hemma, gjorde att jag hittills i år lyckats samla på mig 32 mil skidåkning på snö. Rekord. Veckan fullbordades den 29 februari ,med Öppet Spår där Linnea och jag fick en helt underbar skidupplevelse mellan Sälen och Mora.
 
     
 
      
 
 
Mer om mitt 20e Öppna spår finns att läsa under Vasaloppsbloggen (se startsidan).
 
 

 

Sen fick vi alla ett par sköna träningsdagar i skidspåret, så samtliga vandringsdeltagare som var med här uppe har nu avverkat drygt en mils skidåkning. Och som jag tidigare sagt – bättre träning än längdåkning finns inte. Hela kroppen sätts i arbete.

 
     
 

Linnéa, Lisbeth, Anna och Åse är klara för första träningspasset. Lite längre bak kämpar vår lilla maskot Thea på med att lära sig åka skidor.
 
     
 
Den 3.e mars var det så upp till bevis, och ett litet test på att träningen gett resultat. Det var dags för STAFETTVASAN, och nu var det slut på det fina vädret, snön VRÄKTE ner…… Under miserabla, ja rent av sagt jävliga förhållanden, kämpade vårt lag FJÄLLGÄNGET heroiskt i spåren. Det blev en mycket tuffare resa för alla än vad vi hade tänkt oss. Här sattes verkligen kondition, styrka, uthållighet, envishet och skidteknik på sin spets. Bra jobbat gänget!
 
     
 

  

  

Fjällgänget i mål på tiden 11tim och 27 min ,efter ett väl genomkämpat dagsverke
Kristina med vår andra maskot Hugo, Anna, Eva, Linnéa och Lisbeth.
Om två år kör vi igen, och då kan det inte bli sämre, bara bättre…..
 
     
     
     
 

14 Mars:

 
     
 

Eftersom det slarvats lite med de personliga förberedelserna tidigare år, har jag nu gett alla en liten ”spark i baken”. Samtliga har fått en enkel träningsdagbok som de skall fylla i och skicka tillbaka. Inte för att vandringsgänget skall bli hurtbullar och träningsidioter, utan för att vi alla gemensamt skall få en skön och behaglig vandring, utan att tröttheten och muskelvärk ska ta överhand. Hoppas det här försöket slår bra ut.
Tidpunkten för vår första gemensamma träningsvandring är nu bestämd. Det blir lördagen den 9 april, och sträckan vi kommer att gå är ca 12 km. Utrustning enl eget tycke, men ryggsäck som väger 10 kg skall bäras!

Och så lite påminnelser ang utrustningen. Jag skriver det här, och inte under fliken utrustning, eftersom det verkar som om ni inte besöker den sidan förrän det är dags att packa ryggsäcken. Och då ÄR det försent att ta till sig detta.
 
 

Nu är det hög tid att se över utrustningen och komplettera med det som behöver köpas in. . En ryggsäck tar ca 5 mil innan man vant ryggen vid den, och nya kängor kräver ca 20 mil för att de skall vara ingångna.

 
     
     
  UTRUSTNING:  
     
 

Tänk på att: När ni köper ryggsäck ska ni inte stirra er blinda på den angivna volymen, utan titta på hur ryggsäcken, inkl fickorna är konstruerade. Fjällräven, Lundhags och Haglöfs har bra volymangivelser, medan Ospreys uppgifter är luriga. Den sista är en Tight ryggsäck, som är gjord för mycket slimmad packning, och där fickorna växer inåt.

 
     
 
Kängor:
 
 

När det gäller kängor så skall det var Gore Tex eller skalkängor. Viktigt att tänka på här är att ju högre skaft desto tyngre och klumpigare känga, fast höga skaft klarar av vattenövergångar med högre vatten. Ta den kängan som sitter bäst på foten och som känns smidig.
Snabbaste sättet att hitta rätt storlek när du väljer känga, är att mäta foten med en tunn strumpa på, lägg till 20 mm. En annan regel säger att det skall vara 10 mm kvar mellan tårna och framkant av kängorna när du provar kängorna med de sockor du tänker använda tillsammans med kängan. Kom ihåg att foten och vristen/vaden svullnar när ni går.

Givetvis är det alltid individuellt hur tajt man vill att kängan ska sitta, och dessutom har de flesta människor olika storlek på höger och vänster fot. Det viktiga är att välja den storlek som passar den största foten bäst, en alltför trång känga skapar i princip alltid problem med både försämrad blodcirkulation (kalla fötter) och risk för skavsår. Några kängtillverkare har kängan i två utföranden – normal och wide. Wide innebär då att lästen är bredare.

Det finns många kängor av olika typer på marknaden. Viktigt att tänka på är vikten och hårdheten på sulan. En tung känga gör vandringen jobbig, och här är som sagt den gyllene regeln, med vissa undantag, att ju högre skaft desto mer vikt.En hårdare sula gör det skönare att gå på stenigt underlag. Gå in i en butik som har flera olika märken och pröva er fram. Tänk på att Naturkompaniet har dragit ner på sitt utbud på andra kängor än Hang Wang, medan tex XXL har ett relativt stort utbud. Billigast är sen oftast att beställa via nätet, men då måste ni vara säkra på modell och storlek. Minsta tvekan om att kängan är för smal/liten så ta ett större nummer eller byt modell. Meindl, Lundhags, Hanwag mfl har fler än nedan nämnda modeller. Ta den som sitter skönast! Tänk på att det finns gott om försäljare som tyvärr inte har en aning om vad fjällvandring innebär, utan pratar sig varma om polisens kängor, NATO-kängor, vandringskängor som passar bäst till Alperna mm.

 
     
 
Här är sex kängor av olika märken och utan rangordning som jag kan rekommendera.  Ni som läst dagboken från sommarens Sarekvandring vet ju vad som hände med mina välskötta Lundhagskängor……..men jag låter Lundhags vara med.
 
 

    
1                                                            2                                                                3

        
4                                                           5                                                                6

 
 
  1. Meindl :Island MFS Active Wide. Finns även i normalläst
  2. Lunhags : Syncro Mid ( Obs, ej Syncro High, den är betydligt klumpigare!)
  3. Hanwag : Tatra Wide ( finns även med normal läst men är smal)
  4. Lundhags : Mira W´S Light  Mid
  5. Lundhags:  Jaure Mid
  6. Lundhags : Mira W´S Light
 
     
 
Stavar och broddar:
 
 
Som jag har nämnt är det stor risk för att det fortfarande är gott om snö i området vi skall vandra i. I utrustningslistan har jag poängterat detta, och även sagt att detta kan komma att innebära vissa KRAV på er utrustning. Det gäller då att ni skall ha skaffat broddar, för att på ett säkert sätt klara snöfältspassager. Och då är det inte de färgglada isdubbarna på gummiplatta som sätts under foten som gäller (de funkar bara på blankis), utan det är rejäla metallbroddar. Jag rekommenderar Yngsjöbrodden, som är lätt och smidig att ta på, samt billig..
 
     
     
 

Finns på vissa apotek samt på apotea.se, och kostar 65 kronor. Anledningen till att ni skall ha broddar vid mycket snö är följande:

  • Alla skall kunna hålla tempot över snöfälten
  • Ingen skall kunna halka i snön och rutscha nerför slänten.

 

 

 
     
     
 
När det gäller vandringsstavarna är det viktigt att de har en truga, och den skall vara minst 5cm i diameter.
 
 
 
     
 

Detta är för att stavar av typen ”vandra i Österrike” ofta inte har någon truga och därför är värdelösa att vandra över snö med. De är lätta och smidiga på barmark men värdelösa i våra fjäll om där finns snö.  De sjunker rakt ner och blir en säkerhetsrisk istället för att hjälpa er. Mina trugor är 5 cm, och det räcker, även om det har hänt att även de sjunkit ner i snön. Men de sjunker inte så djupt.

Jag skall försöka ta reda på hur snötillgången är i området innan vi åker, och det är möjligt att broddarna inte blir obligatoriska.
 
     
  Övrigt:  
 

Så har jag en liten önskan. Det är inget krav, eftersom det är en investering som kostar några kronor. Men det hade varit jättebra om ni investerade i ”Coverboots”. Ni har alla sett hur smidigt Kristina och jag tar oss över vaden. Om ni köper kängskydd så har vi följande vinster:

  1. Snabbare vad. Det går fort att ta på coverbootsen ihop med regnbyxor. Vi kommer alltså att tjäna in tid. I somras tog det vid ett tillfälle ca 30 min innan alla hade fått av sig kängorna och tagit på sandalerna, och sen tog det minst lika lång tid innan alla var klara att gå efter vadet.  Vi sparar alltså även tid efter vadet då ni inte behöver torka och värma fötterna.
  2. Säkrare vad. Ni är varma och torra om fötterna, vilket gör att risken för kramp utesluts. Detta gäller framförallt för längre vad som är uppdelade på två fåror. Innan alla tagit sig över har de flesta tappat känseln i fötterna.
De Coverbootsen jag har är från Lundhags och tillverkas inte längre. Men det finns två andra skydd på marknaden (kan finnas fler men jag lyckades inte googla fram några andra märken).
 
 
 
 
    • Köps på Naturkompaniet och tillverkas av Wetterskogs

     

     

    • Vattentäta så länge de är hela
    • Finns i en storlek, och passar alla. Regleras med spännband över vrist och under knät.
    • Vikt 350g
    • Pris 599:-
 
     
 
 
 
  • Köps på XXL sport och tillverkas av HelSport

 

    • Materialet är kraftigt, andandes bomull, vilket gör att det inte är vattentätt. Däremot är sulan vattentät.
    • Finns i storlekarna M, L och XL
    • Vikt ?. Har ej hittat någon viktuppgift. Men pga bomullen bör de bli betydligt tyngre när de är blöta.
    • Pris: Just nu 299:-. Ordinarie pris 525:-