ETAPP 5 (8 September)

Kebnekaise – Nikkaluokta, 14 Km (alt 19)


 
 

Vandringens sista etapp ger oss en valmöjlighet. Är benen trötta och fulla av slaggprodukter efter Sydtoppen så finns möjligheten att flyga helikopter ner till Nikkaluokta. Eftersom den här etappen innebär att vi har en tid att passa, först båten vid Ladtjojaure och sen bussen fån Nikkaluokta, ska ni välja helikopteralternativet om ni tror att ni är för trötta för att ”snubbla ner till Nikka” under ett hyfsat tempo. Flygningen kostar ca 900 kr, och ingår inte i vandringens pris.

 
     
 


Vad är klockan?  Det är viktigt att hålla ett öga på klockan så vi håller rätt tempo.

 
       
 
Etappen är lätt, och sluttar sakta nedåt. Men den är bitvis småkuperad, dock utan några större backar, däremot är den stenig. Leden går ner mot Tarfalajåkka, som vi passerar med hjälp av en stålbro. Därefter följer leden, som här är en del av Dag Hammarskölds led, jåkken ner mot Ladtjojaure, och vi kommer till största delen att vandra genom björkskog. Det är min absoluta målsättning att vi skall vara nere vid sjön i god tid för att hinna med båten, som går på bestämda tider. Annars får vi springa de extra sex kilometrarna längs med sjön. Har gjort detta ett år, och det var INTE roligt... Varken Kristina eller jag vill göra om detta, så det krävs ett bra tempo till båten.
 
 
 
 

En flygvy över vandringsetappen ner mot Ladtjojaure, som döljer sig bakom kröken. Leden syns på vänstra sidan av jåkkfåran.
 
 
 
 
Båtresan över Ladtjojaure är en fin tur, och vid fint väder rekommenderas att stå på däck och njuta av fjällvärlden..
 
 
 
 
Framme vid båtlänningen blir det lunchpaus. Min plan är att vi skall avnjuta en renburgare från Lap Dånalds. Har vi otur är renburgarna slut och då serveras det vanlig hamburgare. Dyrt, men väl värt varenda krona! Detta är givetvis frivilligt, det går lika bra med en medhavd macka eller dyl.
 
 
 
 

 
 
 
 
Den resterande etappen ner till Nikkaluokta, går på en mindre, välkörd traktorväg, så det är minst sagt lättgånget. När vi närmar oss Nikkaluokta passerar vi nedanför kapellet. Om vi har extremt gott om tid, rekommenderas ett besök där.
 
     
 


Framme i Nikkaluokta!

 
 
 
 
I Nikkaluokta finns möjlighet till att både äta en ordentlig lunch och att fika. Glass med hjortronsylt rekommenderas! Bussen som ska ta oss till Kiruna avgår från parkeringen utanför restaurangen.
 
 

 

 
 

Mums!
 
     
       
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA