MAT:


 
 

Mat, den ack så viktiga detaljen. Vet att jag börjar bli tjatig, men slarvas det med luncherna drabbas hela gänget!

 
     
 

I år blir det hyfsat korta etapper, och vi bor i stugor. Men några etapper är mer krävande och det kommer att krävas att energidepåerna är laddade. Vi skall orka hålla tempot hela dagsetappen trots en jobbig inledning.  Choklad vid en paus ger en snabb blodsockertopp, men ni dippar snart ner igen! Däremot rekommenderar jag energibarer och proteinbarer. Tänk bara på att kontrollera hur mycket protein den egentligen innehåller. Finns många bars på marknaden som är mer eller mindre rent godis.
Skall ni prova någon ny torrfoderpåse så testa den hemma så ni vet att magen accepterar den! Jag envisas med att rekommendera REALs torrfoder. Det är den påsen som ger mest i energitillskott och blir färdig snabbt.
Samma sak om ni skall testa att torka själva. Och som sagt tänk på att måltiderna skall vara kaloririka!

I måltiderna här under har jag bara tagit upp vad som krävs under vandringen till Kebnekaise fjällstation. På fjällstationen går det att komplettera allt, dvs även mat inför toppturen.
 
       
       
  Måltider som SKALL planeras.    
 
Frukost
4 st
 
 
Lunch
4 st
 
 
Middag
4 st
 
     
 
I år går det att proviantera längs med sträckan. Butik finns i Kaitumjaure, samt enklare komplettering i Singi MEN tänk på att vi går sent på säsongen, vilket mycket väl kan innebära att det kan vara väldigt tomma hyllor i butiken…..
 
     
 

Till detta kommer (och här får ni själva avgöra mängden av vad som behövs)

 • Torrmjölk
 • Havregryn
 • Knäckebröd
 • Kaffe/the/chokladpulver
 • Kex eller dyl till fika. Räkna med paus för både förmiddags-och eftermiddagsfika
 • Godis / energibars
 • Jägarsnus/nötter
 • Proteinbars
 • Flytande medicin till ”lillkåsan”
 • Ev annan dryck till middagarna än vatten…..
 • Toppchampagne
 
 

Läs igenom hur mycket protein baren egentligen innehåller.
 
 
 
 

En toppbestigning kräver mycket vätska, och det är det ont om sista biten. Rekommenderas därför att ta med dryck av ädlare slaget till toppen……..
 
     
 

Mat på Kebnekaise fjällstation:
Ankomstkvällen tänker jag boka in middag. Vi stannar ytterligare två nätter på fjällstationen, men hur ni gör de här kvällarna är upp till var o en. Där finns ett bra självhushåll, samt att det går att komplettera middagar i restaurangen.
När det gäller frukostarna tänker jag boka frukost avresedagen, och övriga dagar bestämmer ni själva hur ni gör. Tänk på att ni  inte kan frukost i matsalen eller ta med lunchpaket den dagen vi gör toppförsöket. Detta pga att vi kommer att ge oss av långt innan de öppnar för frukost.  Den här dagen vill jag att ni tar med en påse torrfoder till lunchen så energidepåerna tankas upp ordentligt. Går att köpa på fjällstationen om ni inte vill dra på maten hela vandringen.

På sträckan från Keb till Nikkaluokta passerar vi ”Lap Dånalds ”och där tänker jag lägga in en paus för renburgare.
 
     
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN