6 JULI

Spiterstulen – Glitterheim


 
 

Jag hoppas alla stretchar ordentligt efter Galdhöpiggen, för även idag krävs det pigga ben. Etappen mellan de här hytterna blir jobbig, och det oberoende på vilket alternativ vi väljer. Det ena alternativet innehåller många höjdmetrar och det andra besvärligare terräng med stenar och stenblock.

 
     
 

ALT 1:  Via Glittertind ca 16 km

En riktig höghöjdstur, men vid alltför dåligt väder är den inte aktuell.
Även idag blir ledorden UPPFÖR och GLACIÄR/SNÖVANDRING. En toppbestigning, men hela fyrameter lägre än gårdagens bestigning!

GLITTERTIND är Norges näst högsta topp med sina 2465 m.öh. Precis som Kebnekaises sydtopp består toppen av en glaciär, vilket har bidragit till striden med Galdhöpiggen om vilken topp som är Norges högsta. Skall man räkna faktisk bergshöjd(2452möh), eller är det ok att räkna med glaciärisen? I det senare fallet har Glittertind alltid varit den högsta toppen, men nu har snösmältningen gjort att den, inkl snön, är lägre än Galdhöpiggen(2469m.öh).Toppen bestegs första gången 1841.

Från Spiterstulen sluttar det konstant uppför och den markerade leden leder uppåt och efter ett par hundra meter kommer en skylt med ”Glitterheim”. Vi fortsätter ett par kilometer tills vi kommer till en stigkorsning där vi måste fatta beslut om vilken av vägarna till Glitterheim vi skall ta. Straxt efter delningen passerar vi en älv(vad?), och här kan det tydligen ibland vara svårt att hitta ledmärkningen igen. Vi fortsätter uppåt och jag gissar att trötta och ömma benmuskler kan protestera lite. Nu börjar även hjärtat att få jobba lite mer, och dessutom blir marken betydligt stenigare och grusigare. Det är inte för inte som passagen vi skall upp i heter Steindalen….. Om snön fortfarande ligger kvar gäller det att gå försiktigt.

Några hundra meter innan toppen planar det ut något och nu följer vi glaciären upp till toppen. Även här kan snön bli jobbig om den har hunnit tina upp, så favorit i repris, en tidig morgon. Framme vid glaciären upphör ledmarkeringen, men det är en mycket populär led så där finns en väl upptrampad stig. Men nu är det brant uppför och pulsen kommer garanterat att vara hög. Återigen, bra fotfäste rekommenderas! Glaciären är ”ofarlig” att gå på om man tänker på sprickor, dock ska man hålla sig på säker mark och inte gå för nära snökanten.
 
     
 


Glittertind

Efter toppen (ingen toppstuga med café), bär det utför. Först brant, men sedan flackare. Underlaget är bitvis stenigt, så med tanke på knän gäller det att ta det lugnt.

 
       
 

ALT 2: Direkt till Glitterheim

Inledningen av etappen är densamma som beskrivits ovan, men nu viker vi av vid stigkorsningen med skylten Glitterheim. Leden går svagt uppför till Veslegluptjönnen, och här är det gott om småstenar, och bara tendens till stigar. Runt sjöarna och den branta sluttningen ner mot Veo kan det bitvis vara en jobbig stenterräng.  När stenarna är avklarade blir stigarna allt bättre, och nu väntar en flack vandring fram till Glitterheim.
 
     
 

Glitterheim
 
     
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA