8 JULI

Memurubu – Gjendesheim,15 km
via BESSEGGEN


 
 

En riktig klassiker!!!! Att vandra Besseggen är ett måste för alla som vandrar i Norge. En hisnande vandring, både vad gäller själva vandringen och utsikten.

Redan utanför hyttan börjar stigningen, och vi kommer garanterat inte att vara ensamma på stigen. Första biten blir samma grusstig vi gick nerför i går, men nu viker vi av vid stigdelningen mot Besseggen. Efter någon kilometer passeras Björnbolttjöarna, och nu blir det en liten utförslöpa ner mot Bessvatnet. I och med detta är dagens uppvärmning klar, och nu börjar Besseggen på riktigt…

 
     
     
 
 
     
 

Kammen blir nu brantare och brantare, och det kommer förmodligen att krävas lite ”klättring” med hjälp av armarna, för att ta sig upp. Bredvid kammen är det brant – ett rejält stup ner till sjön Gjende resp Bessvatnet, och höjdskillnaden är 400m.  Det ska vara en mäktig känsla att vandra/klättra på kammen, men trots allt är det inte jättesvårt. Vandrare i alla åldrar genomför kamvandringen varje dag. Och utsikten ska vara magnifik. Att lägga märke till är färgen på ovan nämnda sjöar. Gjende är grön (glaciärvatten) medan Bessvatnet är blå.
Väl uppe på toppen av kammen (eggen) är vi uppe på Veslefjellet, och nu väntar en flackare nedstigning till Gjendesheim, men en o annan liten brant väntar… Vi behöver dock inte stressa ner eftersom vi skall stanna för natten vid hyttan.

OM vädret är jättedåligt eller kroppen helt enkelt fått nog av strapatser, är det bara att hoppa på båten och tuffa ner mot Gjendesheim. Det ser även ut att finnas en stig nere vid sjön Gjende hela vägen bort till Gjendesheim. Med andra ord – det finns alternativ till klassikervandringen över kammen.
 
     
 
 
 
Gjendesheim:  Är en DNT hytta och har 143 sängar. Är förmodligen mycket folk här….
 
     
       
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA