1-2 juli

 
       
       
 
1 juli:
   
     
 
Vaknade tidigt i morse till ännu en varm och solig dag. Hoppade ur sängen redan 0530 för att hinna ta en morgonpromenad med Atlas innan det blev för varmt.  Kändes nästan konstigt att ”bara vara ute och gå” utan egna krav på att gå fort och springa runt i sanddynerna. Fast ett besök på stranden med ett härligt morgondopp för både Atlas och mig blev det.
 
     
 
Efter detta en god frukost i lugn o ro i skuggan hemma på altanen. Kändes verkligen konstigt att veta att det är idag vi ska åka, men inte än på länge…… Ska ju faktiskt inte åka hemifrån förrän halv tolv i natt. Med andra ord rekord sen (eller för den delen tidig) avresa den här gången.
 
     
 

Dagen ägnades åt lite sista minuten packning med en avslutande invägning av ryggsäcken. OJ, i år har jag lyckats! Bara 19 kg! och så drygt 2 kg kamera runt halsen förstås………. Jag hann även med en träff med världens bästa massör, Nanny, som gav mina ömma muskler en rejäl duvning. Hur ska jag kunna vandra med de här benmusklerna?

Så blev det då äntligen dags att ge sig i väg. Som vanligt via kyrkogården för att säga hejdå till mamma o pappa (när de levde åkte jag alltid till dem och drack kaffe innan jag åkte till stationen, så ett besök hos dem hör till) och sen åkte vi och hämtade upp Lisbeth. Framme vid busstationen stod resten av gänget och väntade.
 
     
 
 
     
 

 

 
 
2 juli:
 
 
 
 

Nattbussen till Oslo har jag åkt många gånger, och varje gång sagt att det här var den sista. Men nu satt jag här igen, på en full buss och det dröjde inte länge förrän det började klia i benen. Svårt att hitta en skön ställning som man förhoppningsvis kan somna i. Som tur var blev det bättre plats efter Göteborg så det blev lite intervallsömn innan vi rullade in i Oslo klockan 0540.

Här möttes vi först av Siws dotter och dotterson, och sen dök Fredrik upp med lite kaffe, färska croissanter, och kyckling. Jag hade packat ner övriga frukostingredienser, så snart satt vi och smaskade i oss en tidig frukost.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter att ha suttit på den trista busstationen i tre timmar blev det äntligen dags att säga hej till Fredde och hoppa på den väntande bussen upp till Gjendesheim i Jotunheimen. Här var det lagom trångt på bussen och vi kunde breda ut oss helt enligt önskemål. Det var en riktigt fin tur där det norska landskapet visade upp sig från sin bästa sida.  Ju närmare målet vi kom, desto finare blev naturen. Mäktiga gröna dalar, som sedan ersattes av de klassiska fjällvägarna, och vi fick en bra utsikt över Jotunheimen.
 
     
 
 
 
     
 
Klockan 1330 var vi äntligen framme vid Gjendesheim som ligger i ena änden av sjön Gjende. Värmen slog emot oss när vi hoppade av bussen, men vi slogs också av mäktigheten runt oss. Gjendesheim är en av start/målplatserna för Besseggenvandringen, och vi kunde se de fjällen på högra sidan av sjön. Vi hade lite tid att slå ihjäl innan båten skulle gå, så det blev en snabb lunch i vägkanten. Anna o jag ägnade oss sedan åt lite Geocaching, dock utan större framgång….
 
     
 

 

 
     
 
Båten som skulle ta oss över till andra sidan sjön, fram till Gjendebu var hyfsat stor, och det behövdes nog för kön var lång för ombordstigning. Skönt att ha biljetterna fixade redan så vi kunde gå i ”snabbkön”. Men först blev det allmän fotografering nere vid stranden med den fina sjön i bakgrunden. Att vi skulle sitta ute på däck kändes självklart i värmen, och tanken på att det kommer att blåsa ute på sjön var som bortblåst…
 
     
 
  
 
     
   
     
 
Det blev en lite kylig, men fantastisk fin båttur över Gjende. Att sitta nere på sjön och titta upp mot Besseggen kändes mäktigt. Hoppas verkligen vi får ett lika fint väder på söndag när vi ska ge oss i kast med den.  Vi gjorde ett kort stopp vid bryggan vid Memurubu, och där såg det verkligen fint ut. Här kommer nog Siw och Åse att få några härliga dagar senare i veckan!
 
 
 
 

Besseggen
 
     
 
Efter en dryg halvtimmes båttur närmade vi oss slutdestinationen – Gjendebu.  Det här var en DNT hytte, och det är faktiskt DNTs äldsta hytte som byggdes redan 1871. Det var en liten bit att gå från bryggan till hytten, och i den här värmen så blev det en riktigt svettig promenad på ca 5 min.
 
     
 


 
 
     
 

Hytten låg verkligen fint nära vattnet, och trots att vi valt det billigaste boendealternativet var rummen jättebra. Efter att ha installerat oss, dvs rafsat ur allt ur ryggsäckarna och strött ut det på all ledig plats som fanns i våra rum, gav vi oss ner till sjön för att fira att årets vandring startat!

 
     
 




Se upp Jotunheimen, nu är vi på G!!!!!!!
 
     
 

Efter att ha testat köken o lagat middag satt vi bara och njöt nere vid stranden. Hade befarat att här skulle vara mycket mygg, men vi såg inte en enda! Härligt!!!!!

Ett tema den här vandringen var att vi skulle ägna oss år whiskyprovning. Alla hade med en liten slatt whisky, så under veckans gång skulle vi testa åtta olika sorter. Anna, som är whiskyspecialisten, hade fått uppdraget att ordna med provningen. Hon hade lagt upp det så att häften skulle testas i kväll och resterande flaskor skall testas på lördag i Memurubu.
 
     
 


 
 
     
 
Det blev en trevlig kväll, och vi var nog ganska överrens om att Famous Groose var favoriten. Efter whiskyprovningen tog jag kameran med mig och gick ut för att fota lite i hytteområdet. Lugnet hade nu lagt sig i området, och det blev en väldigt fin upplevelse att gå runt bland husen och ha en brinnande sjö nedanför sig. Att gå in i den gamla byggnaden med sina gamla inventarier var häftigt.  Här var även våra semesterfirare inne och tittade under sin vistelse här, och bilden är tagen av Siw.
 
     
 






 
     
 
När jag kom tillbaka till rummet hade lugnet även lagt sig där. Anna hade redan somnat och även Lisbeth var på väg i säng.  Det fick bli ett snabbt iordningsställande av prylarna, och sen var det underbart att få krypa ner i sängen. GOD NATT!
 
     
 
  
Vårt rum anno 2018, en viss skillnad mot hur det såg ut i hytten för många år sedan.
 
       
     
     
       
       
 

TILL NÄSTA DAG

   
       
 

Till STARTSIDAN