30 juli

 
     
 

Bastavagge: Alep Basstajåhkå -  Skájdasjvagge.    Ca 11 km.

 
     
   
     
 

I dag väntar en heldag i Bastavagge (Pastavagge), Sareks smalaste dal som är formad som en nymåne.. Här gick vi 2012, och som ni kanske kommer ihåg så har vi ett par spännande vad framför oss...  Även om dalen börjar med mjukt o fint underlag, blir det snart kargare, och det blir stenigare o stenigare ju längre in vi kommer. Räkna även med en del vandring på snöfält. Jag kommer ihåg Bastavagge som betydligt mer kuperat än man tror vid en första blick på kartan.

 
     
 
  
 
     
 
Vi kommer bla att passera nåjdens klippa Basatavárásj, 1492 möh. Det är i närheten av den här klippan vi har dagens första lite mer spännande vad över jåkken Lulep Basstaijiegna. Glaciärvattnet kan här forsa på riktigt ordentligt.
 
     
 

Nåjdens klippa

 
     
 

Dagen avslutas med vandringens största utmaning, vadet över Skájdasjvagge. Förra gången gick det snabbt o enkelt, men jåkken har satt käppar i hjulet för många vandrare som varit tvungna att ge upp och vända. Är vattenflödet inte alltför besvärligt vadar vi jåkken och tältar på andra sidan (favorit i repris) nedanför Dádartjåkka.  Reservförfarandet blir att slå upp tälten och sen pröva på att vada tidigt nästa morgon. I värsta fall är det bara att gå tillbalka genom Bastavagge och vika av längs med Bieruikjávrre och ta oss ut från Sarek via Slugga och Pietsjaure Detta innebär att tidsschemat går åt H-e…

Några bilder från Bastavagge 2012 för att friska upp minnet:
 
     
 

                

 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART