Planering och förberedelser SAREK 2019

 

 
     
 

 
     
     
 

UPPRESAN:  Vi lämnar Halmstad med tåg den 23 juli. Återkommer med tider. Enligt mina planer i dagsläget blir det sen buss från Gällivare till Stora Sjöfallet, med en avslutande helikoptertur till Aktse. Ett annat alternativ är buss från Murjek till Kvikkjokk och sen HKP därifrån.
HEMMA. Vi är tillbaka i Halmstad den 4 augusti.
Vandringens längd:  Ca 10 mil
Toppbestigningar:  JA, Skierfe och ev Låddepakte
KARTA:  Lantmäteriets Fjällkart BD  10(1:100 000), Calazo Sarek och Padjelanta (1:100 000)
Calazo Sarek nationalpark ( 1:50 000)

God kondition krävs!
 
     
 
           
 
     
 
SAREK och Rapadalen, med andra ord en liten upptrappning mot förra Sarekvandringen. Min ursprungsplan lät väldigt bra på planeringsstadiet, men sen föll den som ett korthus när verkligheten klappade på dörren. Tanken var att vi skulle hoppat av tåget i Murjek för att sedan fortsätta med buss mot Kvikkjokk. I Tjåmotis skulle vi byta till minibuss, den lokala ”taxin”, för vidare transport ner till parkeringsplatsen, där vi sen skulle vandra längs med sjön Tjaktjajaure och sen avsluta med båttransport till Aktsestugan.  Hade sen tänkt att vi skulle boka in oss på en båttur i Rapadalen tor bort till avstigningsplatsen för Sarekvandrare i Rapadalen, dvs till Nammásj ( markerat med röd linje på kartan)
 
     
 
 
     
 

Men nu blir det inte så här eftersom tiden gått hårt åt den äldre lokalbefolkningen som skötte taxi- och båtverksamheten. Känns väldigt osäkert med Tjåmotis Taxi, och även vad gäller Lähntas båtkörande in mot Sarek.  Vi tar det säkra för dete det osäkra och flyger helikopter till Aktse!
Att vandra i SAREK innebär att det mesta kan hända. Allt från trasig utrustning typ kängor, till att vädret visar sig från sin sämsta sida, Dessutom innehåller en Sarekvandring alltid flera häftiga vad. Detta gör att jag måste planera med en reservdag, samt att jag även har lagt in någon dag där vi ej går så långt. Årets vandring ser inte särskilt svår ut när man tittar på kartan, men den har flera svårigheter i beredskap.

Ni bör givetvis förbereda er inför turen genom lite allsidig träning. Börja redan nu och öka sakta intensiteten. Jag kommer inte att lägga ut några träningstips, utan behöver ni hjälp så titta på Sarekvandringen 2012  under ”träningstips”   
Jag siktar på att genomföra någon/några träningsvandringar under våren

  Finns det något bättre sätt att förbereda sig på en SAREK vandring än att göra det i fjällen? För mig gick startskottet redan sista veckan i september i år då Magnus, Atlas och jag fick en härlig vecka i Grövelsjön. Under den här höst/vinterveckan blev det lite pulsträning när Atlas och jag besteg både Salsfjället och sen områdets högsta topp Elgåhogna.  Det gäller att bibehålla känslan av att bestiga norska toppar, även om de här två är betydligt lägre än Jotunheimstopparna. Elgåhogna är 1460möh och Salsfjället 1281 möh men efter att ha tagit det lugnt sen sommarvandringen blev det här ett bra startskott. Nu gäller det bara att hänga i med uthållighets- och benträning.