3 juli

 
     
 

Nikkaluokta – Vistas  24 km

 
     
 
 
     
 

Det här är en lång etapp som i sin helhet är ca 32 km. Men som tur är går det att boka in båttransport en bit upp i Vistasdalen. Hur långt det går att åka båt beror helt på vattenståndet. Har vi tur så kan vi spara 12 km, men vid lågt vattenstånd får vi nöja oss med en båttur på 7 km.

Innan båttransporten hinner vi äta frukost i lugn o ro i stugorna hos Sarri.
 
     
 
 
Så här såg det förra gången, 2006, då vi i princip gick samma sträcka. Morgonen inleddes med ösregn….
 
     
 

Efter båttransporten väntar en lite småkuperad sträcka med myrmark och öppna fjällhedar. Trots att det finns spänger så kan vi nog räkna med att här är blött pga snösmältningen. På kartan ser det ut som att leden går rakt fram längs med Vistasjohka, men om jag inte missminner mig var det en hel del serpentingående. Nu börjar det bli mer inslag av fjällbjörkar som ökar ju närmre Vistas vi kommer. Tyvärr även en del inslag av vide.

När vi kommer till en stigfärgrening håller vi höger och tar den stigen som går upp mot rastkåtan. Ett perfekt ställe att käka lunch på, och skulle vädret vara dåligt går det att gå in i kåtan för att få skydd. Nära vatten och med en fin utsikt. Sen väntar en liten nerförsbacke till jokken Vássajohka, men det finns en stabil stålbro att använda.
 
 

 

 
 
  
 
     
 
Efter att ha passerat jokken har vi ca 7 km kvar till stugan. Straxt efter bron har man en fin inblick i Unna Reiddávággi med sina mäktiga spetsiga toppar. Nästa mäktiga passage kommer efter ca 2 km då vi passerar en hängbro över Vistasjohka. Här viker leden in mot Kaskasvagge av.
 
     
 

Kristina på bron över Vistasjohka
 
     
 
Den frodiga fjällbjörkskogen fortsätter nu ända fram till stugan. Framme vid stugan har vi en fin vy in i Stuor Reaiddávággi mot Nallo med sin mäktiga nålformade topp. Med andra ord kan vi redan nu förbereda oss för morgondagens etapp dit upp.
 
     
 
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART