4 juli

 
     
 

Vistas – Nallo  9 km

 
     
 
 
     
 

Efter gårdagen lite sega etapp väntar i dag en betydligt kortare, bara 9 km upp till Nallo. Men det är en etapp som mycket väl kan bli väldigt jobbig. Förra gången fick vi kämpa rejält på vägen upp genom Stuor Reaiddávággi till Nallostugan. Dalen blir väldigt lätt en vindtunnel om det blåser, och det var precis DET det gjorde förra gången. Dessutom regnade det så det blev en rejäl utmaning.

 
     
 

 
     
 

Vi startar dagen med att gå över Vistasjohka på en klassisk svensk fjällstålbro. Kan gunga lite, men bron är garanterat stabil. Därefter fortsätter en vältrampad stig uppåt i dalen genom fjällhedarna. Stigen lutar uppför men det är lättvandrat. Efter ett tag ökar inslagen med vide, men det är inga större, täta buskage. Även inslagen av sten ökar på marken.

Det här är en etapp där det finns gott om vatten, bortsett från de första tre kilometrarna då leden går en bit från jokken.
 
 

 

 
 
 
     
 

Desto högre upp i dalen vi kommer, ju mer stenigt blir underlaget. Innan vi kommer fram till en liten sjö måste vi passera vattendraget som kommer från sjön Nallojávrrit, precis nedanför Sielmácohkka. Om det skulle vara mycket smältvatten kan vi få hoppa på stenar eller ev ta av kängorna.

Det brukar även vara lite vattenpassager den sista biten fram till stugan, som vi så småningom kommer att se lite nedanför oss.
 
     
 

 
     
 
Blir det en fin dag kommer vi förmodligen att vara uppe vid stugan tidig eftermiddag, För den som har krafter kvar och lust på lite äventyr hägrar Nallo med sin karakteristiska synål. Nu är det inte nålen som är toppen, utan den består av en platt platå. Toppen når man genom att börja på leden mot Tjäktja.
 
     
 

Sjön 10878 som Stellan och jag var uppe vid på vår kvällspromenad förra gången.
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART