5 juli

 
     
 

Nallo – Tjäktja via Sielmavagge  8 Km

 
     
 
 
 

Ännu en dag med en kort etapp. MEN det här kommer att bli vandringens jobbigaste och tuffaste kilometerar. Jag har själv aldrig gått leden, men hört mycket talas om den. Det är en mycket stenig (men fin) förbindelselänk mellan Stuor Reaiddávággi och Kungsleden, eller närmare bestämt mellan Nallo och Tjäktja. Dalen har sitt namn från Sielmmatjåkka, som vi kommer att se på höger sida under vandringen. Det är en etapp som vi kommer att avverka io sakta tempo och med största försiktighet. Om vädret är för dåligt kommer jag att stryka etappen och vi går mot Sälkastugan istället (kanske via Unna Raitas)
I brist på egna erfarenheter bygger jag beskrivningen till största delen på på Claes Grundstens beskrivning. Grundsten klassar leden som svårighetsgrad 7 – 8 på en tiogradig skala, så det är ett pass vi inte bara springer över.  Bilderna har jag fått från en god vän, Brita Edberg som är en duktig naturfotograf. Den enda bilden jag är skyldig till är den sista.

Turen börjar direkt med en uppförsbacke upp mot Sielmavágge, stenigt, men än så länge inga direkt rullande stenar. Vi kommer även att passera ett litet vattenfall, och det är här någonstans man bryter av om man vill bestiga Nallo. Vänder vi oss om kommer vi att se Nallostugan långt nedanför oss. Framför oss ser vi i princip bara sten på vår väg upp mot sjön 1078
 
     
 

  

 

 
     
 

När vi kommit upp till sjön 1078 har vi en hyfsat brant uppförsbacke framför oss. Med tanke på underlaget så känns det bra att vi går uppför och inte nedför. När vi befinner oss på ungefär 1300 meters höjd har vi nått ett pass, och därmed är det i stort sett färdigt med stigningar.

 
     
 
  
Sjön 1078.
 
     
 
Nu väntar en nedförsbacke ner mot nästa lilla sjö. Att tänka på är att underlaget är sten – blockterräng, och där marken mycket väl kan röra på sig. Men med tanke på att det är så tidigt på säsongen räknar jag med att det är mycket snö, vilket är på både gott och ont. Det är betydligt skönare för ben och fötter att gå på, men samtidigt kan det vara mer fysiskt ansträngande.  Det är här broddarna och stavar kommer till sin rätt!  Resten av etappen sluttar nu utför ner mot Tjäktja, och ansluter till stugan ungefär i höjd med bron.
 
     
 

 
     
 
Framme vid Tjäktjastugan kan det kanske vara skönt med ett litet bad med inbyggd dusch. Det är bara att sätta sig i grytan vid vattenfallet i närheten av bron…..
 
     
 
 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART