6 juli

 
     
 

Tjäktja – Sälka     12 Km

 
     
 
 
     
 

Så är vi då ute på autobahn mellan Abisko och Nikkaluokta – Kungsleden. Det här är en sträcka som ni alla har gått, någon tom så sent som sommaren 2019. Men det är tyvärr enda vägen tillbaka till Nikkaluokta om man inte går med tält.

Det är alltså inga nyheter med sträckan. Alla vet att den inleds med ett par kilometer uppför till Tjäktjapasset, som är Kungsledens högste punkt. Vad som kanske kan vara en nyhet är att det mycket väl kan ligga snö hela vägen upp. Uppe i passet ligger raststugan, och där vet vi av erfarenhet att det går att trycka in ca 12 personer…… Bra att ha vid dåligt väder, annars är det att föredra att fortsätta lite och sen vila/fika när Tjäktjavágge öppnar sig för oss.
 
     
 

En sådan här dag är raststugan mycket välkommen!

Och VAR är utsikten över Tjäktjavágge?
 
     
 

Innan vi tar oss ner i dalen skall vi gå fram till Dag Hammarskjölds meditationsplats som ligger fint på sluttningen. Vi som gick här 2008 kommer nog fortfarande ihåg de fantastiska upplevelserna vi fick med pilgrimerna vid de här minnesplatserna. Stunden när vi blev inbjudna till att dela nattvard med dem vid en av meditationsplatserna sitter djupt i minnet.

 
     
 

Klart för nattvard ute på fjället. Ett av mina finaste fjällminnen
 
     
 

Efter att ha tagit oss ner i passet, som avslutas med lite blockterräng, väntar en lättvandrad sträcka på fjällhedar fram till stugorna. Räkna med att här är mycket folk. Fördelar med stugorna är bastun och en välförsedd butik. Inget torrfoder den kvällen!

 
     
 
 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART