GRÖVELSJÖN/ROGEN 2021
Turbeskrivning

            

 

            
 

20 Mars:

Vi kommer fram till Grövelsjön och installerar oss på STF Fjällstation. Gemensam middag och förberedelser. För att slippa att komma upp för sent, finns alternativet att övernatta på tre Björnar i Älvdalen på uppvägen. I så fall är vi uppe i god tid på eftermiddagen.

21Mars: STF Fjällstation – Hävlingen. Ca 13 km

Dagen startar med en rejäl uppförsbacke, och när vi kommit upp på Långfjället befinner vi oss precis nedanför Jakobshöjden. Efter lite flack åkning bär det sen utför, ner mot vinterleden mellan Hävlingen och Oscarsstugan, och sen är det åter slät åkning på leden. Efter ca 8 km passerar vi Sörsjöstugan, som är en ”systerstuga” till Oscarsstugan. Här är det kanske läge för lunch eller fika.


Vinterleden bort mot Hävlingen


Sörsjöstugan

Efter Sörsjöstugan bär det nu av utför i varierande lutning, ner mot Hävlingen. Utförslöpan börjar uppe på kalfjället och forsätter sedan ned genom björkskog, ända tills vi är framme vid stugorna som ligger vid sjökanten. Hävlingestugorna ägs av Länsstyrelsen som har en stugvärd på plats under säsongerna. Det finns fem st 4-bäddsstugor och en 6-bäddsstuga.


Hävlingestugorna i sommarskrud. Stugorna ägs av Länsstyrelsen som har en stugvärd på plats.


Här finns även en raststuga

22 Mars: Hävlingen – Rogenstugan. Ca 20 km

En lång men lättåkt etapp. Vi kommer under större delen av dagen att skida på sjöar, så det är väldigt flack åkning. Vi börjar med att skida längs med Hävlingen, korsar sedan Stor Våndsjön, passerar Läsjön och avslutar med att skida över Bredåssjön. Vinterleden är gemensam för skid-och skoteråkare. Vi kommer att passera raststugor på vägen, men jag hoppas att vi kan gräva en fin lunchplats vid någon av sjöarna.

Rogenstugan ligger i Rogens naturreservat i södra Härjedalen på en udde i Rogensjön ca 760 m ö h. Området runt sjön är en mosaik av vindlande små sjöar, uddar i gammal björk- och tallskog. Från stugan är det en milsvid utsikt över sjön och de norska fjällen i fjärran. Stugan har butik så här kan vi köpa middagen och sparar på så sätt in en måltid att bära med oss. Har vi tur får vi njuta av en härlig solnedgång, dock inte med motivet på bilden nedan.

23 Mars: Rogenstugan – Storrödtjärnstugan. Ca 13 km

Vi börjar dagen med att fortsätta skida 8 km på Hävlingen. Efter sjön väntar en passage genom björkskog innan vi kommer upp på kalfjället och dagens mål STF Storrödtjärnsstugan. Ännu en etapp som jag bedömer som väldigt lättåkt. Även i den här stugan kan vi proviantera.

 

24 Mars: Storrödtjärnstugan – Hävlingen. Ca 8 km

Hittills har jag följt STFs tur, men den här dagen skiljer sig våra upplägg. STF skidar hela vägen från stugan till Fjällstationen medan jag har valt att lägga in en kort etapp på under milen. Det här ska ju bli en ”ut o njuta tur” så här hoppas jag vädret är med oss så vi kan sitta o njuta i sluttningen ner mot Hävlingen. Etappen kan beskrivas i orden; start på kalfjället, hyfsat flackt till Slagusjön (raststuga) för att sedan bära av nedåt mot Hävlingen i vad jag bedömer som en björkskog.

 

25 Mars: Hävlingen – STF Fjällstation. 13 km

Samma sträcka som vi inledde turen med. Nu först uppför i ett par kilometer genom björkskogen tills vi kommer till raststugan, där det säkert smakar gott med lite fika efter stigningen. Sen är det ”bara” lite slät åkning, uppför och sen utför nästan hela vägen till gårdsplanen.

På kvällen väntar en middag på fjällstationen alt en egen lagad festmåltid på renskav från Renbiten. Det beror på hur det är organiserat vid middagen. Vill inte uppleva samma upplägg som i somras då det var alldeles för lite mat.

 

26 Mars:

Dagstur i området kring Grövelsjön. Tänker mig en tur bort mot Norska gränsen, vidare till Silverfallet, och sen givetvis en våffla i Sjöstugan på tillbakavägen.

Några bilder från ett Grövelsjön i Vinterskrud:


Silverfallet


Silverfallet

    
Apelsinstenen, som det går att komma upp på vintertid.
Eller så sätter man sig o fikar i hålan som brukar bildas vid stenen och skalar en apelsin….