ABISKOFJÄLLEN 2021

ETAPPBESKRIVNINGAR

 
     
 

 

 
 

I Abisko har jag varit många gånger, men det har bara varit startpunkt för turer på Kungsleden eller till unna Allakas. Men nu skall det äntligen bli ändring på det, och vi ska utforska Abiskofjällen lite mer noggrant. Det kommer att bli en vandring med övernattning både i tält och i stugor, så packningen blir betydligt större än vad den var i Grövelsjön 2020. Men den behöver absolut inte vara lika stor som den varit på våra Sarekvandringar. Mina etappbeskrivningar bygger jag till stor del från reseskildringar från nätet samt tips från mina fjälledarkollegor.

Det finna dessutom möjlighet att hänga med upp till Abisko och ”bara” turista vid fjällstationen alternativt genomföra delar av turen endast som stugvandring. Mer om alternativen kan ni läsa längst ner på den här sidan.

Etappernas jobbighet och utmaningar kommer att vara väldigt varierande, och jag lovar er både lugna o sköna etapper såväl som betydligt svettigare och tyngre. De första dagarna blir lite av en mjukstart, medan vi har betydligt jobbigare etapper i slutet med sträckor påp över 20 km/dag. Vi kommer även att få ge oss i kast med en del vad samt slåss med höga videsnår. Nästan varje etapp avslutas vid en fjällsjö, så det finns många chanser till svalkande dopp. Här följer en beskrivning av turen i stort, och den finns även utritad i rött på bilden ovan.

Vi startar vid järnvägsstationen i Låkktatjåkka och följer den vältrampade stigen upp till Trollsjön där vi slår läger. Sjön ligger i en U-dal, så det är bara att inleda dagen med att gå tillbaka nästan ända ner till Låkkatjåkka. Här svänger vi tillbaka upp mot fjället och kommer så småningom fram till Sveriges högst belägna fjällstation, Låkktjatjåkka. Sen svänger vi söderut och tar oss ner till Kårsevaggestugan, för att sedan ta sikte på Abiskojaurestugan. Nu blir det ett par kilometer på Kungsleden innan vi viker av åt öster och in i Bessesvaggi. Vandringen i dalen kan bli intressant med mycket videsnår….. Vi lämnar Bessesvaggi och tar sikte på Tjuonatjåkka, och kommer sen fram till sjöarna vid Lapporten. Sen är det ”bara” upploppet kvar fram till Abisko fjällstation.

Att sitta hemma och göra vandringen på kartan är som vanligt något helt annat än att genomföra den i verkligheten. HUR vår vandring blir kan ni läsa om i vandringsbloggen som publiceras efter hemkomsten. Ni kommer även att kunna följa oss i realtid via min Garmin sändare.
 
 

 

 
 

 
     
     
     
 

Klicka på respektive kartbild nedan för att läsa om etapperna.

 
       
         
 
Etapp 1

28 juli
Etapp 2

29 juli
Etapp 3

30 juli
 
         
 
Etapp 4

31 juli (ny 04-10)
Etapp5

1 augusti (ny 04-10)
Etapp 6

2 augusti
 
     
 
                             Alternativ till etapperna 4 och 5
                           
                                                  (ny 04-10)
 
 
 
     
     
     
     
     
 


Glöm inte E-Postadressen om Du önskar ett svar.