17 September

 
                             
 

Kom fram till Abisko en dag före deltagarna för att reka och se hur det ser ut uppe på en höjd av ca 1000 m. Möttes av höstiga gula träd och vita fjälltoppar. Väldigt fint, men frågan infann sig snabbt – HUR blir det att vandra uppe i dalarna och på Njullaplatån?

Det låg ett stort lock över Njullas topp, men bestämde mig ändå för att åka upp med linbanan. Ju högre jag kom, desto mer dimma och mindre sikt. Såg bara 50 m framför mig när jag var uppe. Kändes så där, att ge sig ut på fjället, men ”lite” dimma stoppar inte en färdledare som vill reka…

Målet med vandringen var att se hur det ser ut vid passet mellan topparna 1194 och 1299. Min tanke var att vi ska gå över där, för att den via ”Frippes fall” skulle ta oss ner till Kårsevaggestugan.

                                                         

Nu visade det sig att vandringen fram till passet var mycket bökigare i verkligheten än vad den gjorde vid kartreken. Småkuperat med stigningar på under 20 m som inte ger någon höjdkurva på kartan, mycket skrågående, stenigt, hala stenar, snö och is  Detta gjorde att det tog alldeles för lång tid att nå passet, och sista stigningen var på gränsen till farlig bland hala snöiga stenar. Bestämde mig här och nu för att stryka det här alternativet och satsa på mer säkra kort.

På tillbakavägen gick upp på Njulla, som solen inbjudande belyste. Men ca 100 m från toppen kom dimman och sen var vi tillbaka på 50 meters sikt. Orienterade mig fram till röset, men det var lite frustrerande att inte se något, när jag vet hur fina vyerna mot Lapporten är….


VAR är Lapporten

Kom ner till linbanan kl 1740 knapt två timmar efter att den stängt, då det var bara att gå ner. Tog tid, för ju längre ner jag kom desto mer utsikt fick jag. Sur över att jag lämnat systemkameran hemma, men hoppas mobilbilder gör det vackra rättvisa. Såg in i dalarna som vi ska passera, och där ligger lite snö, så det blir två tältnätter med vitt underlag….….

Kom tillbaka till fjällstationen precis innan det blev mörkt. Med andra ord måste vi vara framme vid tältplatserna senast 1900 på kvällarna.

I morgon kommer deltagarna, och då kör vi igång kursen på riktigt.
 
     
       
       
 

TILL NÄSTA DAG

   
       
 

Till STARTSIDAN