24 September:

 
                             
 

Vaknade i morse av att det mesta i tältet var fuktigt, Trodde först att tältet läckte eftersom det regnade, men insåg sen att det måste vara kondens. Lyckades somna om, och nästa gång jag vaknade hade det slutat regna. Men det var ett helt annat landskap som mötte mig när jag stack ut huvudet genom tältöppningen. En fuktig dimma hade svept in oss i sitt grepp, och ytsikten mot Njulla var obefintlig. Ja dvs det fanns ett tunt svart streck , det var allt man såg av berget.

Hade gett gänget sovmorgon i dag eftersom vi ”bara” skulle gå nerför och sen var det Kungsleden hela vägen till målet. Eftersom det var för fuktigt att sitta i absiden och riskera att få kontakt med tältduken fick det bli frukost utomhus.

Nu lyfte dimman över Njulla för en kort stund, och då såg vi att det låg ett tunt lager med nysnö över fjället. Vilken skillnad på när vi var där i måndags! Hos oss kunde vi se hur dimman kom svepande och drog sig allt längre upp i dalen, och hade det här varit i går tror jag inte det blivit något besök i Nissonvagge. Men det kunde ju alltid ha blivit ännu en lektion i att navigera efter kompass.

På pricken 0930 var alla klara att ge sig av, det var bara jag som ville ha en gruppbild med vita Njulla i bakgrunden genom dimman. Orkade inte böka med stativ, så det fick bli ett foto på endast deltagarna.

Det blev en behaglig vandring nedför från Tältlägret till Kungsleden., och i dag var det Anki som fick gå först. Givetvis med fotostopp, och då var gruppen inte nödbedda att ta en liten andhämtningspaus. Benen var lite ömma sen gårdagens myr-och stenvandring uppför. Men humöret var på topp, och det pratades redan om den kalla ölen som väntade när vi kom fram…..


Vy mot Njulla

När vi kom ut på Kungsleden slogs vi återigen av kontrasterna. Rena E6an att vandra, men oerhört lätt och skönt för våra trötta ben.

FILM:    Trevliga Kungsleden

Passagen över Nissonjohkka är inga problem här nere vid Kungsleden, det finns en stor stålbro. Nu var det i och för sig väldigt lite vatten, så här hade det gått lätt att vada över.

FILM:    Bron över Nissonjohkka

 
 

Vandringens sista lunchpaus tog vi när det var ca 3 km kvar att gå. En fin plats vid några träbroar över en liten bäck. Medan vi satt här kom det en skolklass som tydligen skulle ge sig ut på fjället för ett par dagars vandrande och tältande. Ville faktiskt inte byta med dem, känns väldigt bra att vi nu är nära målet med tanke på vädret.  
 


    

Vi följde Abiskojåkka, och när dess Canyon började blev det många fotostopp. Det är verkligen mäktigt att se jåkken forsa fram i resterna från istiden för 9 - 10 000 år sedan.

 
 


Kungsleden här är även Pilgrimsleden, eller Dag Hammarskjölds leden. Längs med den finns det ett antal meditationsplatser, och den första finns här uppe vid jåkken.  Texten på stenarna är på både svenska och samiska. Och den här stenen fotades livligt.
 
 Tillbaka i Abisko och starten (eller målet) på Kungsleden

Tillbaka vid Turiststationen kändes det som att vi varit i väg jättelänge. Nu skulle ryggsäckarna vägas, och det var onekligen lite underhållande med vikten. Någon hade nu en tyngre ryggsäck än när vi gav oss iväg, så vågen utanför turiststationen skall man undvika.


SKÅL DET HÄR GJORDE VI BRA!!!!!!

Eftersom gruppen hade reducerats under vandringen hade vi bytt en av stugorna till boende på vandrarhemmet Keron för Anna och mig. Behöver väl inte säga att duschen och bastun satt fint? Torkrummet fyllde vi snabbt med blöta prylar, men kommer vi bara ihåg att trycka igång fläkten varannan timme så kommer det nog att torka….


Vandrarhemmet med namn från ett nu välkänt fjäll i området

Har precis kommit tillbaka till rummet efter avslutningsmiddagen. Kul att alla var med, och det var onekligen gott med något annat än påsmat.  Diplom och märkesutdelning genomfördes till förrätten, och ett varmt TACK till Magnus som bjöd på Prosecco.
Grattis i efterskott Magnus!

Just nu knackar John Blund mig på axeln, och det skall bli riktigt skönt att få krypa ner i sängen.


 
     
 

TACK ALLA FÖR EN FANTASTISKT FIN VANDRING. DET HAR VARIT JÄTTEKU ATT FÅ LEDA ER GENOM ABISKOS FJÄLLVÄRLD!

Tack Torbjörn för att jag fick jobba för All in Nature som Fjälledare, och jag hoppas få chansen vid något mer tillfälle!

Eva

 
 

 
     
       
       
 

TILL NÄSTA DAG

   
       
 

Till STARTSIDAN