23 Maj
Thorellbukta

 
 
När jag vaknade i morse insåg jag att det gungade rejält. Det fina vädret från igår var som bortblåst ,så när jag skulle klä på mig gällde det att hålla i sig. Vid frukosten i morse möttes vi av en ny Audunbild som skildrade isbjörnsmötet i går.
 
     
 
 
     
 


Så här såg dagens planerade etapp ut.

 
     
 
Frukosten sammanföll med att vi rundade SörKapp, och då blev det lite problematisk då det inte gick att duka upp den pga blåsten. Mieze gjorde tappra försök men det slutade med att allt åkte i golvet med ett brak. Men trots allt lyckades de flesta av oss få oss lite frukost. Dock var det de som valde att ligga kvar i kojerna.  Tänkte jag skulle försöka fånga sjögången på film, men vågade inte gå ut på däck. Jag bedömde risken för att tappa balansen som för stor. Gick därför ner i hytten för att filma ut genom fönstret. Kanske inte så bra resultat, men......
 
     
 

FILM:   Gunga

 
     
 

När vi kommit på kurs längs med västsidan av SörKapp minskade blåsten något , men jag tyckte ändå att det var ett utmärkt tillfälle att ta igen lite sömn. Efter någon timme i bingen upptäckte jag att solen faktiskt höll på att titta fram ute. Med andra ord hög tid till att ge sig ut och njuta av landskapet.

Vid tolvtiden närmade vi oss Hornsund, och då stötte vi på en hel del is. Skulle vi få gira och åka slalom? Nej, Emil hade koll på läget och styrde in Origo i isen., för att ta sikte på en hyfsat bred råk. Vi fick en väldigt fin ispassage.
 
     
 


Siffrorna 9 och 6 visar var isen fanns


FILM:   Is 1

  

FILM:   Is 2

 
     
 
Under eftermiddagen blev vädret sämre igen, så det blev några timmar som vi bara tillbringade i matsalen tillsammans med kaffebryggaren, och givetvis nybakad rulltårta. Vid 18-tiden stannade Origos motorer och vi låg stilla. Nu var vi framme vid Thorellbukta, och det var dax för en zodiaktur. Det var riktigt kallt och blåsigt, nu blev det en extra tröja under overallen.
 
     
 
Nu ger vi oss ut på nya äventyr. På den här resan vet man aldrig vad som väntar på land. Det här blev i alla fall den blåsigaste turen, även om solen gjorde desperata försök att ta sig igenom molntäcket.
 
     
 

  


Vi började med att kryssa runt bland några mindre isberg. Får dock räcka med isbilder för idag,
det blir bara den här närstudien av en grotta i ett av dem.

 
     
 
Efter att ha beundrat isen och studerat fågellivet som bla bestod av storlabb, och måsar, styrde vi in mot en sand/grusstrand där vi hoppade i land. Det kändes riktigt konstigt att ha fast mark under fötterna. Men det var riktigt jobbigt att gå eftersom underlaget var mjukt. Ångrade ganska snart mitt val att ta den där extra tröjan. Svetten rann och jag blev riktigt trött av att gå omkring.
 
     
 

Här har vi gått i land på Thorellkjegla.
 
     
 
Det var fullt av fina stenar på stranden, och mitt i allt det karga fanns små färgklickar av någon blomma. Nej jag är inte bra på växter heller….
 
     
 


Ven hittar det största hornet? Tydligen finns det en hel del renar här.

   
Någon sa något om att vi ville se en björn komma lunkandes på stranden, och då fixade Audun en björn. Den här var dock av det snälla slaget….


På väg tillbaka till båtarna. En fin strand, och det var betydligt lättare att gå här än lite högre upp

 
     
 
Ombord på Origo igen väntade middagen, och det blev en extra öl för att släcka törsten efter fyspasset på stranden. Att tänka på vätskebalansen är viktigt! Så var väl den här dagen slut, och Origo lättade ankar för att fortsätta norrut längs med kusten. Då kommer någon ur besättningen och hojtar om att det är en val i vattnet i närheten av Origo. Alla skyndar sig ut, för det här vill vi inte missa. Nu fanns det ingen tid till att förstärka klädseln, tur att jag i alla fall hade en varm tröja i närheten. Värre var det för Mart som sprang ut barfota….
 
     
 
 
     
 
Så fick jag då äntligen se en val. Det var ju det enda vi inte fick uppleva på förra resan. Arten bestämdes snabbt till en knölval, dvs en ganska ”liten” val,
på ca 30 ton……Vilken fin uppvisning vi nu fick njuta av. Valen verkade leka med Origo och underhöll oss genom att simma runt fartyget i ca 1 timme.
 
     
 

 
     
 

Ganska frusen, men belåten blev det sen ett anfall mot kaffebryggaren. VARMT kaffe var vad livsandarna behövde. Fast innan det var dags för kojen blev det ett nytt besök ute, för att föreviga den magiska färgen från solen. Fick bli en varm dusch innan jag drog täcket över huvudet efter en ny kanondag i Arktis.

 
     
 
 
     
       
       
 

Gå vidare till 24.e MAJ

   
       
 

Gå tillbaka till 22.a MAJ

   
       
 

Gå tillbaka till 2016 STARTSIDA

   
       
 

Tillbaka till Svalbards STARTSIDA