Tips från coachen:

 

Här hittar ni lite tips när det gäller utrustningen. Ingen av er är ju någon nybörjare i fjällvärlden, vilket innebär att ni redan har en grundutrustning. Men ibland blir prylarna utslitna, eller så är man inte helt nöjd med dem. Här finns även lite skötselråd mm.

     

MAT:

 

Det finns ett antal olika fabrikat när det gäller torrfoder, och det man skall tänka på är att välja ett märke som har ett högt kalorivärde. Desto fler kalorier, ju mer energi får ni ut av maten, och ni håller er mätta längre samt orkar mer. Smaken är ju individuell. Men jag rekommenderar REAL TURMAT. Den innehåller mest energi, är snäll mot magen och enligt min mening godast. Nackdelen är priset. Detta är samma mat som
”Grönpåsen”.  Den jag absolut inte rekommenderar är Blå Bands Expedition meal den sk” guldpåsen”.  Den innehåller stora mängder socker och kolhydrater, många blir kass i magen av den, och smaken……. Vill ni trots allt ha denna, kan jag sponsra med att antal påsar.

Givetvis finns det alternativ till torrfodret. Ris, makaroner, nudlar, varma koppen eller varför inte torka mat själva. Variera med kryddor! Det viktigaste är som sagt att måltiden innehåller många kalorier. När det gäller frukostpåsarna upplever jag dem som lite onödiga. Portionerna är rejält tilltagna, vilket även innebär att de väger en del. En påse med lite havregryn är en helt fullgod frukost som inte väger så mycket. Men givetvis måste frukosten då kompletteras med något annat än gröt.
Tänk även på att ni behöver få i er något varmt (nyponsoppa eller en varma koppen) precis innan ni kryper ner i sovsäcken.
Något sött att tugga på som mellanmål är heller inte helt fel. Ibland behövs det en kick av snabb energi. Glöm inte heller att kroppen behöver salt.

Tänk på att det inte går att komplettera mat eller godis någon gång under vandringen.

     

KÖK:

 

Ni har alla ett fungerande kök, men här är lite att tänka på. 

Det finns fyra bränsletyper av kök att välja mellan,

  • GAS:
    Lätt och billigt bränsle. Gastuberna finns i flera storlekar.
    Används framförallt på sommaren, höst och vår. Är temperatur-
    känsligt och fungerar sämre i kyla. Är inte helt driftsäkert. Men detta är det system som väger minst.
 
  • Rödsprit:
    En klassiker. Kan användas året runt med en liten varning för vinterbruk. Är driftsäkert och inte så temperaturkänsligt. Går att späda ut rödspriten med vatten om den håller på att ta slut. Tyngre än gasen, och spritflaskan/flaskorna är lite mer skrymmande än gastube
  • Bensin:
    Används året runt, och är driftsäkert. Kräver speciella bränsleflaskor, som finns i olika storlekar. Det mest dryga av bränslesorterna. Tyngre än gasen, och mer skrymmande.

      

  • Multifuel.  
    Är precis vad namnet säger att det är- ett kök för alla typer av bränsle. Det enda som behöver bytas vid byte av värmekälla är ett litet munstycke. Liten och smidig brännare. Det här är ett året runt kök. Är dock det i särklass dyraste alternativet, men kostar det så smakar det….

 

Till flera av de vanliga köken kan man köpa en kompletteringssats så man kan byta bränslesystem men behålla sitt gamla kök.

Oberoende vilken brännare ni har, rengör dem inför varje vandring. De blir lätt igensotade, och då förlorar de effekt. Gå även igenom gummipackningarna om där finns några.

Ett bra sätt att förkorta koktiden och spara bränsle är att köpa ett vindskydd, och att tänka över vilka grytor ni använder.

   

KOKKÄRL:

 
 

De i särklass mest effektiva grytorna är ETA Power Pot, och de finns i olika storlekar.

   

SOVSÄCK:

 
 

Att sova skönt efter en jobbig dag på fjället är jätteviktigt, och en av byggstenarna för en god natts sömn är en varm och skön sovsäck. Att frysa sig igenom natten gör nästa dag onödigt jobbig. Men att köpa sovsäck är ett mindre projekt, och det är mycket att tänka på. De FYRA viktigaste punkterna kommer här:

  • HUR sover jag?
    Dvs vänder jag mig i sovsäcken eller tar jag sovsäcken med mig när jag snurrar runt. Prova hemma med vilken sovsäck som helst.

 

  • Rätt storlek.
    Tanken med en sovsäck är att det är ni själva som skall vara värmeelementet i säcken och värma upp den. Det innebär att sovsäcken absolut inte får vara för stor. En för stor sovsäck gör att ni inte kan värma upp den, och den upplevs då som kall.
  • MATERIALET:
    När det gäller sovsäckar finns det två olika material att välja mellan, och det är dun eller syntet.

DUN: 
Varmare , lättare , dyrare men mer känslig för väta

SYNTET. 
Tyngre, billigare och tål väta bäst.


Vilken typ av säck man väljer spelar ingen större roll, bara man är medveten om för- och nackdelarna. Har en dunsäck blivit blöt är det inte roligt, så här krävs ett vattentätt fodral.
 
  • KOMFORTTEMPERATUREN:
    Med tanke på att vi skall gå i Sarek måste vi vara beredda på att nätterna kan bli kalla. Ni bör därför ha en sovsäck som har en komforttemperatur för damer på – 5 grader. ( möjligtvis -3, men inte varmare!)
Det finns en möjlighet att låna försvarets vintersovsäck. Meddela mig om ni vill detta. Obs den finns endast i en storlek!!
   

LIGGUNDERLAG:

 

Att ha ett bra liggunderlag är jätteviktigt! Lägg hellre ett par extra kronor på ett bra liggunderlag. Kylan kommer underifrån, och dessutom är marken ofta ojämn och stenig. De skönaste och bästa underlagen är de uppblåsbara. Köper ni ett sådant så glöm inte reparationsgrejor! Nackdelen med de uppblåsbara är att de är känsligare och kan gå sönder, samt att de är dyra. Dessutom väger de ett drygt kilo.  Om ni inte vill köpa ett uppblåsbart så satsa på ett tjockt vanligt cellplastunderlag. OBS välj inget billigt Bil Tema underlag, det kommer att straffa sig. Ni kan givetvis låna även liggunderlag av mig, men då får ni ett klumpigt vanligt underlag.

En annan sak att tänka på, framförallt när det gäller de uppblåsbara, är tjockleken och bredden. Normalbredden på tex Synmat är 52 cm, och det är smalt….. Tänk på att ni skall få plats både när ni ligger på rygg och vänder er om. Att ramla av underlaget vid varje kroppsrörelse är ingen höjdare! Väljer ni en bredare variant så får ni (tyvärr) även längden på köpet. Det skiljer 260g mellan de olika bredderna. Det här gäller förmodligen fler av de uppblåsbara märkena.
När ni valt bredd, är det dags att tänka på tjockleken. Mellan tjockleken 7 och 9 skiljer det bara 60g, men komfortskillnaden är stor.

Efter en dag på fjället med tung packning är en god natts sömn guld värt!

Väljer ni ett uppblåsbart, tänk på att ni då bör ha med er ett sittunderlag för att använda vid raster, och utanför tältet på kvällarna.

PROVLIGG underlaget i butiken innan ni köper det. Det skall finnas plats att vända sig på det, och det skall kännas bekvämt.

   

SOVUTRUSTNING:

 
 

Det är jätteviktigt att ni har varma torra kläder att ta på er innan ni kryper ner i sovsäcken. Ett tips är att ha en vattentät påse förvarad ihop med sovsäcken, med nattkläder i. Kläderna som är avsedda att sova i, skall inte användas till något annat, utan skall alltid vara ”rena” och torra och ni skall absolut inte ha svettats i dem.
De kläder ni skall ha förberedda för att sova i är:

  1. Underställströja
  2. Långkalsonger
  3. Strumpor
  4. Mössa
  5. Ev vantar
Det kan även vara skönt med en värmepåse av något slag, - gelé eller engångs.
   

KÄNGOR:

 
 

Här är det också en djungel att välja i. Framförallt finns det två sorters kängor – Gore-Tex eller skalkängan. Båda har för- och nackdelar men enkelt uttryckt är den stora skillnaden följande:
Gore-Tex kängorna (typ Meindl) är fodrade inuti och kan kännas mer ombonade. Skalkängan är ofodrad och torkar därför snabbare.
Nästa fråga är kort eller högt skaft. Om man går en tur där det är mycket vattenövergångar rekommenderas de höga skaften, Annars är det helt efter eget tycke och smak. Men prova båda varianterna, de med högt skaft är inte så mycket klumpigare, men ger ett bättre stöd åt vristerna.
Skall ni köpa nya kängor prova olika märken och varianter inom märket. Köp absolut inte för små kängor! Tänk på att fötterna sväller när ni går. Väljer ni mellan två storlekar så ta de större, och fyll i så fall upp med en extra strumpa. Investera även i ett extra par sulor.

  En känga som vårdas rätt håller givetvis mycket längre. Tvätta av kängorna i ljummet vatten, och fetta sedan in dem medan de fortfarande är fuktiga. Bästa resultatet får man genom att använda fingrarna och massera in fettet. Tycker man att det blir för kladdigt så använd en svamp. Gummidelen av kängorna mår bra av att ibland få sig en påstrykning med silikon.
Kängorna mår bäst av att användas regelbundet. Försök därför att gå med dem minst en gång i månaden även om det inte är vandrings-säsong. Att de inte skall torkas i torkskåp eller i närheten av en yttre värmekälla känner ni till.

Den hårdaste och mest styva kängan är Meindl Island, så vill ni ha en lite mjukare och smidigare känga som är snällare mot benhinnor och fötter skall ni välja ett annat märke eller annan modell inom Meindl.

   

RYGGSÄCK:

 
 

Ni har alla bra ryggsäckar, men är de tillräckligt stora?
Provpacka ryggsäcken hemma, och tänk då på att ni kommer att ha med er mer utrustning än på en stugtur. Lämpligt är att fördela ett tält på två personer, och även om varje del inte väger mer än 2 kg så tar det plats. Dessutom tillkommer sovsäcken och ett ev uppblåsbart liggunderlag.
När ni har provpackat skall ni gå ut och gå ett par kilometrar, så ni känner om ryggsäcken fortfarande är behaglig att bära, nu när den är fylligare och tyngre.

   

SANDALER:

 

 

Sträckan vi kommer att gå i sommar innehåller flera vad av varierande svårighetsgrad. Därför måste ni ha ordentliga sandaler, och ”Foppatofflor” är förbjudna! Med ordentliga sandaler menar jag att de skall ha en ordentlig vristrem och verkligen sitta fast på fötterna. Givetvis kan man även vada i gympadojjor eller de smidigare ” Five finger” skorna. Sulorna skall tåla att gå på stenigt underlag. Svårigheten vid vad är att vattnet är så kallt så känseln försvinner snabbt i fötter och underbenen, och är sulan då för tunn känner ni inte om ni trampar på en vass sten. Följden kan bli sönderskurna fötter = AJJJJJ

 

 

KLÄDER:

 

 

Jackor: 
Här handlar det om at välja Gore-Tex eller Fjällrävens G1000 eller någon annan vanlig jacka. Vill man spara vikt är det Gore-Tex jackan som gäller. Den är vind och vattentät så det behövs ingen extra regnjacka. Gore-Tex finns i olika varianter  och då är det främst antal lager man menar. Två lagers Gore-Texkännetecknas av att innerfodret, ett nätfoder syns, till skillnad mot trelagers varianten där innerfodret  är invävt i jackan och inte syns. Vill man ha en jacka som skall tåla det där lilla extra, så är det 3 lagers Gore-Tex pro shell som gäller.

Dessutom finns den tunnaste och lättaste varianten  - packlite, som lite slarvigt kan kallas för enlagers Gore-Tex. Vilken typ man väljer spelar ingen större roll, men att tänka på är att 2- lagers oftast är lite tyngre, och många föredrar det som skidjacka. Packliten upplevs gärna som väldigt tunn och kallare, och man känner av fukten på utsidan, dvs det känns som om jackan läcker. Min orange jacka är en sådan, och den tänker jag byta ut till sommaren mot en 3-lagers pro shell.
Fjällrävens G-1000 jackor tål lite väta men är inte vattentäta, dvs en kompletterande regnjacka behövs. Hur vattentålig den är beror på hur mycket ni impregnerar den.
Det ni inte skall använda är en regnjacka som allroundjacka. Den andas inte och blir därför för varm att gå i om det inte regnar.

Byxor.
Här duger de vanliga G-1000 byxorna alldeles utmärkt. Om ni skall komplettera med regnbyxor så är det inte helt fel att köpa ett par Gore-Tex byxor. En vandringsdag när det är fuktigt ute är det perfekt med ett par Gore-Tex byxor utanpå ett par långkalsonger. Men ett par vanliga regnbyxor är billigare och fyller sin funktion.

Vård:
Köper ni Gore-Tex kläder, så glöm inte at tvätta dem! Många vågar inte detta för de tror att då försvinner impregneringen och dess fantastiska egenskaper. Detta är FEL!!! Kläderna tål ett antal tvättar, utan ny impregnering,  och utan tvätt fylls porerna igen och de slutar att andas. Men för säkerhets skull, efter tvätt spraya på ny impregnering och kläderna är som nya! Använd den impregnering som säljs på naturkompaniet eller fjällstationer och som är specialframtagna för Gore-Tex kläder.

Vid impregnering av G-1000 kläderna är det Fjällrävens grönlandsvax som gäller. När ni skall värma in det utsmetade vaxet använd en hårtork eller strykjärnet.  Börja med att värma in ett tunt lager, och upprepa detta tills ni är nöjda. Mycket vax innebär att byxorna tål mer väta, men då släpper de inte ut svetten. De blir även stela. Här får ni pröva er fram. Lagom är bäst…..

Är ni osäkra på om kläderna är tillräckligt vattentäta, ställ er i duschen med kläderna på.

 

 

TOALETTARTIKLAR:

 

 

Tänk lätt och smått när ni packar. Det finns små plastflaskor att köpa både på Naturkompaniet, Clas Ohlsson, Maxi, Apoteket m.fl. platser. Häll över tvål, schampo mm i de här flaskorna. Det finns dessutom reseförpackningar av både schampo, tvål, balsam, duschcreme, tandkräm mm att köpa.

 

 

RESERVDELAR:

 
 

Tänk efter ordentligt vad på er utrustning som kan gå sönder. Se över ryggsäck och kängor ordentligt, och dra hårt i alla remmar spännen och skosnören.. Är det någon detalj som ser sliten ut, så byt ut den!

Följande reservdelar är bland de viktigare att ta med sig:

  1.  Reservspännen till ryggsäcken. En av varje sort
  2.  Reparationssats till ett uppblåsbart liggunderlag
  3.  Liquid klister till trasiga kängor
  4.  Kängsnören. Bra att ha till mer än kängorna
  5.  En liten rulle silvertejp. Lite räcker, men det lagar det mesta!
  6. Gummipackning till köket
 

 

   
   
   

Tillbaka till STARTSIDA för SAREK 2012