MAT:


 
       
 

Äta bör man, annars dör man….Så sant och speciellt när man är ute i naturen där en av de viktigaste delarna av en vandring är mat – rätt mat och i rätt tid. Det har ni hört mig tjata till leda om. Men jag tar det en gång till…..

Jag räknar med att alla tar sitt ansvar för gruppen och ser till att ni har en hög energinivå i kroppen. Det är inte bara orken som påverkas om det slarvas med maten, utan även kroppstemperaturen. För att slippa incidenter med både totalt energitapp och frysningar, så kräver jag att ni äter ordentligt. Varje måltid SKALL bestå av minst 500 kalorier.

Skall ni testa nya torrfodermärken så gör det hemma först. Det är bättre att magen gör revolt där än på fjället.

Samma sak om ni vill testa att torka egen mat. Och här är det lätt att det blir för lite kalorier/portion. Var uppmärksamma på detta! Än en gång - En måltid skall innehålla MINST 500 kcl! Ett tips är om ni torkar själva att fylla på med gräddpulver i förpackningarna. Utöver extra kalorier så ger de en fylligare smak. Häll sen över lite olivolja när ni skall äta så höjs energivärdet. OBS: Ni kan öka kaloriintaget på detta sättet även när det gäller färdigköpt torrfoder.
 
     
 
MÅLTIDER
 
 

Årets vandring är som sagt en kombinerad tält-och stugtur, och vi kommer att passera Abiskojaure där det går att proviantera.

Matplanen är följande:

Siffrorna på resp måltid i tabellen gäller om ni inte väljer att äta i matsal på Låkktatjåkko. Gör ni det dra av en st middag och en frukost. Jag räknar även med att alla ätit på tåget, så vi inte behövber göra stopp för lunch dag 1. Däremot stannar vi givetvis för fika, så både Lisbeth och Bozz blir nöjda.

DATUM

FRUKOST

LUNCH

MIDDAG

3 juli

I Abisko

X

X

4 juli

X

X

X

5 juli

X

X

X

6 juli

X

X

X

7 augusti

X

X

X

8 augusti

X

X

Middag på Turiststationen

SUMMA

5

6

5

 

Till detta kommer – och här avgör ni själva mängden av vad ni behöver:

 • TORRMJÖLK
 • KAFFE/TE/CHOKLADPULVER
 • KEX ELLEWR DYLIKT TILL FIKAPAUSER PÅP BÅDE FÖR- OCH EFTERMIDDAG
 • GODIS
 • PROTEINBAS
 • ENERGIBARS
 • JÄGARSNUS
 • TORKAD FRUKT
 
     
 

Tänk på att:

 • TORRFODER ÄR OFTAST BILLIGAST PÅ NÄTET
 • NI HAR 20 % RABATT PÅ OUTNORTH SOM MEDLEM I STF. Återkommer med koden.
 • XXL HAR IBLAND BRA KAMPANJER

 

Som vanligt föredrar jag, och rekommenderar REALS måltider. Det är det märket som innehåller minst socker men ger mest kalorier. Finns många olika måltider. Mest kalorier är det i deras gröna måltider – REAL Ration, men dessa finns tyvärr inte överallt.

När det gäller energibars har jag sen Gröna Bandet fått en ny favorit – 24H Meals. Faktiskt riktigt goda utan konstlad smak. Även Flap Jack är bra då de innehåller många kalorier.
 
     
 

 
     
     
 
 
 

Tillbaka till STARTSIDAN