Förberedelsearbetet

 
       
 
Sista bilden från sommarens dagbok var på mig och Atlas när vi spanade ut över fjällvärlden  från Båthusberget. Det var slutet på sommarskolan, men förberedelserna inför årets vinterutbildning hade redan startat.  Så nu får bilden symbolisera att vi tittar fram våra äventyr i Grövelsjöfjällen vintern 2012.
 
   
       
 

AUGUSTI:
De första förberedelserna gjorde vi som sagt i somras när vi var i området på semester. Det blev en ordentlig genomgång på hur marken såg ut vid den tilltänkta grupperingsplatsen nära fjällstationen. Kan vi undvika de värsta stenarna så är det ju bra! I fjällmarschplanen ligger även en eventuell övernattningsplats på kalfjället, men reken av den platsen sköt vi upp til nästa resa i oktober.

Det blev även ett par timmars planerande medfjällräddare där tanken var at vi skulle visa upp hur en lavinhund söker efter någon som har hamnat i en lavin. En ny punkt på schemat, men säkert uppskattat.
 
     
 

OKTOBER:
Nu var det dags att dra upp de slutgiltiga planerna, och en stor punkt här är diskussioner med ansvariga från STF Grövelsjöns fjällstation. I år var både Anders och Björn med, eftersom Anders nu tackar för sig och Björn tar över. Men han har ju lärt känna oss under våra tidigare år på platsen, och hjälpt oss med fastkörda skotrar mm.  Mina önskemål verkade inte vara för stora, utan de lovade full service som vanligt. Och då är det verkligen full service!
Min inplanerade arbetsdag i Grövelsjön räckte tyvärr inte till för en 16 kilometers vandring bort till Oskarsstugan för att reka den grupperingsplatsen. Så blir det förläggning här så är risken stor att vi campar där det är våtmarker. De torra fjällmyrsplatserna är få.

Men det blev några vandringar i området, och när man tittar ut över Långfjället resp Salsfjället så är det ett helt annat landskap än det som kommer att möta oss i vinter, då det är vinterskrud som gäller för fjället.
 
     
 
 
 
     
 

Den mesta administrationen är nu klar, väntar bara på lite eftersläntrare av elever som inte skickat in alla pappren. Men de kommer säkert. Så nu är det dags att låta hjärnan vila lite och låta musklerna ta över.

En hel del prylar har jag redan plockat in i vårt egna förråd och nu skulle de sorteras och packas i lastpallar. Det som tog mest tid var att få koll på all maten, dvs det torrfodret vi skall äta. Hur många portioner skall med, och hur mycket specialkost mm.

 

Kurschefen förbereder maten som skall lastas
 
 
 

När den här frågan väl var utredd blev det materielens tur. Om det skulle visa sig att det fattas saker i de tältlådor vi får ut från förrådet så gäller det att ha med ett reservdelslager. Tälttallrik, tältspik, kedjor, extra lyktor, extra vekar mm mm. För att inte tala om all rödsprit som skall lastas.  Nåja när de två pallarna var lastade så såg det inte så mycket ut,

 
     
 
 
     
 

Då förstörde Magnus min dag genom att påminna om veden……. Det var bara att släpa ner de 14 säckarna med färdighuggen veden som eleverna på sommarskolan fixade till.
Men till sist så var allt staplat för morgondagens lastning.

 
 
 
     
 
Den 23 lastade vi allt på ”vår” lilla lastbil för att göra klart för överkörning till serviceförrådet i morgon. Efter mycket efterforskande har jag i alla fall hittat vår egna pallyft, som parkerats på serviceförrådet vid sommarens avrustning. Utan den hade det varit ännu svettigare och jobbigare.
 
     
 
I eftermiddags har jag även fått den riktiga lastbilen med container överkörd till serviceförrådet. Tack Teknisk bataljon på FMTS för lånet av de här två så viktiga detaljerna!!  Utan lastbil och container skulle inte utbildningen gå att genomföra. Det finns inget militärt förråd i Grövelsjön, utan ALLT måste tas med hemifrån. Glömt är glömt och går inte att skaffa där.
 
       
 
 
 
Men NU är allt klart för att lasta i morgon.