1 februari
 
       
 
Gårdagens bad och skidtur verkar inte ha satt alltför stora spår hos våra adepter. Det var full fart i morse, och idag var alla på plats på utsatt tid med all utrustning. Och nu kan vi verkligen snacka om all. Eftersom dagens övning inte slutar förrän i morgon kväll så skall de även bära med sig sovsäck och mat till fyra måltider. Plötsligt blev 70-litersryggsäcken väldigt liten.
 
       
 
 
       
 

Vädret verkade bli lovande -17 grader och en sol som var på väg igenom. Ytterligare en kanondag på fjället väntade…eller…..

Nästan på utsatt tid kom vi iväg med grupp tre och Lina som gruppchef, som första grupp. Det var det enda jag har sett av dem på hela dagen. De har haft en nästan problemfri dag på fjället och lyckades som enda grupp gå den planerade rutten. Jag kommer här att skildra mina vedermödor ihop med grupp 1, som var den gruppen jag följde.

Den första uppförsbacken är som vanligt sugande och kräver ett antal pauser. När vi jobbade oss uppför fick jag vid en av rasterna chansen att peka ut några av topparna i området. Men bara 5 minuter senare kom det dimma och sikten blev dålig, inga toppar i sikte här inte Ett väldigt bra exempel för eleverna att vädret kan slå om snabbt i fjällvärlden.

 
       
 
 
 

Grupp 1 på väg uppför Långfjället

 
       
 

Så här fint var det när vi startade

 
       
 
 
       
 

Och så här dimmigt och vitt var det fem minuter senare

   
       
 
 
     
       
 

Trots att det var jobbigt och svettigt och backen aldrig verkade ta slut, så var det verkligen inget fel på humöret. Det blev ett antal vurpor, och erik höll på att ramla ner i en bäck. Men som sagt inga sura miner här inte.

 
       
 
 
 

Erik, som verkade vara pigg på att bada i dag också, och Mohamed på fjället

 
       
 

Lika snabbt som den kom försvann dimman, och för en kort stund hoppades vi på sol. Men tji fick vi. Så på vår väg ner från fjället på andra sidan blev det kallt, för nu började det även blåsa. Men det är en härlig känsla att gå sist i ledet med ungdomar som kämpar sig fram i en för dem ovan miljö. Och det är med stolthet jag ser hur de har utvecklats. Visst är bilderna på eleverna härliga?!

 
       
 
 
       
 

Ännu kallare blev det när vi komner till Skoterleden och svängde höger. Nu fick vi rak motvind och detta blev något av en chock förmånga. Nu var det hög tid att förstärka klädseln, och framförallt på huvudet. Det gick inte att ha några bara öron här inte. Tom jag, som hatar mössor, drog ner luvan djupt i pannan.

Efter ett litet tag sa magarna ifrån att det var lunchdax, och Mattias som var gruppchef för grupp 1 beordrade rast. Vi passerade då grupp 2 och tyckte att den platsen som de valt även dög för oss. Fram åkte spadarna och nu förstod alla att det gällde att gräva ett högt vindskydd. Även jag grävde en rejäl grop, men lyckades givetvis välja en plats i ett dike. Tur att kängorna var rejält infettade så de fötterna inte blev våta av fotbadet.

 
       
 
 
 

Grupp 2

   
       
 
 
 

Grupp 1

   
       
 

För båda de här grupperna tog matrasten lite väl mycket tid. Det där med att ta fram AllA köken för att smälta snö till termosarna glömdes bort. Två kök kommer man inte långt med. Själv var jag riktig nöjd med mitt nya kök som jag passar på att testa här uppe under lite tuffare förhållanden. Snacka om effektiv matlagning och snösmältning.

Några mer bilder från dagens tur blir det inte, eftersom kameran frös och nu ligger för att tina upp.

Men vi fortsatte vår tappra skidfärd över fjället. Trots den bistra motvinden gick det oerhört lätt att skida fram dalen, och alltför fort var det dags att bryta av och ta vägen upp över Långfjället igen. Nu började eleverna förstå att vi ska tälta nära fjällstationen.
Kvar av dagens tur var bara en ”liten2 nerförsbacke. Denna backe tog ca 2 timmar att åka nerför……..vurporna var mång och ibland effektfulla men mer kommenterar jag dem inte. Sista gruppen kom ner klockan 1720, och då var det mörkt….

Just nu håller eleverna på att resa tält och gräva i förläggningsområdet. Ett inte allt för enkelt jobb när det är kallt och snö ute. Jag skall nu gå och hämta min sovsäck för att tillbringa natten tillsammans med grupp 1.  Även Torbjörn och Magnus har en natt i tält att se fram emot. Temperaturen är nu -16 så det kan bli en frisk natt om eleverna inte eldar ordentligt.

En god natt till alla er som har en varm och mjuk säng att krypa ner i.