30 Augusti: Tärnasjön – Syterstugan:   14km

 
       
 

Det första jag gjorde var att läsa gästboken för att kunna reda ut vår lilla kvällsdiskussion. Och det stod INTE barnbarn…..

 
     
 
Eftersom etappen inte var så lång tog vi det lugnt på morgonen, men var ändå klara att gå 0820. Men först dagens gruppbild!!
 
 
 
     
 
Så var det ju det där med kläder igen.  Fjällrävens blåa byxor och svarta tröjor har blivit vår uniform det här året. Det var bara jag som stack ut från gruppen och det ordentligt
 
 

Någon måste ju alltid utmärka sig…. Men jag älskar mina röda fjällräven Keb byxor. Dessutom är det ingen risk att jag blir borttappad
 
     
 
Det här var den etappen jag såg fram emot mest efter att ha läst på turbeskrivningarna. Framför oss hade vi ett brolandskap över arkipelagen i Tärnasjön. Det skulle bli häftigt att se! Vi började dagens etapp med att gå ett par kilometer i björkskog. Lisbeth njöt i fulla drag, medan jag saknade norra Kungsledens lite mer karga natur. När vi gick på stigen såg jag ett antal kantareller lysa gult bland de gula björklöven på marken, men ett stopp för att plocka svamp tyckte jag inte vi hade tid med. Skogen var inte särskilt tät, utan fjällen på andra sidan Tärnasjön syntes ibland genom trädstammarna. Efter hand glesade skogen ut ännu mer och fler färgglada myrar tog över. Jag låter bilderna tala sitt tydliga språk.
 
     
 
  
  
 
     
 
Lagom till att det började suga i kaffetarmen, passerade leden nästan nere vid Tärnasjön, och en sådan fikaplats kunde vi ju inte säga nej till. Nu började även solen värma ordentligt så dagen såg verkligen lovande ut. Kaffet smakade som vanligt mums och sjön låg som en spegel framför oss. Här hade vi kunnat sitta länge. Men när kaffet onekligen var urdrucket var vi tvungna att utforsla stranden lite. Och givetvis kom kamerorna fram…..
 
     
 

Lisbeth fotar soldyrkaren Linnéa…..

….. och resultatet blev det här.
 
       
 
Ett antal foton och filmer (lugn Lisbeth jag skall INTE publicera filmen!) togs och det var mycket trams och flams et tag. Vi var helt överens om att TV4 borde göra en såpa om mogna damer på fjällvandring. Ett program där allt kan hända…
 
 

Hallå TV 4 här är vi!!!!!
 
 
 
 
Leden gjorde nu en liten avstickare från Tärnasjön och vi vandrade på myrar med små inslag av sjöar. Trots alla spänger var det blött, men vad brydde vi oss om det – solen sken och vi stortrivdes.
 
     
 
 
 
     
 
När leden svängde tillbaka mot sjön var vi framme vid dagens höjdpunkt – BROARNA. Bättre inramning till den här platsen gick inte att få. Blå himmel och strålande sol, och ingen vind. Nu gällde det bara att hitta en fin plats på någon av öarna, som vi kunde göra om till lunchrestaurang. Men först de inledande broarna.
 
 
 
 
  
 
     
 
Efter att ha gått över två broar hittade vi den perfekta lunchplatsen. Fram med köken och maten och av med kängor och svettiga strumpor. Nu såg vattnet så inbjudande ut så resten av kläderna åkte också av.  PLASK! Oj vad skönt det var. Visst var det kallt, men eftersom det blev djupt nästan med en gång slapp vi den långsamma nedfrysningen.
 
 

Kallt, men härligt härligt!
 
 
Det blev ett ovanligt långt bad, men vi kände oss som helt nya människor när vi gav oss i kast med matlagningen. Idag var det absolut inte tal om att förstärka klädseln under matrasten. Tvärtom, alla våra kläder hängde som vanligt på buskarna och vårt klassiska zigenarläger var snart ett faktum.
 
 
  
 
     
 
Men efter ett tag började det bli lite kyligare och vår älskade sol försvann och ersattes av mörka moln. Bäst att bryta pausen och fortsätta vandringen mot Syterstugan. Det tog en liten stund att samla in alla våra prylar, men sen gav vi oss i kast med resten av broarna.
 
 
  
  
 
     
 
Bara någon kilometer efter sista bron var vi framme vid dagens stigning. Nu fick vi även några regndroppar på oss, men när vi fått på regnjackorna och ryggsäcksskydden så upphörde det ganska omgående. Det var bara att göra ett nytt stopp och klä av sig igen. Backen började ganska beskedligt men snart blev stigningen brantare. När vi ovanför oss  såg en topp på högplatån sa jag  till Lisbeth att det blir kaffe uppe på toppen. Men det tog en bra stund tills alla var uppe på platån och vi kunde vända oss om och beundra utsikten över Tärnasjön.
 
 

”Där uppe på toppen fikar vi”

Där nere åt vi lunchen
 
 
Jag tog med bestämda steg kurs uppför mot kullen men insåg snart att vi inte skulle sträva mot toppen, utan stanna lite nedanför. Annas fot skulle inte stukas en gång till, och dessutom hade backen tagit på krafterna. Men vi fick en kaffeplats med kalasutsikt och det var skönt att sitta och njuta medan pulsen sakta sjönk ner till normal hastighet.
 
 

 
     
 
     
 
Efter kafferasten möttes vi av ett helt annat landskap. Framför oss dök det upp antal mäktiga toppar, med bla Syterskalet. Sträckan fram till stugan var lättgången och det kändes skönt när vi på relativt långt håll såg den vita STF flaggan. Vi var framme vid stugan ganska exakt kl 1700.
 
 
  
 
     
 
Det var ganska mycket folk i stugan, så vi fick dela sviten med ett par andra damer som vi träffat under turen. Kvällbestyren börjar nu gå på rutin och de inleddes som vanligt med stretching av trötta och ömma muskler.
 
 

Ajjj, vad korta musklerna blivit!!
 
     
 
Middagen blev en riktig festmåltid. Vi slog på stort och köpte potatismos och köttbullar i gräddsås. Smaskigt gott efter allt torrfoder. Förmodligen underhöll vi hela stugan när godsakerna (köttbullarna) rättvist skulle fördelas.
 
 

Vaaaa, har du tagit 12 köttbullar!!!! Jag har bara fått elva…
 
     
 

Efter middagen satte jag mig och planerade morgondagens tur. På kartan såg det ut som om man mycket väl kunde tjäna några kilometrar genom att snedda över en högplatå. Trots förra årets felnavigering bestämde jag mig för att chansa och gå på karta och kompass.

Senare tog jag en liten kvällspromenad i området. Nu blåste det verkligen kallt och mörka regnmoln hängde över topparna. Men det blev en del hyfsade kvällsbilder.
 
 
     
 
     
       
       
 

FÖREGÅENDE DAG

   
 

 

   
 

NÄSTA DAG

   
 

 

   
 

Till STARTSIDAN