Förberedelser:

 
       
 
28 april
 
 

I dag tog förberedelserna inför vandringen fart på allvar. Sarek gänget träffades för en första genomgång av vandringen, samt av utrustning mm. Det var bara Kristina , Anna och Linnéa som inte kunde vara med den här dan.
Eftersom Naturkompaniet i Halmstad erbjudit oss en shoppingdag, träffades vi inne i butiken i eftermiddags. Eftersom vi var tre st som jobbade i butiken i dag kunde Göran ägna sig helt åt vandringsgänget. Efter en ordentlig rek i butiken fylldes korgarna snabbt av diverse prylar som tält, liggunderlag, kängor, jackor, byxor, mat mm mm.
Efter att jag slutat jobba fortsatte vi förberedelserna hemma i Haverdal. Här fick gänget lite mer matnyttigt som frystorkat kaffe och lite torrfoder. Blå bands ”Expedition meal” delades ut tillsammans med en ordentlig varning för att stoppa denna sörja i magarna. Det brukar ju sluta med att magen gör revolution…. Men givetvis fick de även varsin riktig matpåse, dvs grönpåsen från Drytech.

 
     
 
 
     
 
Sen var det dags att presentera hur jag tänkt mig vandringen. Dagsetapperna, som presenteras under rubriken dagsetapper här på hemsidan, gicks igenom. Etappernas längd och tältplatser utgjorde inga problem, men precis som väntat spreds en liten oro vid omnämnandet av vaden. Det blev därför lite allmänna råd vid vadning, och jag lugnade alla med att lova att det från sommaren 2010 (Stora Sjöfallet runt) så omtalade repet skall med i sommar.
 
 
 
     
 
Som avslutning på dagen gick jag igenom vad man skall tänka på när man packar en ryggsäck, som nu även skall innehålla tält och sovsäck. Allt tungt nära ryggen och så högt upp som möjligt, och helst tältet inne i säcken.
 
 

Hur skall vi få plats med allt, om tältet också skall vara i ryggsäcken ?????
 
 

Tekniken att packa en sovsäck så den blir så liten som möjligt gicks också igenom, och det kändes som om de här genomgångarna var nyttiga.
Nöjda och förväntansfulla åkte alla hem för att packa upp sina inköp och planera inför sommaren.

 
     
     
 
5 Maj:
 
     
 
Första träningspasset med ryggsäcken som vandringskompis.
 
 
 
     
 

Har tänkt mig en liten mjukstart med vikten, så idag nöjde jag mig med 16 kg på ryggen. Det blev den vanliga hundturen ner i Haverdalsreservatet och upp o ner i sanddynerna. Varmt och svettigt, och det blåste rejält, så det var extra jobbigt i motvinden.
Eftersom vädret nu var lite kyligt och blåsigt passade jag på att även prova tältet, sovsäcken och liggunderlaget. Kristina och jag gjorde premiärresningen av tältet för ett par veckor sedan, så nu gick det relativt snabbt när Magnus och jag slog upp det. Enda problemet var att Atlas gärna ville hjälpa till……

När tältet var på plats skulle liggunderlaget pumpas upp. Inte så lätt som det verkade när jag tittade på instruktionsfilmen. Men en sak är säker, man får upp värmen när man jobbar med det!
 
 
    
Att pumpa upp liggunderlaget påminner lite om HLR.
 
     
 
Det var riktigt mysigt att krypa ner i den varma goa dunsovsäcken och ligga o lyssna på blåsten utanför. Ensam i tältet kändes det som om det var riktigt gott om plats, men jag är övertygad om att Kristina o jag kommer att fylla upp det ordentligt.
 
 
 
God natt!!! Atlas ville gärna vara med, men fick till sin besvikelse inte sova i tält i natt.
 
     
     
 
1 – 2 Juni
 
     
 
Nu var det dags för Kristina att göra en testnatt i tältet. Tältuppslagningen går nu allt fortare, så det kommer inte att bli några problem för oss i Sarek.
 
 
 
 
 

Vi har sovit jättegott i natt. Kristina tyckte i och för sig att det var lite kyligt ett tag, medan jag, i min betydligt varmare sovsäck, var svettig och måste knäppa upp.

Det går även allt fortare att få ner tältet och till vår stora förvåning har vi hittills lyckats rulla det så bra att det utan problem får plats i tältpåsen.
 
 


För att effektivt pressa bort all luft, funkar det gamla soldatknepet perfekt!
 
       
     
 
6 Juni:
 
     
 
Träningsturerna med ryggsäck fortsätter, och nu är vikten uppe i 25,5 kg. Och det känns! Svetten sprutar och pulsen bultar i sanddynerna. Det känns som om jag skall försöka begränsa vikten till att inte överskrida 26 kg….
 
 
 
Nu börjar det bli tungt……
 
     
 
Det är nog så att det även är hög tid att plocka fram allt som skall med och packa ryggsäcken med skarpt innehåll. I dag är den fylld med en massa ballast, som mjöl och vatten.
 
 
 
Det mesta som idag finns i ryggsäcken skall INTE med till Sarek
 
     
     
 
21 – 22 Juli:
 
 
TRÄNINGSVANDRING MED ÖVERNATTNING
 
     
 

Nu var det dags för genrep. Min ursprungsplan var att vi skulle genomföra helgen uppe i Gyltige, där vi även hade haft möjlighet att träna på vad. Men tack vare O-ringen  gick den planen i stöpet. Vi fick flytta oss till nya jaktmarker, och det blev i  Varbergsområdet, närmare bestämt vid Åkulla bokskogar. Kristina (som bar en ryggsäck på 10 kg) och jag var här uppe och rekade en sträcka förra helgen, och lyckades hitta en riktigt bra sträcka.

Lite spända och nervösa över hur packningen och utrustningen skulle kännas samlades vi på lördagsförmiddagen. Hela gänget, bortsett från Linnéa, som tyckte det var för långt at åka från Ö-vik, var med.  Några av oss hade packat det mesta som ska med till Sarek, medan några valde att vandra runt med vikter och annan ballast i ryggsäcken.
 
 
 
     
 
Vi fick en riktigt härlig dag bland bokskogar och fårhagar, och när vi kom fram till den tänkta tältplatsen hade vi gått ca 11 km. Ingen tyckte att vikten på ryggen varit för tung, och även Kristina, som nu var uppe i 15 kg, tyckte att det fungerade bra.
 
 
 
 
     
 
Tälten slog vi upp vid en liten sjö.  Tälten kom upp, även om det tog lite tid. Lisbeth hade för säkerhetsskull med bruksanvisningen, men eftersom hennes nya tält saknade tältspikar tog det trots det tid. När alla tälten var uppe, konstaterade Katarina och Anna att de nog skulle byta till det fjälltältet jag erbjöd dem. Tyngre, men större och säkrare än campingtältet SAREK.
 
 
 

 
     
 
Vi fick en riktigt skön kväll vid sjön, och den medhavda maten smakade mums. Även matlagningen gav lite eftertanke, då det visade sig att Katarinas rödsprit sotade något fruktansvärt. Ny, outblandad sprit måste köpas!
 
 
 
     
Alla sov gott i tälten, och på morgonen fick vi besök av områdets vilda djur.
     
 
Summan av helgen blev att några av oss fick göra nya besök inne på naturkompaniet eller på nätet för att komplettera utrustningen. Jag var taskig och underkände två sovsäckar, och dessutom investerades det i nya liggunderlag mm. Med andra ord en väldigt nyttig helg och genrep.
 
 
Nu känner vi oss klara för Sarek!
 
     
     
 
25 juli:
 
     
 
Nu har jag testat utrustning, vant kroppen vid lite tyngd på ryggen, varit hos naprapaten för att få ryggskottet fixat resp det inflamerade muskelfästet, komletterat utrustningen mm. Så nu var det dags att förbereda mina bästa kompisar på den kommande vandringen – FÖTTERNA. Fotfil, nagelsax och fotbadet plockades fram, och dessutom hällde jag i skön avslappnande olivolja i vattnet. Ett litet misstag visade det sig snart. Oljan förvandlades til skum - massor av skum, när jag satte igång fotmassagen…..   Men skönt var det och fötterna blev glada.
 
 
 
     
     
  29 juli:  
     
 
I dag har jag hittat en riktig skatt på mamma och pappas vind. Mina Coverboots från 1991 låg där och bara väntade på mig. En gång i tiden inköpta för vandring i Grövelsjön med den då tvåårige Fredrik på ryggen. Han satt aldrig still och det var bökigt att balansera på stenarna vid vattenövergångarna. Bäst att bara gå rakt genom vattnet. Det här var precis vad jag behöver inför vaden i Sarek.
 
 

Bootsen testades hemma i Skintan, och inte en droppe vatten läckte in.   HURRA!!!!!!!!
 
     
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN

   
       
 

Gå vidare i DAGBOKEN