TRÄNING inför vandringen

 
 
 
     
 

Jag tänker inte göra något nytt träningsprogram för i år, utan det för Sarek gäller fortfarande. Gå in och läs under 2012 års vandring.

Länk nederst på sidan

Det finns en sak som skiljer årets vandring från de som vi gjort sedan 2004, och det är underlaget. Det är mycket stenigare i år så ni måste specialträna vissa saker. Ni som var med på ”Nordkalotten Tour” 2004 kommer säkert ihåg hur det var att gå långa sträckor på blockterräng. För er som inte var med så såg det ut så här i flera kilometer:
 
 
 
 
     
 

Jag vill därför att ni tränar på följande:

 
 
  • Stavgång:  
    Lär er att använda stavarna på RÄTT sätt. De är i första hand INTE till för att ni skall hänga på dem och hålla balansen, utan de är ett hjälpmedel att få skjuts framåt.
    Gå ut och gå stavgång, och börja då utan packning och försök hålla ett högt tempo. Ni skall ha ordentligt med träningsvärk i överkroppen om ni gör rätt. Fortsätt sedan med ryggsäck och öka vikten. Det viktiga är tempot och att ni använder stavarna rätt. Som bonus kommer ni att få upp flåset.

  • Balans:
    Det är om inte livsfarligt så direkt obra (= STOR BENBROTTSRISK!!) att förlita sig på stavar när ni går över blockterräng. Ni måste träna upp er balans och att våga gå på stenar utan att lägga någon tyngdpunkt på stavarna. Glider en stav iväg så har ni ingen chans utan faller handlöst!! Ut och gå i stenig terräng!!

 
     
     
     
 

Länk till 2012 års träningstipps. (Öppnas i nytt fönster)