ÅRET SOM GICK


VASALOPPET!!!! En PERFEKT genomkörare inför kommande års sommarvandring
     
 

10-11 september 2013:
Idag startade planeringen inför nästa års sommarvandring. Jag har tänkt att det skall bli ett nytt besök i Sarek, och den här gången skall vi starta i Staloluokta och gå i mål i Saltoluokta. Lämplig tid för vandringen blir mitten av augusti. Till Stalo flyger vi med Fiskflyg, fortsätter ner mot Alkavaare kapell och sen vidare ner till en bekant plats – Skarja. Har nu tillbringat två dagar med karta, avståndsmätare samt litteratur och har nu fått fram en tillsynes bra planering med de tilltänkta tältplatserna utlagda. Det skall bli en spännande tur! Nu återstår det bara att börja titta lite på ekonomin så jag kan få fram ett preliminärt pris.

25 september:
Så var det då bara att sätta sig och planera om allt… Fick idag besked om att jag har fått tjänsten på Militärhögskolan och skall börja där vecka 34. Inget Sarek i augusti alltså! VAR skall vi då vandra? Kanske dags att fira att det till sommaren blir tio år sedan vi var i Nordkalotten och Treriksröset. En tälttur i det området blir säkert kanonfint. Hann med att lägga ut en åttadagars rundvandring med tältplatser inlagda, så nu återstår det bara att försöka hitta lite dokumentation om de tänkta sträckorna.

30 september:
Blir inget Treriksrös….. Efter att ha kollat på resealternativ till Kilpisjärvi är det bara att konstatera att det kostar alldeles för mycket restid, och att flygresorna blir i dyraste laget. Men nu har jag ju ytterligare en tur färdigplanerad!! Inget ont som inte har något gott med sig! Börjar dock att  kännas lite motigt nu. Känner inte för att sätta mig med nya kartor, och framförallt VILKA kartor.

25 oktober
Nu har jag i alla fall kommit fram till sträckningen av vandringen. Start i norska Sulitjelma och målgång i Vaisaluokta (med avslutningskväll i Saltoluokta). En vandring som även för mig kommer att innehålla en del nya etapper. I och med det här beslutet är tanken på en tälttur nedlagd, det kommer att bli en stugtur, vilket faktiskt skall bli skönt. Nu skall jag bara sätta mig och planera resorna. Hem är inga problem, det börjar ju gå på rutin att åka från Saltoluokta, men hur ska vi ta oss till Sulitjelma på ett smart och billigt sätt?? Det är väl bäst att ta tag i den frågan med en gång Bara att gå ut och leta på internet, och skicka ut frågan på vandringsbloggarna. Efter ett par timmar var jag fortfarande lika okunnig.. Skickade även ut en förfrågan om vilka som vill följa med till sommaren.

25 november:
Det var inte så lätt som jag trodde. Men efter många samtal och konversationer över vandringschattar har jag äntligen kommit fram till en lösning. Vi kommer att flyga från Kastrup till Bodö via Gardemoen.  Hur vi sen tar oss vidare ner till Sulitjelma återstår att se. Alternativen är buss, tåg eller taxi….

20 januari 2014:
Vad roligt, vi blir nästan full styrka till sommaren. Den enda som inte följer med från förra Sareksturen är Kristina. Tycker i alla fall att det är lite fegt att inte våga vandra när man är i åttonde månaden. Gick ju jättebra sist, och då var hon i sjätte…..
Lyckades även få de sista billiga flygbiljetterna från Kastrup, så nu känns det bra. Dock har jag inte lyckats få fram någon ev tidtabell för buss från Bodö, men det löser sig säkert…..

28 februari:

Idag har fyra av årets vandrare genomfört en social vecka tillsammans i Dalarna  med ett litet konditionstest. Vi har åkt Stafettvasan. En jätterolig upplevelse, och givetvis åkte vi med ett passande lagnamn – Fjällgänget! Eftersom alla av sommarens vandrare inte gillar brädlappar under fötterna var laget förstärkt med Kristina, som trots sin växande mage genomförde slutsträckan från Hökberg till Mora.
 
 

 

 

Fjällgänget:  Lisbeth, Eva ,Anna, Kristina och Linnéa. Mycket skidåkning och en hel del prat om sommarens tur har det blivit den här veckan.
 
 
 

Mars:
Säg den glädje som varar. Det blev ingen tjänst på Militärhögskolan i Halmstad, vilket innebär att jag i år har tidig semester och vandringen måste genomföras direkt efter midsommar. Med andra ord rekordtidig vistelse i Lapplandsfjällen. Detta renderade i lite grubblande över några små, men ack så viktiga blöta utmaningar, som tex vattenflöden och har snön hunnit smälta???? Däremot bör vi slippa våra vänner myggen, som förhoppningsvis inte har vaknat än. 

April – juni:
Nu är det verkligen hög tid att ta fram och läsa igenom de reflektioner som jag gjorde efter förra årets vandring. Det skulle ju vara oerhört korkat att göra om samma misstag en gång till.. Till min stora glädje gick det fort att bocka av punkterna, framförallt eftersom några av dem inte blir aktuella förrän tältturen nästa år. Det här var vad jag kom fram till:


Gruppens storlek och dagsetappernas längd skall inte vara några problem. En stugtur förenklar allt, och jag tar för givet att alla följt mina råd/order om att träna för att få upp snitthastigheten. Eftersom vi nu har lättare packningar så hoppas jag vi kan röra oss med hastigheten av 2 km/timme, raster inräknat. Några av etapperna är hyfsat långa med sina 18 km, men det känns inte som något större hinder, vi har ju gått betydligt längre sträckor förr. Enl kartan och de tips jag fått kommer flera sträckor att vara mycket steniga, med mycket blockterräng. Men återigen, jag räknar med att mina tips om att stavträna, så ingen använder stavarna fel ,har anammats!

Årets vandring innehåller inte heller några häftigare vad, så säkerhetslinan kanske kan lämnas hemma? En viktbegränsning på ryggsäcken är ju de 20 kg som Norwegian har som maxgräns. Men man får ju ha 10 kg handbagage, så mycket kan ju flyttas över dit….

Min fysträning förra året visade ju sig inte räcka till. Att vandra och ständigt tycka att det är jobbigt samt ha tunga ben, är och var ingen höjdare. Men nu var förra året som det var och inför årets vandring har jag inte haft något som hindrat mig. Efter det att kroppen återhämtat sig från förra årets tur har det blivit mellan 3 – 5 pass i gymmet/vecka och dessutom lite rullskidor.
Det har inte varit svårt att motivera mig i gymmet. Bara att tänka på känslan i uppförsbacken förra året, där benen bara la av, har gjort träningstimmarna lättarer. Ett väldigt billigt pris för att få en fin fjällupplevelse!

Nu är det bara de sista små detaljerna kvar, innan det bär iväg…..
 
 
 
       
       
 

Nästa Sida

   
       
 

Till STARTSIDAN