ETAPP 3. (26 Juni)

 
     
 

Sorjushytta – Staddajåkkastugorna.  18 km. Beräknad tid 12 timmar

 
     
 
                                           Kartskiss (Öppnas i ny flik)
 
     
 

Hoppas alla stretchade ordentligt i går, för inledningen av dagens vandring kräver friska och pigga ben (och huvud).  Vi kommer att gå mellan sjön Bajit Sorjosjávri och här är det blocksten som gäller.  Tänk på kroppsbalansen och ingen tyngd på stavarna!! Efter stenpromenaden kommer vi att fortsätta längs med sjön på betydligt mjukare och skönare gräsängar. Här får ni inte missa stenformationen ute i sjön. På ett stort platt stenblock mitt ute i vattnet står det två högresta stenar, och med lite fantasi ser det ut som om de pussades. Här skall i alla fall jag göra en ordentlig fotopaus!
Nu smalnar sjön av, och det blir bara ett smalt sund., och därefter tar den svenska delen av sjön med det samiska namnet Sårjåsjavrre. Från höger kommer nu jåkken Kokedaltinden forsande. Siw och jag kommer att fortsätta längs med sjön för att vada jåkken, medan jag till er andra rekommenderar bron som finns lite längre upp.
Nu börjar det bli dags att säga farväl till Norge för den här gången, för efter bron är det bara en knapp kilometer kvar till riksgränsen. Vi kommer att vandra läng med sjön, och kan njuta av utsikten över densamma och den betydligt brantare nordsidan. Vi går absolut på rätt sida av sjön!

Nu bör vi snart skymta en liten röd stuga i fjärran. Det är konsul Perssons stuga som ligger 5 km framför oss. Det här är en liten STF stuga från 1922.  Tyvärr är den inte öppen när vi passerar. Men vi kommer att göra en längre paus (kaffe??) vid stugan och njuta av omgivningen. På den här platsen är det ofta ett speciellt ljus, och det mäktigaste av allt, vattnet. Precis vid stugknuten finns Sjöfallet. Vattnet från sjön sugs här med stor kraft ned i en smal klippkanjon, och faller sen lodrätt i 10 meter. Mäktig syn och mäktigt ljud!

 
     

Konsul Perssons stuga. Foto Pär Lindh
       
 
Efter att ha pausat en stund vid konsul Perssons stuga fortsätter vi mot slutmålet 6 km bort. I princip är det nerför nästan hela vägen, och det är en sluttning i två trappsteg. Först ska vi gå ner 50 höjdmeter, och här kan det ibland ligga kvar en snölega i backen, precis där leden går. Vi ska nog räkna med det eftersom vi vandrar så tidigt på säsongen. Efter snöpromenaden planar det ut och vi kommer fram till en inramad platå med ängsmark. Framför oss ser vi nu sjön Gáhpesluoppal. Efter nästa nerförsbacke blir det vandring genom en låglänt rished innan vi kommer fram till bron över Staddájåhkå. För er som inte har alltför bråttom över bron rekommenderas att stanna, och beundra vattenfallet. Nu återstår det bara en kilometers vandring förbi lite videsnår.
 
     
 

Stáddájåhkkstugorna, 710 möh:

Stuglägret består av två stugor som ligger ca 20m från varandra, och de är belägna i anslutning till jåkken.  de har inte öppnat för säsongen när vi kommer, men har fått bekräftelse på att nödstugan med 8 sängplatser är öppen.
 
       
       
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN