ETAPP 6 (29.e Juli)

 
     
 

Arasluokta – Låddejåkka.  13 km. Beräknad tid  7-8 timmar

 
     
   
     
 

Etappen startar med att muskler och ben får bjuda till - det är bara att ge sig på en stigning på 80 m direkt. Leden fortsätter sen på en bergshylla ovanför samebyn. Utsikten över Virrihaure  och dess stora vik som gett namn åt byn är magnifik.  Bäst att njuta för nu lämnar vi den fina utsikten och svänger sakta av mot nordost. En sträcka av lite småkuperad terräng väntar, men resultatet blir att vi sakta men säkert tar oss ner till bron över Miellädno. Här är det en stor stabil träbro som inte var några problem sist.

 
 

Bron och i bakgrunden backen vi skall fortsätta uppför
 
     
 

Efter bron väntar en längre stigning, inte särskilt brant men sugande. Så småningom kommer vi upp till en platå – Pårka 900 möh - och här kommer vi garanterat att få sällskap av Ljungpiparen, fjällpiparen och kanske även någon fjälluggla.

Här kan det vara läge att vända sig om och titta tillbaka mot Sulitelmamassivet som syns i fjärran. Vid fint väder blir det nog en rast här. Nu är det jobbiga gjort för dagen, och nu rullar det bara på nerför mot Låddejåkkastugan.

Vi kommer att passera rauken som ligger vid leden och som ser ut som en dromedar, och även en fjällrävslya som ligger på östsluttningen av fjället Mullka. Att det är en lya syns på den frodiga vegetationen på en liten kulle.
 
     
 

Fredrik vid rauken vid vår vandring 2000.
 
     
 

Innan stugan har vi stålbron över Låddejåhká . En kort bro, men stanna gärna till och titta på de stora jättegrytorna som bildats i forsen.

 
     
 

Låddejåkkastugorna 590 möh

Här finns 28 sängar.
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN