ETAPP 8 (1 Juli)

 
     
 

Kutjaurestugan – Vaisaluokta. 18 km. beräknad tid 10 timmar

 
     
   
     
 

Sista vandringsdagen, och jag hoppas att benen inte är för trötta. Även dagens etapp är lång, 18km, och lite kuperad.

Vi kommer att börja dagen med att få igång pumpen, då det ganska snart börjar gå uppför genom en gles björkskog. Efter en brant stigning ur en svacka väntar en sommarbro, och sen fortsätter det uppför, dock inte lika brant. Nästa bro ligger ca 1 km bort, och nu börjar det nog bli läge för lite förmiddagsfika.
Leden fortsätter uppåt fram till ett par långsträckta och låga grusryggar. Grusryggarna är rester från inlandsisen, men hur de uppkommit är det ingen som vet till 100%.

Vi har nu gjort en stigning på ca 300 höjdmetrar och befinner oss å ca 800möh. I färdriktningen, som inte innehåller några kuperade delar, kommer vi nu att passera sjön Gårssåjávrre där det finns ett rastskydd i bortre änden.

Fram till nästa sjö, Guossájávrre verkar det vara en ganska behaglig vandring på knappt 2 km utan några större ändringar i höjdmetrar. Den här sjön är ett populärt tillhåll för flera sjöfåglar, och har vi tur kan vi få se både fjällräv och fjällugglor (framförallt om det är ett lämmelår).
Nu väntar ett lite stenigare parti, då vi efter sjön kommer in i en U-dal. Det ska finnas en hel del stora block vid leden, men det anses ändå som lättgånget här. Normalt sett finns här snö kvar långt in på sommaren, så det kan vi säkert räkna med.
Nu är det slut på klättringen uppför, det sluttar nu utför, ner mot Akkajaure. Här höjer jag dock ett varningens finger, det är en mycket ansträngande backe, framförallt utför (enl Claes Grundström).Här kommer vi att möta trädgränsen (ca 600 möh), och efter 1 km vandring i gles björkskog är vi äntligen nere vid en bro.

Efter bron är vi framme vid kyrkkåtan i Vaisaluokta, och samelägret. Nu återstår det bara en dryg kilometer till stugan, men stigen dit är stenig, så räkna med att det är jobbigt och kommer att kännas långt.
 
     
 

Vaisaluoktastugan 460 möh:.

Är en STF stuga, som ligger på en liten udde i Akkajaure. Här finns 20 sängplatser
 
 
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN