ETAPP 2 (4 augusti)

 
     
 

Stállojávrásj – Álájávrre (östra änden).    Ca 15 km.

 
     
 
                              Kartskiss (Öppnas i nytt fönster)
 
 
 
 

Vi lämnar sjön Stállojávrásj och tar sikte på Unna Liemaks norra sluttning. Därifrån ser vi Álájávrre framför oss, och på vår väg dit skall vi passera ett renstängsel . Detta kan i och för sig ställa till det tidsmässigt då det gäller att hitta ett ställe där det går att ta sig över/igenom stängslet. Vi får sikta på någon av de små jåkkarna, där brukar det vara lite lättare….. Riktmärket vid sjön blir renvaktarstugan. Väl framme vid sjön skall vi följa den norra stranden i drygt 8 km. Norra sidan rekommenderas, dels för att slippa ett vad, och dessutom skall den fotomässigt vara bättre.

 
 
 
 

Vy över sjön Álájávrre. Bilden från fotosidan.se
 
 
 
 

Vandringen längs med sjön skall vara väldigt fin och består av lättvandrade gräsmarker. Räkna med kaffepauser och kanske ett bad. Det skall finnas relativt gott om fjällräv i området, och även en del sjöfåglar. På vänster sida kommer vi hela tiden att ha den branta sluttningen av Álátjåhkkå (1 366möh). I sjöns ände i färdriktningen ligger höjden Nourtap Rissávare (1 150 möh), och den gör att man bara ser de övre spetsarna på Sareks västlig massiv.

Min tanke är att vi skall slå upp tälten vid den östra änden, men skulle det gå fortare än beräknat, fortsätter vi och börja runda Nourtap Rissávare. Alternativ tältplats blir då på fjällets sydostsida. Vid rundandet av Nourtap Rissáváre övergår terrängen till att bli mer stenig.
 
 
 
 
 
 
   
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN