ETAPP 8 (10 augusti)

 
     
 

Slugga – Pietsaure  Ca 5 – 10 km

 
     
 
  Kartskiss (Öppnas i nytt fönster)
OBS OBS Sträckuppgiften på kartan ÄR FEL!!!  OBS OBS                
 
     
 

Hur lång dagens etapp blir är helt beroende av vårt val i går och om vi har behövt använda en reservdag.
Om allt gått enl planerna och vädret är bra så håller vi oss uppe på höjd och går parallellt med Pietsaure mot dess östra ände. Här ska det vara en bred och ganska plan hylla som övergår i en lättvandrad och jämn terräng innan vi går ner mot skogen.   Vi ska hålla oss söder om Rumok och sikta mot Rásek(1092 möh).  Nu ska vi inte fram o bestiga toppen, utan målet är att passera de små vattenfallen i jåkken väster om Rasek. Sen skall vi passera nedanför stupet av Rasek. Här kommer det bitvis att bli en brant nedstigning till vi kommer till ett renstängsel. Därefter är vi snart nere vid sjön, och följer den bort mot Ávtsusjjåhkås mynning i sjön.  Efter att ha vadat jåkken är vi framme vid samelägret, och här finns ett café….  Vad kan väl vara bättre som en avslutande lägerplats?
Vid dåligt väder försöker vi ta oss ner till sjön så fort som möjligt, förmodligen i närheten av de små jåkkarna. Har vi tur får vi kontakt med samebyn för båttransport, annars får vi gå längs med sjöns södra strand.

Valde vi alternativ 2 igår så är vi redan nere vid Sluggas fot och då är det båt eller strandpromenad som gäller.  Lägerplats i närheten av samelägret.
 
 

                                                                                                   Pietsaure sameby. Fotot taget från HKP.                                                        Foto från internet
 
     
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPÖVERSIKTEN