DATUM

 

Vandringens svårighetsgrad

   

 

 

SYDTOPPENS svårighetsgrad

        
      

 
       
 

Även det här året blir slutsummeringen lätt, och därmed kort. En stugtur brukar inte innehålla särskilt många incidenter, och det har vi turligt nog sluppit i år. Att poängsätta turen med kängor blir därför lätt. Egentligen skulle den ha en känga, men det känns som att det betyget sparas till en vandring med bara dagsetapper. Så TVÅ KÄNGOR (av TIO) blir svårighetsgraden på årets tur. Det enda egentligt jobbiga (förutom Sydtoppen som inte räknas med i betyget) var den inledande backen. Själva toppbestigningen NIO KÄNGOR pga längd, höjdskillnader och i år det isiga underlaget.
Vi har även haft vädergudarna på vår sida och fått uppleva allt från ren högsommar till kalla höstdagar. Och tack o lov har det inte varit särskilt gott om mygg. Visst, en o annan mygga har besökt oss, men egentligen inget att störa sig på.
Reflektionerna och förbättringspunkterna blir få i år:

  • Vikten av att förbereda sig måste vara bättre. Alla drabbas om någon slarvar med den förberedande träningen. Kanske dags att börja införa en dag med en fystestvandring precis innan avfärd. Eller kanske göra som STF, test första dagen.
  • Dagsetapper på 15 kilometer är helt ok och väldigt vanligt när det är en stugtur. Men det krävs ändå ett hyfsat, och i alla fall jämnt tempo.
  • Ha alltid med myggmedel om ni är känsliga för mygg. Och använd det.
  • Skaffa ordentliga broddar även om de är lite tyngre. Mina väger ca 250g, men de var värt vartenda gram. Jag rekommenderar broddar även till nästa års tur då vi ger oss i kast med Norges högsta topp. Lättare bestigning, men ändock på glaciärsnö.
  • Och så var det det här med stugrutinerna och varför det har tagit så lång tid att komma iväg varje morgon. Visst, jag har inte stressat på, men det ska jag inte behöva göra efter 15 år i fjällen.  Eller är det jag som är yrkesskadad med att ha koll på prylarna och bli klar på två röda?  Om inte allt är blött när vi kommer till stugan på kvällen så finns det ingen anledning att packa upp allt i ryggsäcken. Låt det som ej ska användas i stugan ligga kvar, och lägg det övriga i organiserade högar bredvid ryggsäcken. Var det har gått grus i maskineriet på morgonen där rutinerna -  vakna, gå upp, klä på sig vandringskläderna, gå på toa, fixa frukost, diska, lägga ner resterande prylar i ryggsäcken, städa, ta på kängor och kanske en jacka, eventuellt ett nytt toabesök och sen anmäl klar genom att gå ut ur stugan – borde sitta i ryggraden. Förr om åren har det här tagit 1½timme, men i år har vi inte klarat det under två timmar…. Varför?  Här får jag nog fundera lite mer under det kommande året för att hitta ett bra svar
 
 
 
 

Jag har köpt våra på Svalbard, men var lugna, ni behöver inte åka dit. De finns på Engelsson för strax under 500kr.
 
 

 

 
 

Gick jag i mål med mina personliga målsättningar i år? Nej så blev det inte i år heller. Men en liten förbättring från förra året, för nu blev åtta av elva punkter grönmarkerade.
Nästa år 100%??

  • All medhavd utrustning är kontrollerad, fungerande och hel.
  • Inga sjukdomar/ skador i gruppen
  • Vädergudarna skall vara med oss. Det är hög tid att de slutar dränka fjällvärlden i regn, utan nu vill vi ha sol
  • Höstfärgerna skall ha kommit
  • Att de negativa förväntningarna på Kebnekaise fjällstation skall vändas till något positivt.
  • Att vädret tillåter ett toppförsök
  • Att min fot inte ska strula i år igen.
  • Att min kropp ska orka med påfrestningen efter sjukdomen.
  • Inte överfulla stugor (bortsett från Singi där det förmodligen är överfullt)
  • Räknar med att alla tränat så vi kan hålla ett jämt tempo hela tiden, dvs gå i 50 min och därefter kort vila osv.
  • Att gruppen skall hålla ihop under dagsturerna
 
     
  Ytterligare en reflektion är att merparten av vandrarna vi mött, inte är från Sverige. I år stötte vi på väldigt många holländare, belgare, tyskar och engelsmän. Varför åker inte Svensson till fjällen i lika stor grad? Det känns som att STF marknadsför våra fjäll mycket hårdare utomlands. En annan orsak kan vara att för en familj är fjällvandring mellan stugor väldigt dyrt. Känns som fel taktik att höja priserna bara för att det är mycket folk ute. Nej satsa på att sälja in fjällvandring ordentligt även i Sverige, och rekommendera då de lite sydligare sträckorna, samt höj inte priset mer!  
 
 
 

SLUT

 
  Eva  
     
     
       
       
 

FÖREGÅENDE DAG

   
       
 

Till EVAS STARTSIDAN