ETAPP 1 (2 September)

Vakkotavare – Tesajaure, 15 Km


 
 

Efter att ha övernattat i Vakkotavarestugan ger vi oss ut på första etappen, som går genom stora Sjöfallets nationalpark. Sträckan är hyfsat lättvandrad även om den innehåller stora höjdskillnader. Starten blir en riktig pulshöjare då vi startar med den kanske fysiskt sett tuffaste backen på hela Kungsleden. För att kunna njuta av resten av vandringsdagen rekommenderar jag starkt lite fysisk träning under våren och sommaren. Antar att de flesta av er kommer ihåg backen som vi upplevde som brant även när det gick utför….. En tröst i allt det jobbiga blir att utsikten bakåt blir finare och finare ju högre upp vi kommer. När vi nått den högsta punkten är vi uppe på 950 m.öh, och har då stigit ca 500m.

 
     
 


Upp i det blå…….. Svettigt kommer det garanterat att bli….

 
       
 

Men en underbar utsikt över Akkajaure och Sarek blir en fin belöning. Räknar med en förmiddagsfika här.
 
 
 
 
När vi väl kommit upp och pulsen lagt sig lite väntar ett härligt parti med fjällhed utan nivåskillnader. Vi kommer att passera en liten sjö och ett flertal små bäckar.  Leden är välmarkerad med stora rösen, och att många har gått här syns på stigen. Ingen risk att vi går vilse, även om det skulle vara tjock dimma!
 
 
 
 
 
 
 
 
När vi njutit av vandringen på fjällheden börjar en lång nedförsbacke på ca 5 km. Inte särskilt brant, så det kommer inte att bli så jobbigt för knäna. Bara att gå och njuta! Framför oss ser vi dalen där Teusajaure ligger, backen uppför fjället som inleder morgondagens etapp.  En bit ner i backen kommer vi till en jåkk och har då ett vägval. Vi kan antingen gå på leden och gå över bron, eller vid lågt vatten gå den närmsta vägen och vada jåkken. Båda de gångerna jag gått här har jag skippat bron och kommit över jåkken utan några problem.
 
 
 
 

En härlig nedförsbacke ner mot Tesajaure och den väntande båtturen.
 
 
 
 
Så småningom kommer vi att lämna kalfjället och komma ner i fjällbjörkens rike. Sist vi gick här hade höstfärgerna börjat komma, så vi håller tummarna för att det är likadant i år! Framför/nedanför oss ser vi nu Teusajaure som vi ska ta oss över. Om vi inte är helt avskräckta från roddturer sen senaste Sareksturen så kan vi avsluta dagen med en liten roddtur på ca 1 km. Den här gången har vi ju ingen tid att passa, så det kanske tom är skönt att få jobba med armmusklerna lite. Vid blåst kan det vara en besvärlig överfart…..Men skulle vädret vara dåligt så kör stugvärden en båttur över sjön. Valet är fritt!
 
 
 
 


Första gången jag passerade här valde Fredde och jag att ro.
Förra gången blev det båtskjuts pga vi hade lite bråttom för att hinna till bussen i Vakkotavare.

 
     
 


Och efter dagens svettiga tur väntar en skön bastu!

 
     
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA