ETAPP 2 (3 September)

Teusajaure – Kaitumjaure, 9 Km


 
 

Efter gårdagens svettiga uppvärmning har vi idag vandringens kortaste och lättaste sträcka framför oss när vi skall gå mellan fjällsjöarna Teusajaure och Kaitumjaure. Fast i ärlighetens namn så skall vi ju inte ta oss ända fram till Kaitumjaures vatten, utan nöjer oss med att stanna vid stugan. Men det är inte förbjudet med en kvällspromenad ner till sjön…..

Om musklerna stelnat till under natten kommer de garanterat att mjukna upp ganska omgående. Precis som gårdagen inleds dagens etapp med en ordentlig uppförsbacke. Den är ganska brant och stenig, så skulle det regna kan det bli riktigt halt. Annars är det bara svettigt….  Terrängen, är förutom brant stigande, frodigt grön. Här finns ett vattenfall som slänger sig ut från berget i trappsteg som kan ge ett trolskt inslag med sina slöjor av vatten.
 
     
 


Brant, men fin utsikt vid andhämtningspauserna

 
       
 
När vi klarat av backen är vi uppe på etappens högsta punkt, 780 möh, så sen ”är det bara nedför”. Här kommer det att bli en liten rast, men jag hoppas det är för tidigt för förmiddagsfika. Men en fotopaus blir det i alla fall.
 
 
 
 


Här är backen avklarad och vi kan njuta av utsikten över Teusajaure, snöiga toppar och slutet av gårdagens etapp.

 
 
 
 
Nu väntar vandring på sköna fjällhedar, och efter en dryg kilometer kommer vi fram till en gammal kåta som renoverades på 1900-talet, och är det dåligt väder kan det vara en bra rastplats. Har vi tur att höstfärgerna har börjat komma på marken så vi får en färgglad vandring de återstående fyra kilometrarna fram till stugan.
 
 
 
 
 
 
 
 
Även om vi nu går sakta utför, kommer det att bli lite bökigare terräng efter en stund. Våra kära videsnår kommer att dyka upp, och här kan det vara blött. Samtidigt blir det lite stenigare. Det lite tråkigare partiet avslutas med en bro över Kaitumjåkka, och sen är det ett kortare och lättgånget parti kvar fram till stugan.
 
 
 
 


Kaitumjåkka med sitt lilla vattenfall


Kaitumjaure Fjällstuga

 
 
 
 

Kaitumjaurestugan har en större butik  så här finns möjlighet att byta ut någon av torrfoderpåsarna mot tex köttbullar eller Bullens korv med potatismos. Eller kanske komplettera med en osttub till frukostarna.  Men….. Risken finns att här är utplockat!  Som jag skrev i mappen MAT, det är i slutet av säsongen, och STF fyller inte på butikslagret fullt ut så nära stängning. Jag vill inte uppleva att ni inte har ordentlig mat kvar under resterande vandring!

Sedan vi var här 2010, så har det byggts en bastu. Jag räknar med att vi är här ganska tidigt, och vill ni då göra något annat än sitta utanför stugan och njuta av utsikten är det möjligt att gå ner till sjön, eller ge sig på en toppbestigning.
 
     
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA