ETAPP 4 (5 September)

Singi – Kebnekaise Fjällstation, 15 Km


 
 

Nu är vi inne på en välkänd sträcka som vi gått ett par gånger, och vi kommer nu att lämna Kungsleden.
 Om vi får en väderprognos som talar för att det kommer att vara fint väder den här dagen men att de följande dagarna kommer att få skitväder, kan vi välja en alternativ väg till fjällstationen. Vi kan då gå “den lilla omvägen till Sydtoppen”…….(markerat med blått på kartan). Jag har aldrig gjort den turen, men det sägs vara den enklaste vägen till toppen. Men det innebär även att vi får dra på all packningen, och det blir en rejäl dagsmarsch. Givetvis är det valet i så fall frivilligt, ni som ej vill till toppen den dagen går direkt till fjällstationen (den röda kartmarkeringen). Observera att grundplanen är att gå till toppen från fjällstationen kommande dag, så etappbeskrivningen blir rutten direkt till fjällstationen.

 Att hålla på traditioner är viktigt, så givetvis måste även den här etappen inledas med en uppförsbacke. Det är inte särskilt brant, men pulsen kommer ändå att gå upp ganska högt. Senast blev det ett par andhämtnings (och fotostopp) i backen.
 
     
 

 
       
 
När vi kommit upp är det en fantastisk vy bakåt över hela dalgången där Kungsleden går. Vi passerar den lilla fjällsjön Lassajaure, och fortsätter sedan sakta utför på lättvandrat, och vältrampat underlag in i Laddjuvagge.
 
 
 
 

 
 
 
 

Att vi nu är inne i en högalpin terräng med flera toppar runt 2000 m, märks på omgivningen. Bergen blir högre och brantare, vilket är extra tydligt när vi kommer in i passagen mellan Singitjåkka och Skárttoaivis.

När vi passerar nedanför Tuolpagorni blir marken slät, och området liknas ibland vid ett dansgolv eller fotbollsplan.  Men säg den glädje som varar. De sista kilometrarna till fjällstationen blir terrängen stenigare, och leden går lite på skrå. Här finns även ett par små bäckar som vi skall passera.  En bra riktpunkt är masten med den röda lampan i toppen som ligger vid fjällstationen. Leden passerar nu förbi ”Lillberget” som är en liten knalle där urberget går i dagen. Härifrån kan man få en skymt av Sydtoppen vid fint väder.
 
 
 
 

Gänget från 2006 vid den sista backen ner mot Kebnekaise fjällstation. Det blåste häftigt denna dagen.
 
 
 
   
 
 
 
Kvällen avslutas med förberedelser inför en ev topptur i morgon…….
 
     
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA