VILODAG (6 ELLER 7 September)


 
 

Om allt går enligt plan kommer vi att ta en välbehövlig vilodag vid fjällstationen den 7 sept. Det här är även en reservdag för en toppbestigning om vädret är dåligt den 6 sept.
Kebnekaise fjällstation och dess omgivningar är inte bara Sydtoppen, utan det finns mycket mer att utforska i det direkta närområdet. Exempel på detta är:

  • Silverfallet.  Detta är ett väldigt fint vattenfall som ligger långt in i den djupa klyftan mellan Singitjåkka och Tuolpagorni. Väl värt ett besök. Längd t.o.r ca 12 km
  • Jättegrytorna. De ligger i Ladtjojåkken, och är resultatet av flera tusen års erosion. I de flesta utslipade hålorna kan man se stenen som svarvat dem med hjälp av vattnets kraft. Längd t.o.r ca 6 Km. En lätt tur.
  • Järvstenen. Ett jättestort klippblock uppe på Skartåives sluttning. I blocket finns det en grotta. Längd t.o.r ca 7,5 Km. En lätt tur.
  • Tuolpagorni.  Vulkanberget som dominerar den direkta omgivningen runt Keb.  Är vädret för dåligt för Sydtoppen är detta inget dåligt alternativ. Eller något för er som inte vill jobba hela vägen upp till Sydtoppen. Längd t.o.r ca 12,5 Km. Krävande tur.
  • Blomspåret. En lagom tur för utmattade muskler.  Går i direkt närhet av fjällstationen, och här finns skyltar om de olika fjällväxterna. Längd 1,5 km.
  • Fjällspåret. En tur i Ladtjovagge där man genom skyltar får lite fakta om fjället. Passerar bla Elsas bro. Längd 7,8 Km
     
  • Kaipak. Fjällstationens husberg. Inte långt, inte särskilt jobbigt men en fin utsikt in mot Singihållet.
 
     
 


Tuolpagorni. Områdets mest fotograferade berg, inkl en bild från toppen tagen 2006 kl 0100 en sommarnatt.

 
       
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA