5 JULI

GALDHÖPIGGEN, 2 469 m.öh

 
 
 
 
 
Sommaren 2017 stod vi på Sveriges tak, och nu hoppas jag att vi idag skall klara av Norges tak . Att bestiga Galdhöpiggen är långt från samma steniga kraftansträngning som att gå upp på Kebnekaise, men det blir absolut ingen glassig tur upp. Det enda som kan bli glassigt den här årstiden är snön…  Detta gör att det kommer att bli en tidig avmarsch så vi hinner komma upp till snöfältet innan solen värmt upp snön för mycket.
 
 
 
 
GALDHÖPIGGEN är Norges högsta topp med sina 2469m.öh. Toppen består av berg, och bestegs första gången 1850 av en lärare, en kyrkosångare och en lantbrukare.
 
 
 
 

För att beskriva etappen i ett ord så är det UPPFÖR.  Vi börjar direkt med att jaga höjdmetrar, och fortsätter uppför fram till Keilhaustoppen. Här väntar en liten nerförsbacke tills det är dags att sätta in spurten i en lite brantare uppförsbacke som består av snö. Precis som i somras kan det vara bra med broddar om snön skulle vara hård och isig.
Väl uppe på toppen visar sig den stora skillnaden mellan Galdhöpiggen och Kebnekaise. Båda topparna har en toppstuga, men här kan man gå in och köpa en fika!!!!! Och souvenirer….

Vägen tillbaka är samma som uppvägen, och vi tillbringar ytterligare en natt på Spiterstulen.
 
     
 
   
 
     
       
       
 

Gå vidare till NÄSTA DAG

   
       
 

Tillbaka till VANDRINGENS STARTSIDA