FÖRBEREDELSER

 
       
 

Aktuella kartor för sommarens vandring är:

  • DNT Turkart Jotunheimen 1:100 000
  • DNT Turkart Galdhöpiggen 1:25 00

   
       
 

I år har förberedelserna varit lite bökigare, eftersom det är ett helt okänt område för mig. Jag har helt förlitat mig på internet, och då är det främst den norska sidan ”Till topps”, som är den enda sidan jag hittat där avstånden mellan två platser nämns i km och inte vandringstid. Min tanke är att det skall bli en rundvandring i nationalparken, samt att vi om krafterna finns, ska ge oss i kast med både Galdhöpiggen och Glittertind samt avsluta med den välkända Besseggen.

Att få ihop resan har i år varit lätt, kanske beroende på att SJ inte varit inblandat….. Vi kommer i huvudsak att åka buss till och från Gjendesheim.

I år är Fjällgänget nästan komplett, saknas gör bara Kristina. Åse och Siw har valt att följa med och semestra vid sjön Gjende, och vi kommer att mötas under vandringens gång.

För första gången finns det i år ett krav på kondition för att få följa med, eftersom vandringen är en höghöjdsvandring som inte kommer att bli av det lätta slaget. Med andra ord, börja träna både kondition och benstyrka redan NU! En bra förberedelse ger en bra grund som ger en fin upplevelse i sommar! Träningstips finns under föregående års vandringar. Så här har årets förberedelser för mig och övriga gänget sett ut:
 
       
     
  Januari:  
     
  För att fira att Evas Fjällresor firade 15 år förra sommaren träffades vi för en nostalgidag den 13 januari. Det blev många glada skratt och minnen som kom upp. De 15 åren tillsammans sammanfattades i ett bildspel, och som avslutning på dagen blev det en genomgång på Jotunheimsvandringen.  
     
 
 
 
     
     
 
Februari, Mars :
 
     
 

Eftersom vädret varit blött och tråkigt under hela januari så fick träningen bestå av stakning i stakmaskin och styrketräning på gymmet. Men i februari kom äntligen kylan vilket gjorde det möjligt att åka skidor på konstsnön på 800m slingan på Skidarenan i Ringenäs samt i Åkulla utanför Varberg där man fått ihop en 700m slinga. I år är det åter dags för Fjällgänget att köra Stafettvasan så skidträningen togs emot med tacksamhet o glädje. För mig blev det sammanlagt ca 25 mil på konstsnön, men vi hann även med en gemensam träning i Åkulla.

 
 
 
 
+
4/5 Av Fjällgänget på glid i Åkulla
 
 

 

 
  Det stora examensprovet för mig när det gällde skidåkningen kom 26 februari då det var dags för de nio milen i Öppet Spår. Om det var blött förra året så var det raka motsatsen i år. Vid starten var det -28 grader, och i Tennäng visade termometern -32grader…. Brrrr. Även Linnéa skulle kört loppet, men pga en envis förkylning avstod hon klokt nog.  
     
 
 
 
 
 
Kylan fortsatte under Vasaloppsveckan men det hindrade inte gänget från att ge sig ut och träna i spåret. Tyvärr fick Lisbeth kasta in handduken och stanna hemma i Halmstad eftersom hon låg utslagen hemma i influensa.
 
 
 
 



Fjällgänget efter målgång. Tack Linnéa för att du tog dubbla sträckor!
 
     
 
Som tur var fortsatte kylan hemma under hela mars, så Lisbeth och jag kunde träna på för fullt på Skidarenan. Vi lyckades samla på oss ytterligare ett antal mil, och de kom väl till pass inför vår stora utmaning - Kungsleden på skidor.
 
     
     
  April.  
     
   I mitten av april gav vi, Lisbeth, Linnéa och Eva oss iväg på vår första längre skidtur i fjällen. Vi startade i Abisko och tanken var att vi skulle skida ner till Nikkaluokta. Men vädrets makter ville annorlunda, snön tog nästan slut vid Kebnekaise fjällstation, så det fick bli skoter de sista två milen. Men vi fick en underbar men lite slitsam tur, framförallt Linnéa och jag som slet med vallningen. Mer om våra äventyr kan du läsa om på Vårvinterbloggen.  
     
 


  
 
     
     
 
Maj och Juni:
 
     
  Lite vandringsträning utan alltför tung ryggsäck hann jag även med tillsammans med döttrarna. Först gav vi oss ut på det 5 km långa Vårruset. En varm o skön majkväll, där vi tillsammans med barnen,tog oss runt en dryg timme. I början av juni åkte Kristina och jag upp till Norge för den för oss, nu traditionella tjejvandringen ”Jenterna på Kyststien” . En varm upplevelse i år, men de 11 km längs med södra Oslofjorden var som vanligt en trevlig tur.  
     
 
  
 
     
 
Efter den här uppvärmningen blev det dags att plocka fram ryggsäcken och börja själva vandringsträningen. Något som åtminstone Atlas var överlycklig över. Kanske lite sent påbörjad träning, men skyller helt på Flygvapenövningen och värkande muskler i kroppen Det var bara att plocka fram mjölsäckarna och stoppa ner dem i ryggsäcken. Startvikten blev 15 kg, men den ökades snart till 20. Mer än så tänker jag inte släpa på i sommar, eller…..
 
     
 
Den här träningen blev jobbigare och jobbigare eftersom vädergudarna beslutat sig för att ge oss värme och sol från en klarblå himmel. Att trampa runt upp o ner i sanddynerna med ryggsäck i över 30 graders värme blev till slut olidligt. Det fick bli riktigt tidiga träningsvandringar som avslutades med dopp i havet.
 
     
 
En knapp vecka innan avresan till Norge genomförde vi en liten träningsvandring på ca 15 km på Galgberget. Ett av målen med dagen var Vapnös grushåla där vi skulle trampa upp o ner i backarna. En tapper duo bestående av Anna och undertecknad ägnade ett antal svettiga timmar på att traska runt på Galgberget och i grushålan i 30 gradig värme. Lisbeth som skadat sitt knä slet på med att vila och köra rehabträning.
 
     
 
 
       
 

Nu är det ju inte bara kroppen och knoppen som måste vara klara för vandringen. Även utrustningen ska få en sista genomgång .Bäst att ta fram ”att göra i sista minuten listan” och bocka av efterhand:

  • Kängorna regjorda, infettade och kontrollerade i alla sömmar
  • Byxorna tvättade, lagade och impregnerade
  • Rätt kartor i GPSn och laddad med nya batterier
  • Funktionskontroll av köket
  • Alla spännen och kängsnören kontrollerade
  • Whiskyn och övrig dryck upphällda i lättare flaskor
  • Kontroll av stavarna……. Hmmm visade sig vara trasiga. En av spetsarna överlevde tydligen inte Kebnekaisebestigningen i fjol.
  • Försök att hitta nya spetsar på Naturkompaniet (finns inga, de är för gamla…)
  • Reservstavarna kontrollerade och skruvarna åtdragna
  • Packningen framlagd för kontroll enl packlistan.
 
     
 
  

 
     
 
NU är allt klart!
 
       
       
       
 

TILL VANDRINGEN

   
       
 

Till STARTSIDAN