MAT

 
       
       
 
Mat, den ack så viktiga detaljen. Vet att jag börjar bli tjatig, men slarvas det med luncherna drabbas hela gänget!Och i år är det en tuff vandring med två toppturer dagarna efter varandra. Det kommer med andra ord att behövas energi!
 
     
 

Ingen av årets etapper är över 20 km, de flesta är runt 15 km. Däremot är antalet höjdmetrar fler än en vanlig bvandring.
Skall ni prova någon ny torrfoderpåse så testa den hemma så ni vet att magen accepterar den! Jag envisas med att rekommendera REALs torrfoder. Det är den påsen som ger mest i energitillskott och blir färdig snabbt.
I år är det inte lämpligt att ta med egen torkad mat. Detta pga policyn som råder på de norska turisthytterna. Ingen matlagning eller diskning inne på hytterna! Kanske även läge att dra ner på grötfrukostarna? Färdig frukostpåse som man bara häller vatten i ?

Har ställt frågan på olika vandringsforum om man kan komplettera med torrfoder under vandringen, och fått samstämmiga svar om att det inte är möjligt. Skall tydligen endast finnas typ ”godis, chips och öl att köpa på hytterna. Den norska vandringstraditionen är att man köper lunchpaket bestående av mackor med pålägg och kaffe eller dyl i termos. Ja jag vet, norrmännen lever på mackor…. Detta innebär att ni måste ta med mat till de flesta luncherna, middagarna och frukostarna. Undantaget är Leirvassbu där jag bokat helpension, inkl ”niste”, dvs mackor till lunchpaket till etappen till Spiterstulen. Däremot kan ni fylla på energidepåerna med choklad varje kväll. Vill ni dra ner på den medhavda maten, så kan man köpa både frukost och middag på alla turisthytterna. Frukosten kostar drygt 100NOK och middagen ca 200 kr (tre-rätters ca 450 NOK)
 
     
     
 
Måltider som SKALL planeras.
 
     
 

FRUKOST

    5 st

LUNCH

    5 st

MIDDAG

    5 st

I ovan nämnda middagar ingår även middag ankomstdagen ( I Gjendebu)

 
     
     
 
Till detta kommer (och här får ni själva avgöra mängden av vad som behövs)
 
     
 
  • Knäckebröd
  • Kaffe/the/chokladpulver
  • Kex eller dyl till fika. Räkna med paus för både förmiddags-och eftermiddagsfika
  • Godis / energibars
  • Jägarsnus/nötter
  • Proteinbars
  • Flytande medicin till ”lillkåsan”
  • Ev annan dryck till middagarna än vatten…..
  • Toppchampagne OBS 2 toppar!

En toppbestigning kräver mycket vätska, och hur det ser ut med tillgången på vatten på har jag inte koll på. Rekommenderas därför att ta med en tom PET-flaska att fylla upp för toppdagarna. Dessutom dryck av ädlare slaget till toppen……..

 
     
     
 

Inbokade måltider:

3 juli: Lervassbu Helpension med tre-rätters middag
8 juli: Gjendesheim Helpension, med ”niste” till bussresan hem

 
     
     
  Whiskyprovning:

Den kommer att ske i ordnad form under Annas ledning under två kvällar. Dels i Gjendebu och sen i Memurubu. Detta innebär att ALLA är med vid de tillfällena.
 
     
       
       
 

Till VANDRINGENS STARTSIDA