29 juli

 
     
 

Snavavagge – Bielavalda.    Ca 9 km.

 
     
   
     
 

I dag skall vi runda Bielatjåkkå. Dagen startar med att vi vandrar vidare i Snavavagge, men nu börjar vi närma oss slutet på den. Förmodligen börjar ni nu känna igen er när vi framför oss har vyer mot Skarja, och Tjåggnoris (jåkken där snöbryggan har gjort passagen av jåkken lätt), och snart har vi även utsikt ner mot Bielvalda och sjön Bieruikjávrre (Sareks näst största sjö),som vi följde bort mot Slugga 2015.

 
     
 

Den turkosa sjön Bieruikjávrre
 
     
 

Efter att ha studerat den välkända vyn framåt börjar dagens stora utmaning. Den branta nedförsbacken ner från Snavavagge mot Bielvalda Men innan vi är framme vid Bielvalda passerar vi en av Sareks mytomspunna platser, när vi vandrar ovanför den sk Spökstenen.  Det är en samisk legend om en flicka som begick självmord i närheten efter att ha blivit sviken av sin älskade. Det sägs att flickans vålnad skall visa sig om man tältar på fel sida om stenen…….Så vi ska inte chansa och tälta där!

  Framme vid Bielvalda skall vi vika av mot öster, och ta sikte på ingången till Bastavagge. Jag vill att vi skall hålla höjd och sikta på ledövgången över Alep Basstajåkka. Jåkken vadas, och därefter kommer vi att slå upp tälten.
 
     
 

Alep Basstajåkka
 
 

 

 
     
       
 

Till NÄSTA ETAPP

   
       
 

Tillbaka till ETAPPSTART