SLUTSUMMERING – GRÖVELSJÖN 2020

 
       
 
Grövelsjön 2020 – för första gången en vandring med endast dagsetapper. Betydligt lättare, både vad avser vikten på ryggsäcken och terrängen. Med andra ord var våra kroppar långt ifrån så slitna i år som de var efter SAREK förra året. Att sätta betyg på veckan är därför inte lätt. Hade det inte varit för turen till Storvätteshågna så hade slutbetyget blivit en känga. Men med den vandringen på 22 kilometer med ganska mycket blåst så stannar veckan på:
 
     
 

    

EN och EN HALV känga, med andra ord en behaglig vandringsvecka i härliga Grövelsjön

 
     
 

Reflektioner och lärdommar:

Trots betyget så har det blivit några reflektioner och lärdommar även i år:

 • Stavar. Ett hjälpmedel som är guld värt och som kan förhindra en allvarligare vurpa. Är dock viktigt att träna på att gå med stavar redan på hemmaplan. Kommer att behövas nästa år.
 • Att hålla ihop gruppen är A och O. Får inte bli längre avstånd mellan täten och kön än att vi har varandra inom synhåll. Undantag när jag släpper gruppen fritt
 • Nu vet jag att min sjukvårdsväska fixar det mesta. Behövs kanske en sårtvätt till.
 • En vandringsvecka med fast boende och dagsetapper fungerar bra. Måste dock innehålla även lite tyngre etapper. Bra att även turister kan delta, samt att man kan ta en vilodag när kroppen säger ifrån. Kan bli fler dagstursveckor i framtiden.
 • Att anordna gemensamma middagar när gruppen består av fler än fem pers är inte optimalt. Blir en stressfaktor för dem som skall fixa middagen, man hinner inte med sig själv och ta hand om sig. Vinsten är att det är trevligt att äta gemensamt, men trivseln hade varit lika stor även om vi inte äter samma mat.
 • De nya gruppmedlemmarna har kommit väl in i gruppen. Med tanke på att det var tre nya medlemmar så har allt fungerat bra. En framgångsfaktor kan ha varit de träningsvandringarna som vi gjorde på hemmaplan och som bidrog till att vi kände varandra hyfsat under lite jobbigare förhållanden. Det är ett helt underbart gäng att vandra tillsammans med. Inga sura miner och alla hjälper alla. Finns dessutom många specialkunskaper i gänget. Ser fram mot många vandringar tillsammans med Fjällgänget.
 • Det är lätt att göra underskattningar under en sån här enkel vandringsvecka. Det ät lätt att glömma/hoppa över stretching mm efter dagens pass, samt att inte ta lika många raster som när packningen är tyngre.
   
 • Bozz: Med tanke på nästa år, har det fungerat bra att ha med honom. Hoppas att övriga kan instämma i detta. Blev lite mer pyssel för mig, men det är bara att vänja sig. Han kommer garanterat att bli en van fjällhund tills Gröna Bandet 2022, och förhoppningsvis även till nästa års vandring.

 • Med facit i handen hur den här Coronasommaren varit i Sverige så är jag innerligt tacksam att vi hamnade i Grövelsjön och inte på Kebnekaise, där det varit fullständigt kaotiskt i sommar.
 
     
 

Nu laddar vi batterierna mot nästa års vandring som blir betydligt längre norrut - Abiskofjällen med Trollsjön och Lapporten. Då har vi en längre och tyngre vandring att se fram emot, och för de som vill genomföra hela sträckan kommer det att bli boende i stugor såväl som tält. Men det kommer att finnas möjlighet att delta som turist även nästa år samt att vandra enbart på stugor.

 
     
     
 

Jag hoppas att alla hänger med upp till Abisko, och att Linnéa då är tillbaka i gänget!

 
     
     
     
 


Kommer tydligen att få hjälp med att hitta renhorn på kommande vandringar.

 
     
     
   
       
       
       
 

Tillbaka till STARTSIDAN