SAREK 2019

 
 

ETAPPBESKRIVNINGAR:

 
     

  

 
 
 

AKTUELL KARTA: Calazos karta över Kebnekaisefjällen

 
     
 

I år kommer vi att återstifta bekantskapen med Narviksfjällen. Sommaren 2013 var vi i området, och för de som var med då kommer det att bli återbesök på några platser. Dock kommer anmarschen till stugorna att bli annorlunda. Efter Sarekvandringen 2019, då vi bar på mycket packning, blir det i år en stugvandring, vilket bör innebära en betydligt lättare ryggsäck. Det enda som det inte blir någon lättnad i är vikten på maten. Det går inte att proviantera under turen förrän vi når Kebnekaise, vilket innebär att ni måste ha mat för sju dagar (mer specifikt se mappen ”MAT”) med oss från början.De flesta stugorna är norska, vilket ger en stor mysfaktor samt att boendet blir billigt. Enda nackdelen är att de är relativt små med begränsat antal sängplatser. Så det finns en liten risk för golvförläggning…..

Trots att packningen blir betydligt lättare så är det ingen semestervandring. Några etapper är långa, upp mot 20 km, och underlaget stenigt. Det gäller framförallt etapperna i början av vandringen. Men i gengäld kommer vi att vandra i en storslagen fjällmiljö, fjärran från den frodiga grönskan i Rapadalen. Viktigt att tänka på är att det blir en vandring tidigt på sommarsäsongen vilket kan innebära snöfältsvandring. Det ställer i sin tur krav på trugor på stavarna samt att broddar kan vara bra att ha med. Det sista gäller även om ni planerar för en toppbestigning av Keb. Vi kommer även att ha ett antal vattenövergångar, men inga större vad (om inte snösmältningen ställer till det).Men helt slipper ni inte vada, det blir åtminstone ett….. Detta i sin tur innebär att Torrskodd har sin givna plats i packningen!

Det blir en lång tågresa, och vi ska passera Abisko, Riksgränsen mfl små stationer, och inte hoppa av förrän vi kommer till den lilla stationen Katterat i Norge. En station med en perrong där det bara får plats en vagn för avstigning. Att jämföra med Katterjåkk där vi hoppade av 2013. Jag hoppas innerligt att SJ har samma tidtabell som vanligt, vilket innebär att vi är i katterat ca 1300. För ovanlighetens skull skall vi börja vår vandring redan samma dag med att ta oss fram till Hunddalshytta, som ligger 11 km från Katterat.

De flesta sträckorna av vandringen är nya även för mig, vilket gör det svårt att i detalj beskriva dem. Men jag ska göra ett försök att ge en så detaljerad beskrivning som möjligt. Här grundar jag mycket på andra bloggar som finns på internet.

Resultatet hittar ni under resp dag nedan. Klicka på kartan för resp dag, så kommer en beskrivning över dagens etapp.

Vi kommer att vandra såväl på en gammal anläggningsväg, som att vara uppe på höjd och passera mellan glaciärer. Med andra ord så är det en vandring som är kuperad och innehåller en del höjdmetrar Räkna med att underlaget är stenigt, både små stenar och blockterräng ända fram till Gautelishytta. Den enda välkända sträckan är från Singi och in till Kebnekaise fjällstation. Lättvandrad på relativt mjukt underlag. Som belöning väntar en trerätters middag på Kebne. Att passera Kebnekaise fjällstation utan att ge TOPPEN en chans är inget alternativ. Därför ligger det en ”vilodag” på Kebne inplanerad, för att ge de som vill chansen att gå upp på högre höjd. Varför inte ta chansen till en dubbeltoppstur, där Nordtoppen med en kamvandring över till Sydtoppen väntar.

OBS den turen leds inte av mig, utan får bokas in på fjällstationen med deras guider!!!!!

 


För att komma in i de norska hytterna krävs en DNT nyckel, som jag har. För att glädja några av er, så har DNT pensionärspriser på boendet om man uppnått ålder för pensionist, som är 67 år i Norge.
Som vanligt kommer jag att ha med mig nödsändaren, där ni kommer att få bidra till abonnemanget för aktuell tid då jag måste öka det till det högsta alternativet. Extra viktigt i år eftersom de norska stugorna överlag saknar nödtelefon. Vi lärde oss en bitter läxa i Jotunheimen, där det blev uppenbart att det enda abonnemang som fungerar i den norska obygden är Telenord. Även om det är täckning så kan alla med Telia stoppa ner sina telefoner. Finns även en risk att det bara är norskt telenord som gäller, dvs kan vara bra att ha med ett norskt kontantkort om någon har en öppen telefon.

Jag hoppas att vädret fortsätter att vara på vår sida även i år. Att vandra i solsken är en helt acceptabel tradition, även om temperaturen gärna får hålla sig under 30 graders strecket.

HUR vandringen blir och OM vi når Sydtoppen även denna gång återstår att se, men det kan ni läsa om i ”BLOGGEN” när vi kommit hem igen.
 
     
     
     
 

Klicka på respektive kartbild för att läsa om etapperna..

 
       
       
 
  3 juli
  4 juli
  5 juli
 
       
 
  6 juli
  7 juli
  8 juli
 
       
 
  9 juli
  10 juli
Vilodag med Toppvandring
  11 julii