KEBNEKAISE 2020

 
 

ETAPPBESKRIVNINGAR:

 
     

  

 
 
 

AKTUELL KARTA: Calazos karta över Kebnekaisefjällen

 
     
 

Den 27 mars fattade jag beslutet att flytta den tänkta Narviksturen i sin helhet till år 2023, och istället satsa på reservalternativet som fått namnet Corona alt1. Detta pga av Coronapandemin som ställer till elände överallt. Stängda gränser, stängda STF stugor from 30 mars och utöver smittorisken så är ALLT vad gäller resor och vandring i sommar osäkert. Beslutet att genomföra vandringen i Sverige var därför lätt att fatta. Som ett reservalternativ till Kebnekaisefjällen ligger en Grövelsjövandring……

 
     
 
 
     
 

I år kommer vi att återstifta bekantskapen med ett av mina favoritområden – Kebnekaisefjällen, med start och mål i Nikkaluokta. Efter Sarekvandringen 2019, då vi bar på mycket packning, blir det i år en stugvandring, vilket bör innebära en betydligt lättare ryggsäck. Det går tom att proviantera i två av stugorna vi passerar. Den tänkta rutten innebär tyvärr att vi kommer att röra oss på norra Kungsleden vilket i sin tur innebär risk för fulla stugor, så det finns en liten risk för golvförläggning….. Turen blir till stora delar en repetition av vandringen 2006, med undantag av att vi nu går Sielmmavagge mellan Nallo och Tjäktja. Skulle vädret vara emot oss kommer jag av säkerhetsskäl att hoppa över just den etappen och istället gå Sälka – Hukejaure- Singi.

Den tänkta turen blir: NIKKALUOKTA – VISTAS – NALLO – TJÄKTJA – SÄLKA – SINGI – KEBNEKAISE FJÄLLSTSTION - NIKKALUOKTA

Trots att packningen blir betydligt lättare så är det ingen semestervandring. Inledningsetappen i Vistasdalen är lång, drygt 20 km, och underlaget är på någon etapp väldigt stenigt. Men i gengäld kommer vi att vandra i en storslagen fjällmiljö, bortsett från den inledande etappen, fjärran från den frodiga grönskan i Rapadalen. Viktigt att tänka på är att det blir en vandring tidigt på sommarsäsongen vilket kan innebära snöfältsvandring. Det ställer i sin tur krav på er utristning, så broddar kan vara bra att ha med. Det sista gäller även om ni planerar för en toppbestigning av Keb. Ni slipper däremot att bära på Torrskodd i sommar då turen inte innehåller några vad eller större vattenövergångar.

Vi kommer att få en mjukstart med en lugn kväll i Nikkaluokta där vi bor i stugor hos Sarri. Första vandringsdagen inleds med en båttur en bit upp i Vistasdalen. Här är det vattenflödet som avgör hur långt vi kan åka båt. Hela sträckan är 32 km, men den kan förkortas med sju- alternativt tolv kilometer.

De flesta sträckorna av vandringen har jag gått ett antal gånger, så att beskriva dem är ganska lätt. Ny etapp även för mig är Sielmmavagge.
Väl framme på Kebne väntar en trerätters middag. Att passera Kebnekaise fjällstation utan att ge TOPPEN en chans är inget alternativ. Därför ligger det en ”vilodag” på Kebne inplanerad, för att ge de som vill chansen att gå upp på högre höjd. Varför inte ta chansentill en dubbeltoppstur, där Nordtoppen med en kamvandring över till Sydtoppen väntar.

OBS den turen leds inte av mig, utan får bokas in på fjällstationen med deras guider!!!!!

Jag hoppas att vädret fortsätter att vara på vår sida även i år. Att vandra i solsken är en helt acceptabel tradition, även om temperaturen gärna får hålla sig under 30 graders strecket.

HUR vandringen blir och OM vi når Sydtoppen även denna gång återstår att se, men det kan ni läsa om i ”BLOGGEN” när vi kommit hem igen.
 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
 

Klicka på respektive kartbild för att läsa om etapperna..

 
       
       
 
  3 juli
  4 juli
  5 juli
 
       
 
  6 juli
  7 juli
  8 juli
 
       
 
                                       9 juli                                                   10 juli      
                                 Vilodag med Toppvandring