MAT:


 
       
 

”Äta bör man – annars dör man” ett känt begrepp, men i vandringssammanhang passar även ” ät rätt och snåla inte på kalorierna ”. Att slarva med maten kan bli förödande, inte bara för den som slarvar, utan hela gruppen blir lidande.

Årets vandring är som sagt lite speciell då det bara blir dagsturer. Men låt er inte luras av det, jag kräver att ni äter en ordentlig lunch ute varje dag. Slarvas det med energipåfyllningen blir den enklaste vandring jobbig, och dessutom får hela gruppen lida då tempot dras ner , liksom humöret. Däremot har jag inget krav i år på att ni äter en torrfoderpåse till lunch varje dag. Varma koppen med mackor och någon söt efterrätt går lika bra. MEN givetvis finns det ett par undantag….. Jag har planerat in minst två längre, lite tyngre vandringar och där är kravet att det är en riktig lunch, inte bara mackor.

Vi kommer under vår vistelse i Grövelsjön att äta sju luncher ute på fjället.

Chokelad vid en paus ger en snabb blodsockertopp, men ni dippar snart ner igen! Däremot rekommenderar jag energibarer och proteinbarer. Tänk bara på att kontrollera hur mycket protein den egentligen innehåller. Finns många bars på marknaden som är mer eller mindre rent godis. Det klassiska jägargodiset (nötter, russin och choklad blandat) är alltid rätt!

Skall ni prova någon ny torrfoderpåse så testa den hemma så ni vet att magen accepterar den! Jag envisas med att rekommendera REALs torrfoder. Det är den påsen som ger mest i energitillskott och blir färdig snabbt.
 
     
 
Tips på vad som är gott/bra å ha i ryggsäcken:
 
 
  • Kaffe/the/chokladpulver
  • Kex eller dyl till fika. Räkna med paus för både förmiddags-och eftermiddagsfika
  • Godis / energibars
  • Jägarsnus/nötter
  • Energibars/gel
  • Proteinbars
  • Flytande dryck till ”lillkåsan”
  • Allt enl egen smak och fantasi……
 
     
     
 

Läs igenom hur mycket protein baren egentligen innehåller.
 
     
 

Frukost och Middagar:

Frukostar och middagar fixar vi i Grövlan (självhushållet) på fjällstationen. Här har jag absolut inga som helst åsikter om vad som äts. Vi är många, så det känns inte realistiskt att laga samma mat till hela gruppen på kvällarna. Men några i gänget kan säkert fixa gemensam middag. Vi kommer att stanna till i Mora på uppvägen för att bunkra upp med matvaror, och de kan stå i kylskåp på Tre Björnar över natten.

Ankomstkvällen fixar jag middag till alla, och en kväll har jag tänkt att vi skall äta middag nere i Storsätern på fjällhotellet. Om det inte är ändrat nu i Coronatider så serveras där en viltbuffé på torsdagar(?) som är jättefin.

Givetvis kommer jag som vanligt att bunkra upp med dryck och tilltugg för lite ”mingel och social samvaro” innan första middagen.

Ni har betalt för middagen ankomstdagen samt Viltbuffén (ej dryck), medan jag slår ut kostnaderna för tilltugg med dryck under veckan på oss alla. Regleras på plats med swisch.
 
     
     
 
 
 

Tillbaka till STARTSIDAN