Sommarvandringen 2019

(Början av augusti)

SAREK med Rapadalen

 
       
 

Sommarvandringen 2019 kommer att bli ett nytt besök i SAREKs nationalpark.  En av de dalarna vi inte vandrat i, utan bara sett på avstånd, är Rapadalen. Nu har säkert alla förstått att den här sommaren blir det en tältvandring igen.

Den så bildsköna Rapadalen stod vi och beundrade uppifrån Skierfeklippan 2005. En stor grön dal med ett deltasystem som slingrar sig långt in.  Rapadalen är en av ”måste göra” sträckorna i Sarek, men den kan vara ganska besvärlig och tuff. Absolut inte en av de enklare Sarekturerna.  Efter Rapadalen tar vi oss ut genom en känd passage – Pastavagge och ner mot Sitojaure. Favorit i repris, men nu hoppas jag på bättre väder.
 
 
 
 


Skierfeklippan
 
 
 
 

Med facit i handen från våra tidigare äventyr i SAREK kommer dagsetapperna inte att bli lika långa som tidigare år. Jag räknar med att de flesta etapperna kommer att bli runt 10 – 12km. Detta gör att antalet vandringsdagar blir något fler än tidigare, och med resdagar så kommer vi att vara iväg 11 - 12 dagar. Då har jag planerat med en reservdag ute på fjället.

  • 8 vandringsetapper, (varav den första ingår i sista resdagen upp)
  • 1 reservdag
  • 1½ resdag i varje riktning

 

Man kan vandra Rapadalen på tre sätt:

  • Gå nere i dalen/deltat hela vägen
  • Kombinera själva dalen med sträckor uppe på fjällen längs med dalen
  • Helt uppe på hög höj
 
 
 
 

Givetvis gör vi en liten avstickare upp på Skierfe. Därefter håller vi höjd.
 
     
 

Jag planerar för alternativ 2, med alt 1 som reservplan vid dåligt väder. Detta för att slippa stångas med videsnår, lera och mygg hela sträckan. Rutten kommer därför att se ut så här.

  1. Upp mot Skierfeklippan, där vi kan studera hela Rapadalen.
  2. Därefter går vi ner från själva toppen och viker av mot Giedogiestjåhkka där första tältplatsen är
  3. Följer fjället framåt och går med Rapadalen långt under oss. Efter ett par vad, vadar vi Lulep Vassjajågåsi för att sedan dra oss ner mot trädgränsen. Här blir det övernattning innan vi kommit ner i det gröna.
  4. Den enda dagen vi går nere i Rapadalen. Beroende på hur lättvandrat här är, och hur många tusen myggor det är som förföljer oss kommer vi att slå läger antingen nere vid Skårkistugan, eller söka oss upp på fjället igen några kilometrar mot Snávvájaure.
  5. På dagens program står det Snávvávagge. En omtalad del av vandringen….. Efter passagen rundar vi Bielatjåhkkå och möts av välkända vyer. Vi kommer ut på Bielavalida- högplatån vi tältade på 2012.  Nedanför oss har vi sjön Bierikjaure som vi följde 2015. Tanken är att vi tältar på samma ställe och har sjön rakt nedanför oss. Men är vi här i god tid kommer vi att fortsätta mot Pastavagges mynning och tälta vid Alep Basstajåkka (fikaplatsen 2012). Etappen genom Pastavagge kommer att bli lång och  jobbig ändå så kan vi komma hit och vinna lite tid inför nästa dag ät det bra.
  6. Pastavagge. Den smala och så steniga bananformade dalen. Dagen avslutas med att vi står framför jåkken vid Skájdásjvagge. Jåkken som fått många vandrare att behöva vända…… Men det gick ju bra sist. Efter vadet slår vi läger
  7. En lätt sträcka på fjällhedar ut ur Pastavagge och ner mot Sitojaure och Rinim. Efter båttransport till STF Sitojaure fortsätter vi på Kungsleden i ca 3 km mot Saltoluokta och siktar på att tälta vid några små sjöar
  8. Vandringens längsta etapp, 15 km. Men här är Kungsleden rena motorvägen, och väl framme i Saltoluokta väntar en kall öl och varm bastu. Trerätters middag på kvällen.
    Övernattning i tält eller på fjällstationen.

 

  • Reservdag. Används om ngt händer under turen eller vädret ställer till det. Och sen är det ju det där med att komma över alla vaden…….. Om den inte använts innan Sitojaure, så kan det bli en extra vilodag i stugan där, alt på Saltoluokta.
 
     
 

  


Pastavagge.
 
       
 

RESA:

Vi kommer att ta tåget till Murjek för att där byta till buss mot Kvikkjokk. I Tjåmotis hoppar vi av, och här hoppas jag kunna boka in så vi blir hämtade med bil. Sista biten mot första dagens mål är en vandring på ca en mil längs sjön Tjaktjajaure bort mot Lajtjaure. Den här gången tänker kaptenen inte ro över sjön, utan det blir båttransport bort till STF Aktsestugan. Här blir det den enda planerade övernattningen inomhus.
 
     
 
Mer info om vandringen kommer att läggas ut löpande, men framförallt under hösten 2018.
 
     
 

En välkänd vy ner över Akkajaure. Nu återstår bara backen ner till Saltoluokta.
 
     
       
       
 

NÄSTKOMMANDE ÅR

   
       
 

Till STARTSIDAN