7 Juli – Grillning i midnattssol

 
 
 

Innan vi ens landat på Svalbard var vi helt lost när det gäller tiden. Under hela flygningen har det varit soligt och ljust, och det var helt ofattbart att det var en kvällsflygning. Hela landskapet var upplyst av en intensivt strålande sol, och det var den i särklass finaste flygningen hit.

 
     
 

  

 
     
 

Vi landade i Longyearbyen straxt efter midnatt, och när vi stod och väntade på våra väskor ringde Fredrik. Han undrade om vi ville gå och lägga oss med en gång eller komma ner till stranden där han och några kompisar satt och grillade. Det valet var inte svårt. Gå och lägga sig kändes helt fel med tanke på den fina solen, som dessutom värmde gott. Sagt och gjort. Flygbussen in till Base Camp där Fredde mötte, och sen en snabb installation i hans lägenhet och så taxi ner till stranden. Har lärt mig att här går man inte i onödan när det finns taxi…. Måste vara en generationssak, för vi tycker inte det är några avstånd här uppe.

När vi kom ner till grillplatsen, som var nere vid ”konstverket” av drivved mm, det som jag upptäckte i vintras, brann där en fin brasa. Det såg verkligen mysigt och trevligt ut.
 
     
 
 
     
 
De andra hade redan ätit, men Magnus och jag var riktigt hungriga. ”Vi bjuder på karré och potatissallad, men ni får ta det som det är, dvs enkelt. Vi har varken tallrikar eller muggar, så det får bli fältmässigt” sa Fredde och visade vad Svalbardiansk fältmässighet innebär. Han letade upp varsin hyfsat flat sten och på den slevades det upp potatissallad. Som vinglas blev det tom ölburk som var delad på mitten.. Onekligen fältmässigt, och tur man är van att äta på det viset!
 
     
 


Bästa porslinet, eller för att citera Kajsa Varg: "Man tager vad man haver."

 
     
 
Veden var drivved och bestod till största delen av stora plankor. Det är tydligen standard när det grillas på stranden. Fint huggen ved är ingen sport…
 
     
 
 
     
 

Ibland är livet rättvist! Det här hade vi verkligen förtjänat efter den senaste månadens händelser med mamma. Vi njöt i fulla drag, både av den goda maten, sällskapet och miljön. Som extra krydda hade vi ett husband bestående av tre tjejer med instrument.

En nästan overklig känsla att sitta här med höga fjälltoppar omkring sig långt efter midnatt och i strålande sol. Det var nästan så jag fick nypa mig i armen för att kolla om jag drömde.
 
     
 

 
     
 
Även våra fastboende vänner njöt i stora drag och tyckte att natten var magisk. Vi har tydligen haft tur och prickat in en av de ganska ovanliga högsommarkvällarna med perfekt väder.
 
     
 


Sockertoppen……. Minns fortfarande med rysning min abrupta nerfart där i april……

 
     
 

Det är tydligen inte vanligt att Breen har så blå färg. Här är den väldigt markant.
 
     
 
Solen var mycket mer intensiv nu än i april, och detta var något som jag inte var helt förberedd på. Framförallt var det lite bökigt att ställa in rätt ljus på kameran. Vid ett sådant här tillfälle när man ”bara knäpper av bilderna” för att fånga stunden blir det lite si och så med exponeringarna. Men jag kunde inte motstå att lyfta kameran och ta en bild med direkt motljus rakt in i linsen.
 
     
 
Nu låter jag resten av denna oförglömliga natt speglas i bilderna nedan.
 
     
 


En av deltagarna vid grillningen var lycklig ägare till den här ”lilla” skutan.
Efter ett par timmar blev det en liten färd ut till båten med gummibåt för att hämta en flaska whisky av det bättre slaget.

 
     
 

Oj oj, inga dåliga grejor det här….
 
     
 
När klockan passerat 0200 med god marginal, tyckte några av tjejerna att det skulle vara skönt med ett bad i solvärmen. Bada….. ja varför inte…. Det är ju åtminstone inte is på vattnet…. Och det var riktigt skönt. Uppfriskande kan jag ju inte neka till, men det värsta var att botten var så stenig. Det var svårt att gå ut en bit, men sen var det faktiskt härligt. Av någon ogrundad anledning var det inga av de manliga deltagarna som badade. Feghet tyckte jag, bevis på förstånd tyckte Magnus o Fredrik. Men jag är helt övertygad om att jag hade rätt…….
 
     
 
                      
Inte varje dag man badar mitt i natten och värma av solen efteråt.
 
     
 

 
     
 
Eftersom vi ska upp med tuppen i morgon, nej förlåt senare i dag, dvs om några timmar, gav Magnus och jag mig av hemåt innan grillningen var avslutad. Den äldre generationen behöver i alla fall någon timmes sömn…. Och vi hade en heldagstur med båt till Pyramiden framför oss.
 
     
 

 
       
 

Gå vidare till PYRAMIDBESÖKET 2015

   
       
 

Gå tillbaka till Startsidan JULI 2015

   
       
 

Tillbaka till 2015 Startsida

   
       
 

Tillbaka till Svalbards STARTSIDA