SVALBARD – en ouppnåelig dröm, eller…..

 

            
 
 
 

Svalbard – en ö i Arktis, belägen 1.309 km från Nordpolen. Att någon gång få komma dit har länge varit en dröm för mig, men en dröm som känts ganska ouppnåelig. På något sätt känns det lättare att flyga till Australien än att få sätta sin fot på den här kalla platsen. Längtan att få komma hit blev ännu större efter att ha upplevt min gode vän Anders Dahlins berättelser och fotovisningar från sitt besök på ön. Snö, is, glaciärer, den blåa polarisen, fåglar, valrossar och inte minst Arktis kung -  isbjörnen……. Jag ville verkligen till Svalbard en gång i mitt liv!

Att Svalbard tydligen varit en dröm även för pappa fick jag erfara sommaren 2009 då vi var i Dalarna och han absolut ville till Orsa Björnpark. Inte så mycket för de bruna små nallarna, utan för den nya attraktionen- isbjörnen.  Här har de byggt upp ett arktiskt område med en massa fina o lockande bilder samt informationstext från Svalbard, och dessutom en livs levande isbjörn som fanns innanför höga stängsel.
 
     
 

 
 

Svalbard, en dröm för hela familjen Järkenstedt.
 
     
 
Nu fick vi inte se så mycket av den levande nallen, han låg parkerad i dammen och lyfte bara på huvudet en gång. Inte särskilt imponerande. Jag blev inte heller imponerad av den uppstoppade isbjörnen vid entrén, utan upplevde djuret som stort,(framför allt fötterna) men med ett väldigt litet huvud. Inte särskilt upphetsande, ett ganska fult djur, men visst skulle det vara kul att få se en isbjörn i frihet.
 
 


Gäsp…… Jag längtar hem till de öppna vidderna…….

 
     
 

Drömmen om Svalbard förblev en dröm enda fram till hösten 2013. Då, plötsligt, hände det. Fredrik ringde och berättade att han fått ett jobberbjudande från Svalbard. Vad tyckte jag om det? Svaret på den frågan var enkelt……………
I början av november drog sonen lastad med två stora väskor (böter för övervikt) packade med varma kläder iväg mot äventyret, och jobbet som bartender på Svalbar, i den stora metropolen Longyearbyen.

 
 

Hej då ”mobbo Fedik”. Hälsa isbjörnarna från mig, Thea!
 
     
 

Jag lyckades faktiskt hålla mig i skinnet enda fram till januari 2014 innan jag åkte upp för att besöka honom. Men NU skulle äntligen min dröm bli verklighet!

Sen dess har vi haft förmånen att besöka Svalbard ett antal gånger och fått uppleva ön under alla årstiderna.  Som vanligt kommer jag att skildra mina berättelser med mycket bilder, och i det här fallet beror det på att upplevelserna varit så storslagna och magnifika, så ord räcker inte till för att försöka förmedla allt.
 
     
     
     
     
 

Jag hoppas ni får mycket nöje med att läsa om våra upplevelser på Svalbard under tre år. För oss blev det en dröm som med råge gått i uppfyllelse, och förhoppningsvis kan bilder och text inspirera andra till ett besök här uppe.

Det är alltid roligt att få någon liten kommentar i Gästboken….
 
     
       
       

 

    2014                                                                   2015                                                         2016

                                                                                                                                                

 

       

 

2017   

    

 

 

GÄSTBOK

Vår GÄSTBOK

 

       
       
 

Tillbaka till familjens startsida